Opiekacze, grille i gofrownice – szybkie, domowe przekąski

Opiekacze, grille i gofrownice

Podobna konstrukcja sprawia, że opiekacze do kanapek, grille elektryczne czy gofrownice to urządzenia często współdzielące funkcje. Główna różnica między nimi to kształt zastosowanych płytek grzewczych. Oferowane są jednak również urządzenia wielofunkcyjne, w których pytki są wymienne. (Fot. Amica)

Dzięki nim szybko przygotujemy smaczne przekąski czy nawet duże dania. Dodatkowo grille elektryczne mogą być świetnym zamiennikiem tradycyjnych modeli węglowych lub gazowych, zwłaszcza w miejscach, gdzie ich użycie jest często niemożliwe, np. w budownictwie wielorodzinnym.

Opiekacze do kanapek

Zasada działania większości opiekaczy jest taka sama. Urządzenie jest wyposażone w dwie płytki grzewcze, które podgrzewają umieszczone w środku potrawy. Podstawę do klasyfikacji stanowi tutaj liczba funkcji. Na rynku znajdziemy modele jednofunkcyjne, które są najpopularniejsze. Wyposażono je w klasyczne głębokie płytki, przeznaczone przede wszystkim do chleba tostowego. Podczas opiekania kanapka jest dzielona na dwa trójkąty. Zazwyczaj płytki grzewcze są umieszczone na stałe.

Drugim typem opiekaczy są modele wielofunkcyjne z wymiennymi płytkami. Oprócz wcześniej wymienionych standardowych płytek w zestawie znajdują się zazwyczaj takie z ryflowaną powierzchnią na wzór tych w grillach elektrycznych oraz bardzo często płytki do pieczenia gofrów. Możemy więc zastąpić jednym urządzeniem dwa lub więcej. Zaletą wymiennych płytek często jest również możliwość mycia w zmywarce. Oprócz opiekaczy w standardowych rozmiarach, które za jednym razem przygotowują 4 trójkątne kanapki, dostępne są modele powiększone, mogące przygotować nawet 8 kanapek jednocześnie. Standardowe płytki grzewcze są przeznaczone do przygotowywania trójkątnych kanapek, najlepiej z chleba tostowego. Na rynku znajdziemy także opiekacze z płytkami o większej głębokości. Korzyść jest oczywista – w kanapkach możemy zmieścić więcej nadzienia. Płytki ryflowane to dobry wybór, jeśli zależy nam także na możliwości okazjonalnego grillowania. Świetnie sprawdzą się np. w smażeniu mięsa czy warzyw, oczywiście w niewielkich ilościach. Pamiętajmy jednak, że opiekacz, w przeciwieństwie do tradycyjnego grilla elektrycznego, zazwyczaj nie ma możliwości regulacji wysokości górnej płytki czy zmiany temperatury oraz jest pozbawiony tacki ociekowej na tłuszcz.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-3

ADLER AD 3068; MPM MGR-12; AMICA SMK 4011

Gofrownice elektryczne

Gofry należą do uwielbianych przekąsek, które zazwyczaj są podawane na słodko, np. z owocami. W praktyce, korzystając z domowych gofrownic, możemy je przygotować dokładnie tak, jak chcemy, także w wersji wytrawnej, dlatego są one tak popularne. Zwłaszcza dla najmłodszych bardzo duże znaczenie ma wygląd gofrów, więc producenci mają bardzo bogatą ofertę gofrownic z płytkami o różnym kształcie, który można dobrać do własnych preferencji. Do najpopularniejszych zaliczymy np. serduszka – zazwyczaj wypiekamy ich aż 5 jednocześnie, są dosyć cienkie, więc przygotowują się szybko i można je łatwo spiec na chrupko. Uwielbiają je dzieci i nie tylko. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracji w innych deserach.

Kolejne klasyczne płytki mają kształt prostokąta lub kwadratu. Większa powierzchnia i grubość sprawiają, że świetnie nadają się do podawania z dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, czy do przygotowania w wersji wytrawnej. Producenci często dołączają różne przepisy, np. na gofry ze szparagami. Zazwyczaj gofrownica umożliwia upieczenie za jednym razem dwóch lub czterech takich gofrów. Przygotujemy w niej także gofry belgijskie, które są grube i mają nieregularny kształt, a do ich ciasta dodaje się m.in. drożdże. Kolejnym popularnym kształtem jest koło dzielone na ćwiartki. Nie są one tak puszyste jak kwadraty, jednak zdecydowanie grubsze niż serduszka. Oprócz tego nie brakuje bardziej nietypowych kształtów. W gastronomii dużą popularnością cieszą się tzw. bubble waffles, czyli „gofry bąbelkowe”. Po upieczeniu można je zwinąć w rożek i podać np. z lodami. Oprócz tego ciekawostkę stanowią np. gofrowe frytki. Rożnych kształtów jest więc całe mnóstwo i na pewno każdy znajdzie coś, co będzie odpowiadać jego podniebieniu.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-5

