Szuflady grzewcze i do pakowania próżniowego można wykorzystać do podgrzania naczyń, podtrzymania temperatury przygotowanej żywności, a nawet do gotowania i pieczenia potraw. Wszystko dzięki odpowiedniej cyrkulacji ciepłego powietrza. (Fot. Siemens)
W wypadku urządzania nowej kuchni lub gruntownego remontu i wyposażania przestrzeni do gotowania w nowe urządzenia warto wziąć pod uwagę, że taki praktyczny sprzęt na rynku cieszy się dużą popularnością, i wyposażyć swoją kuchnię w pełny zestaw.
Urządzenia do pakowania próżniowego, których na rynku jest już bardzo wiele, ale wciąż są mniej popularne od szuflad grzewczych, różnią się od nich przede wszystkim wielkością i mocą, ale łączy je jedno – są kompaktowe. Szuflady do zabudowy to nowe, ale już cieszące się ogromną popularnością sprzęty gospodarstwa domowego. Większość z nich wykorzystywana jest jako urządzenia do podgrzewania, ale na rynku znajdziemy również modele, których jedną z praktycznych funkcji jest pakowanie próżniowe.
Szuflady grzewcze i do pakowania próżniowego mogą stanowić praktyczny zestaw z piekarnikiem, kuchenką mikrofalową lub ekspresem do kawy. Z tego sprzętu kuchennego będą zadowoleni zarówno dorośli, jak i dzieci, które będą mogły w niej z łatwością przygotować słodkie przysmaki, np. gorącą czekoladę.
Oba sprzęty łączy to, że po zamontowaniu stają się nieodłącznym elementem wyposażenia przestrzeni kuchennej, w dodatku bardzo praktycznym i niewidocznym.
SIEMENS iQ700 BI630CNS1; AMICA AWDM6W Q-Type
Szuflady grzewcze i do pakowania próżniowego są tak skonstruowane, że z powodzeniem można je umieścić w standardowej zabudowie kuchennej. Będą idealnie pasowały, gdy zostaną umiejscowione pod piekarnikiem, np. kompaktowym. W zależności od producenta i modelu możemy wybierać spośród wersji o rozmaitej wysokości, a także pojemności. W ofercie producentów szuflad grzewczych do domowej zabudowy kuchennej dostępne są zwykle dwa rodzaje sprzętu, różniące się wysokością. Może to być 14 lub 29 cm. Dodatkowo marka Miele oferuje szufladę o wysokości 32 cm. Szerokość jest w tym wypadku raczej standardowa i wynosi ok. 60 cm. Dzięki temu szuflada idealnie współgra w kuchennej aranżacji z innymi zabudowanymi urządzeniami.
Producenci szuflad grzewczych i do pakowania próżniowego nierzadko oferują ten sprzęt, jako część spójnej linii wzorniczej. Takie zestawienie urządzeń czyni kuchnię praktyczną, funkcjonalną i elegancką. (Fot. Miele)
Warto dobrze zaplanować jej położenie w zabudowie meblowej, by w pełni wykorzystać jej możliwości wtedy, gdy będzie potrzebna. Z drugiej strony ważne jest, żeby była zamontowana w takim miejscu, w którym nieużywana nie będzie zabierać cennej przestrzeni. Wielu producentów sprzętów gospodarstwa domowego do zabudowy oprócz standardowych sprzętów, takich jak płyta, okap, piekarnik czy kuchenka mikrofalowa, ma w ofercie szufladę do próżniowego pakowania. To sprawia, że linie wzornicze są pełne, a klient może od razu wybrać wszystkie niezbędne sprzęty i mieć pewność, że nie tylko będą do siebie pasowały wzorniczo, ale również z łatwością będzie je można zestawić i funkcjonalnie wykorzystywać.
MIELE ESW 7020; GAGGENAU WSP222102
Wielkości i pojemności szuflad grzewczych i do pakowania próżniowego przekładają się na ich nośność. Mniejsze modele są w stanie pomieścić ok. 15-kilogramowy załadunek, a większe nawet do 25 kg naczyń. Warto pamiętać, żeby nawet szuflada załadowana do pełna swobodnie się otwierała i zamykała. Jeżeli elementy załadunku będą wystawać, uniemożliwi to domknięcie sprzętu, a tym samym szuflada nie będzie w stanie utrzymać we wnętrzu odpowiedniej temperatury.
SAMSUNG BI710C1W1; BOSCH BIC7101B1
Regulacja temperatury w szufladach grzewczych może być płynna, czyli stopień po stopniu, lub skokowa, a więc np. co 5 °C. Niektóre modele wyposażone są w tzw. bezstopniową regulację temperatury, w której zamiast ustalonych wartości mamy określone jedynie przybliżone poziomy grzania, np. niski, średni i wysoki, a sterowanie tym parametrem odbywa się za pomocą ergonomicznego pokrętła. Zakres temperatury, jaki oferują szuflady grzewcze, jest zależny od producenta i modelu urządzenia. Większość modeli standardowo dysponuje zakresem temperatury w przedziale od 40 do ok. 80 °C. Ponadto wartości temperatury są nieco inne dla różnych funkcji podgrzewania, jakie są dostępne w szufladzie. W innej temperaturze będą podgrzewane filiżanki, a w innej potrawy. W razie potrzeby temperaturę wewnątrz szuflady grzewczej można regulować, dostosowując ten parametr do własnych potrzeb.
Szuflady grzewcze do podgrzewania naczyń i przygotowywania potraw to urządzenia, które podgrzewają naczynia i dodatkowo poddają obróbce termicznej dania. Upraszczając, podgrzewamy w nich naczynia, a gotowe dania utrzymujemy w wysokiej temperaturze. Te szuflady oferują również gotowanie potraw w niskich temperaturach oraz bezpieczne i skuteczne rozmrażanie głęboko mrożonych produktów. Ze względu na funkcjonalność szuflad grzewczych możemy wyróżnić przede wszystkim dwa rodzaje urządzeń, z których jedne przeznaczone są do pootrzymywania temperatury, a zatem do podgrzewania naczyń lub potraw, a drugie, oprócz podgrzewania, mogą też służyć do przygotowywania potraw. Zastosowania praktycznego szuflad grzewczych do podgrzewania naczyń nie musimy szeroko opisywać. Warto podkreślić, że dotyczy to nie tylko użytkowania, ale przede wszystkim samego montażu. Decydując się na kompaktowy piekarnik, możemy wypełnić lukę pod nim właśnie taką praktyczną szufladą.
© 2024 InfoMarket