Suszarki do żywności kojarzą nam się przede wszystkim z suszeniem grzybów, dlatego też często określamy je mianem suszarek do grzybów. Tymczasem są to funkcjonalne urządzenia, za pomocą których przygotujemy różne przekąski – mięsne, owocowe, warzywne i wiele innych. To sprzęt, który koniecznie powinien znaleźć się w kuchni osoby dbającej o zdrowie. (Fot. Concept)
Oczywiście, suszyć można różnymi metodami. W sezonie letnim, przy dobrej pogodzie wystarczy pokrojone w paski produkty wystawić na światło słoneczne. Z kolei grzyby bardzo często suszy się nawleczone na grubszą nitkę i wiesza się w ciepłym miejscu, np. nad piecem czy przy grzejniku. To tradycyjne sposoby, które jednak wymagają często czasu i dużego zaangażowania. Jeszcze inni korzystają z piekarnika, jednak rozwiązanie to może być mało efektywne kosztowo i nie każdy sprzęt się do tego nadaje. Jak zwykle specjalizacja jest kluczem i znacznie praktyczniejsze będą suszarki do żywności. Odpowiedni wybór produktu i poznanie jego możliwości sprawią, że kupimy sprzęt wydajny i efektywny, z którego będziemy korzystać cały rok, a nie tylko jesienią po grzybobraniu.
Wybierając suszarkę do żywności, trafimy na modele różniące się konstrukcją. Najpopularniejsze są te o okrągłym kształcie tac. Niektóre z nich są wyposażone w możliwość obracania tac, co poprawia przepływ powietrza i dzięki temu suszenie jest bardziej efektywne. Kolejną grupą urządzeń są suszarki z prostokątnymi tacami lub o zbliżonym kształcie. Ich zaletą jest optymalne wykorzystanie przestrzeni na blacie, bowiem koło o średnicy np. 30 cm, będzie oferować mniejszą powierzchnię suszenia niż kwadrat o boku 30 cm.
W przypadku prostokątnych suszarek możemy wyróżnić dwa rodzaje modeli – z tacami wykonanymi z tworzywa sztucznego lub sitami ze stali nierdzewnej. Te pierwsze pod względem zasady działania są zbliżone do suszarek z okrągłymi tacami. Zazwyczaj są transparentne, więc możemy podejrzeć stan żywności, a tace są ułożone piętrowo. Suszarki z sitami ze stali nierdzewnej pod względem wzorniczym przypominają kompaktowe piekarniki wolnostojące. Taka konstrukcja ma kilka zalet. Sita stalowe są bardzo trwałe i podobnie jak w we wspomnianym piekarniku umieszcza się je na poszczególnych poziomach, a obudowa na bokach ma specjalne wytłoczenia. Dzięki temu po otwarciu drzwiczek mamy niezależny dostęp do każdej tacy oddzielnie, ponieważ nie są one ułożone piętrowo jedna na drugiej. To zaś sprawia, że mamy łatwiejszy dostęp do produktów i jeśli jedna porcja jest już wystarczająco wysuszona, wystarczy chwila, żeby ją wyjąć i włożyć kolejne produkty. Tego typu modele możemy uznać za najbardziej zaawansowane. Zazwyczaj są również wyposażone w wygodne elektroniczne panele sterujące.
CONCEPT SO4000 Infra; ADLER AD 6658; MPM MSG-03
Wyrażenie „wysuszony produkt” lub „wysuszona potrawa” nie budzi pozytywnych skojarzeń, ale jeśli suszymy umiejętnie, możemy uzyskać pełnowartościową przekąskę lub dodatek do dania, który możemy przechowywać przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Działanie suszarek jest proste. Grzałka ogrzewa powietrze, które przez wentylator rozprowadzone jest od góry w dół, a następnie wypychane do góry po zewnętrznym obwodzie tac. Taki obieg sprawia, że przestrzeń nagrzewa się wydajniej, a w całej objętości zachowana jest podobna temperatura. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura zmienia wartości odżywcze i ma wpływ także na walory smakowe. Nie pozwala też wysuszyć produktów wewnątrz, ponieważ zamyka ich zewnętrzne pory. Przy niższych temperaturach można suszyć większe fragmenty.