Kompaktowy opiekacz z wymiennymi płytkami sprawdzi się w mniejszej kuchni, gdy zależy nam na urządzeniu wielofunkcyjnym. (Fot. Adler)

Kontaktowe grille elektryczne

Wyglądem przypominają opiekacze do kanapek czy gofrownice i mają dwie płyty grzejne, które można rozłożyć lub zamknąć. Pod płytami, które najczęściej są wyjmowane i przystosowane do mycia w zmywarce, umieszczony jest element grzejny. Ważnym elementem budowy grilli zamkniętych jest zacisk płytek, który umożliwia szczelne zamknięcie urządzenia w trakcie smażenia potraw. Coraz częściej modele zamknięte mają regulację poziomu górnej płyty, co umożliwia opiekanie produktów w trzech różnych pozycjach: zamkniętej, półotwartej i otwartej. Ostatni typ pozwala na zwiększenie powierzchni grillowania i dzięki temu tak naprawdę grill zamknięty zamienia się w otwarty. Charakterystycznymi cechami grilli zamkniętych są ryflowana powierzchnia płyty i brak dowolności w jej fakturze. Urządzenia te oprócz tacek na t łuszcz mają także specjalne rowki ociekowe, ułatwiające wylanie pozostałego tłuszczu. Standardowymi rozwiązaniami stają się także możliwość przechowywania urządzenia w pionie, uchwyt na przewód czy nienagrzewający się uchwyt.

W wypadku grilli elektrycznych liczy się rodzaj powierzchni płyt. To on w dużym stopniu wpływa na efekt końcowy grillowania oraz to, jaki typ produktów najlepiej przygotowywać na danym urządzeniu. Standardową propozycją producentów jest klasyczna, ryflowana powierzchnia płyty. Płyty karbowane mają specjalne otwory, umożliwiające spływanie tłuszczu i soków do znajdującej się pod nimi tacki ociekowej, którą z kolei można wyjąć i wyczyścić, np. pod bieżąca wodą. Niektóre modele mają tzw. nachyloną konstrukcję i rowki umieszczone na krawędziach płyty. Oznacza to dużo łatwiejsze spływanie tłuszczu do otworów ociekowych. Innym rozwiązaniem są grille z płytą ryflowaną, która ma specjalne szczeliny. W przeciwieństwie do pozostałych modeli mają pojemnik na wodę, ale za to brakuje tacki ociekowej. Aby ułatwić użytkowanie, zastosowano w nich dodatkowy otwór w płycie grzewczej, który pozwala na dolewanie wody. Płyty dwustronne umożliwiają bardzo różnorodne grillowanie. Płytę można obracać, co pozwala przygotowywać produkty na gładkiej lub karbowanej powierzchni. Gładka powierzchnia idealnie nadaje się do przygotowywania delikatniejszych potraw, np. warzyw, ryb i krewetek. Z kolei karbowana powierzchnia przeznaczona jest do grillowania mięsa, takiego jak steki, hamburgery czy kiełbaski, którym nadaje apetyczny wygląd dzięki przyrumienionym paskom. Zdecydowanie bardziej zróżnicowane zastosowanie mają płyty mieszane, czyli zestawienie obu typów powierzchni. Płyty mieszane to połączenie dwóch powierzchni: gładkiej i karbowanej – stosunek wielkości poszczególnych części jest różny w zależności od konkretnego modelu. Ich zaletą jest to, że w tym samym czasie można opiekać produkty wymagające różnego traktowania.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-7

SAM COOK PSC-140/B; AMICA GK 5011 ProfiGrill; RAVANSON GE-7050

Powłoki płytek

Powłoki antyadhezyjne to powszechnie stosowane rozwiązanie w opiekaczach, grillach i gofrownicach. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się materiał PTFE (teflon) lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletami są duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe opiekanie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające to zamienniki oryginalnego teflonu, które można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych, zachowanie ostrożności i wybieranie sprzętu, w którym zastosowano dobrej jakości markowe powłoki.