Elektroniczny panel sterowania w suszarce umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury. (Fot. Zelmer)
Pojemność suszarki określamy przez liczbę sit, ich wielkość i głębokość. Najmniejsze mają 3 poziomy, a te największe nawet 9. Modele mające od 4 do 5 sit cechują się pojemnością około 10 l. Większe urządzenia mają pojemność nawet 15 l. Interesującą opcją są suszarki, w których możemy zwiększać lub zmniejszać liczbę poziomów w zależności od potrzeb, czyli grubości suszonych produktów. Zazwyczaj sita, a zatem i suszarki, są okrągłe i wykonane z tworzywa sztucznego, a ich średnica jest zależna od modelu, typowo wynosi ok. 30 cm. Optymalna głębokość to z kolei 5 cm. Oprócz tego można zwrócić uwagę na dopuszczalne obciążenie sit suszarki. Najnowocześniejsze modele mają obrotowe sita, co umożliwia równomierną dystrybucję ciepła, a zatem i wydajniejsze suszenie produktów. Pokrywa suszarki musi szczelnie przylegać do obudowy, dlatego należy zwrócić na to uwagę przy zakupie. Niektóre modele są wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak silikonowe maty, służące do suszenia półpłynnych produktów.
ZELMER ZFD1005; CONCEPT SO2090; CONCEPT SO1001
Kupując suszarkę do żywności, z pewnością powinniśmy zwrócić uwagę na typ panelu sterującego. Standardem w modelach podstawowych jest tradycyjne mechaniczne pokrętło. Wiele osób ceni takie rozwiązanie ze względu na prostotę obsługi. Wystarczy bowiem wybrać odpowiednią temperaturę i włączyć sprzęt, żeby zaczął pracę. Często na obudowie znajduje się czytelna ikonografika, informująca, jaka jest właściwa temperatura suszenia dla danego produktu. W tym przypadku może nam jednak brakować bardziej zaawansowanych funkcji, np. praktycznego timera, który pozwoli ustalić czas suszenia. To przydatne rozwiązanie, gdy planujemy wyjście z domu i nie chcemy doprowadzić do przesuszania produktów. Oczywiście, można je częściowo obejść, stosując np. gniazdka „smart”, za pomocą których odłączymy energię elektryczną zdalnie, np. przy pomocy telefonu.
Najbardziej zaawansowane suszarki wyposażone są w elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem. To rozwiązanie jest bardziej precyzyjne, ponieważ umożliwia dokładną regulację temperatury. Producenci często decydują się na zastosowanie przycisków dotykowych. Dzięki temu obudowa jest minimalistyczna, a czyszczenie panelu łatwe, ponieważ nie ma on żadnych otworów, w których gromadziłby się kurz. Oprócz tergo suszarka z elektronicznym panelem sterowania może być wyposażona w programy automatyczne, które sprawią, że obsługa będzie jeszcze wygodniejsza, a także timer, umożlwiający zaplanowanie, jak długo urządzenie ma działać. W praktyce oba typy sterowania są funkcjonalne i mają swoich zwolenników. Wybór konkretnego zależy od naszych upodobań oraz budżetu na urządzenie. Większość suszarek do żywności oferuje zakres temperatury od 35 do 75 °C lub zbliżony. Jest on wystarczający do większości typów żywności.
BOROWIK TS-9688-3(C-01); MPM MSG-02; GORENJE FDK500GCW
Jeśli nie mamy suszarki do żywności, możemy skorzystać z piekarnika. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę – najczęściej do 70 °C, w zależności od tego, co suszymy, oraz uchylić drzwiczki, żeby dać ujście parze wodnej. W suszeniu najlepiej sprawdzi się ruszt, a kawałki żywności nie powinny się dotykać. Korzystanie z piekarnika ma dwie główne wady. Pierwszą z nich jest większe zużycie energii niż w przypadku suszarki, a drugą ograniczone możliwości regulacji temperatury. Ta ostatnia cecha nie dotyczy wszystkich modeli, warto jednak wiedzieć, że piekarniki, w których minimalna temperatura pracy to np. 100 °C, nie nadają się do suszenia, ponieważ produkty będą przypalone.
© 2024 InfoMarket