Coraz częściej są stosowane tzw. powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą twardość, a zatem i odporność na zarysowania. Jednak warstwa ta łatwiej odpryskuje, dlatego również w trakcie jej użytkowania należy zachować ostrożność. Jej właściwości nieprzywierające są mniejsze, dlatego mogą wymagać zastosowania większej ilości tłuszczu podczas przyrządzania potraw, a czyszczenie uporczywych zabrudzeń i przypaleń będzie wymagało większego wysiłku. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki zwane kamiennymi, których wygląd naśladuje efekt kamienia, mogą ewentualnie zawierać dodatek minerałów. Również zapobiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-9

Automatyczne programy w grillach elektrycznych pozwolą przygotować posiłek dokładnie tak, jak lubimy. (Fot. Concept)

Tostery elektryczne

Nowoczesne tostery wyposażone są w takie funkcje jak możliwość podnoszenia grzanek czy rozmrażanie pieczywa. Coraz większą popularnością cieszą się również modele z szerokimi szczelinami, ponieważ pozwalają na opiekanie różnego rodzaju pieczywa. Najmniejsze modele przygotują jedną grzankę, z kolei te największe nawet cztery i są idealnym wyborem dla dużych rodzin. Ich cena waha się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Mają niewielkie rozmiary i pozwalają przygotować od dwóch do czterech tostów jednocześnie. Część z nich ma dodatkowe ruszty do opiekania bułek, rogalików lub większych porcji chleba. Oprócz tostowania mogą też np. podgrzewać lub rozmrażać pieczywo. Najczęściej wyposażone są w funkcję centrowania chleba i regulację stopnia opiekania.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-11

ZELMER ZTS7990; BOSCH TAT3M124; CAMRY CR 3217; CONCEPT TE2015 Elwood

Parametry tosterów

Wybierając toster, możemy z wrócić uwagę na kilka parametrów użytkowych, których znajomość pozwala lepiej dobrać produkt do potrzeb. Jak przystało na urządzenie elektryczne, na pierwszy plan wybija się, oczywiście, moc. Tak naprawdę jest ona zależna od wielkości urządzenia. Standardowe tostery na dwie Jest ona w zupełności wystarczająca. Większą moc mają tostery na np. 4 grzanki, zazwyczaj jest to ok. 1500 W. Wynika to po prostu z większej liczby grzałek.

Liczba opiekanych jednocześnie tostów to kolejny ważny parametr. Standardem są dwa, co wystarcza większości użytkowników. Jednak jeśli domowników jest dużo i wspólne śniadania są częste, to warto rozważyć model, który przygotuje cztery tosty jednocześnie. Możemy tu wyodrębnić dwa rodzaje konstrukcji – ze standardowymi szczelinami oraz wydłużonymi. Atutem tych drugich jest to, że w wydłużonej szczelinie mieszczą się dwa tosty standardowe lub jedna duża kromka chleba, np. baltonowskiego. Tu powinniśmy po prostu kierować się tym, jakie pieczywo jemy. Na koniec ze wszystkich parametrów warto wziąć pod uwagę również szerokość szczelin. Chleb tostowy jest dosyć wąski, ale przecież nie musimy ograniczać się tylko do niego. W tosterze z szerokimi szczelinami szybko podgrzejemy np. przekrojone bajgle albo bułki do burgerów i wiele innych rodzajów pieczywa. Duża uniwersalność jest w tym wypadku znaczną zaletą.

Opiekacze-grille-i-gofrownice-szybkie-domowe-przekaski-13

CONCEPT GE3550; BREVILLE DuraCeramic VST071X; BOSCH TCG4215

Funkcje w tosterach

Standardowe tostery mają kilka funkcjonalnych rozwiązań. Warto wiedzieć, co to za funkcje, aby wykorzystać pełnię możliwości urządzeń.

  • Rozmrażanie – pojedyncze kromki zamrożonego pieczywa można rozmrażać bezpośrednio w tosterze.
  • Podnoszenie kromek – podniesienie dźwigni do góry wysuwa kromki ponad szczeliny. Można je więc wyjąć bez obawy o oparzenie.
  • Tacka na okruchy – wyjmowana tacka na okruchy to obecnie standard. Zdecydowanie ułatwia ona czyszczenie urządzenia. Wystarczy ją regularnie opróżniać.
  • Ruszt do podgrzewania – może być zdejmowany lub zintegrowany w obudowie i podnoszony specjalną dźwignią. Służy do podgrzewania pieczywa, np. bułeczek.
  • Wyświetlacz cyfrowy – niektóre zaawansowane modele są wyposażone w wyświetlacz, który odmierza czas i wskazuje dokładnie, jak długo trwa opiekanie.
  • Regulacja stopnia opiekania – pozwala na ustalenie czasu opiekania. Najczęściej toster jest wyposażony w pokrętło lub suwak, na którym wybieramy określoną wartość.
  • Przycisk „stop” – umożliwia szybkie wyłączenie urządzenia; wystarczy go wcisnąć, a toster natychmiast zakończy podgrzewanie.
  • Centrowanie pieczywa – aby pieczywo było równomiernie opieczone z każdej strony, musi znajdować się idealnie pośrodku, w równych odległościach od grzałek. Za to właśnie odpowiada funkcja centrowania.
  • Miejsce na nawinięcie przewodu – pod tosterem można nawinąć przewód zasilający, jeśli jest zbyt długi.

2024-09-02
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket