Produkowane obecnie kuchenki mikrofalowe cieszą się na rynku dużą popularnością. Jeszcze do niedawna służyły wyłącznie do podgrzewania potraw, aby wraz z postępem technologicznym rozmrażać produkty, gotować, opiekać, a także grillować. Co więcej, najnowocześniejsze modele dostępne są bez tradycyjnego, obrotowego talerza. (Fot. Sharp)
Wśród urządzeń wykorzystujących mikrofale możemy wyróżnić modele wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze są znacznie popularniejsze na rynku. Łatwiej je zainstalować w kuchennym wnętrzu. Właściwie wystarczy ustawić je na kuchennym blacie i podłączyć do zasilania. Z kolei urządzenia do zabudowy nierzadko występują jako jeden z wielu sprzętów z tej samej serii wzorniczej.
Pojemność, obok mocy, jest jednym z podstawowych parametrów, który powinien być brany pod uwagę podczas wyboru modelu kuchenki mikrofalowej. Należy pamiętać, że pojemność użytkowa jest ściśle powiązana z wielkością (oraz średnicą talerza obrotowego, jeśli taki jest). Standardowe modele wolnostojące spotykane na polskim rynku mają pojemność od 15 do o ok. 30 l. Jeśli nie mamy dużo miejsca na blacie, a przy tym podgrzewamy zazwyczaj jeden talerz, warto zdecydować się na model mniej pojemny. Jeśli natomiast chcemy wykorzystywać kuchenkę do gotowania, przyrządzania potraw na parze czy pieczenia, lepiej zdecydować się na urządzenie większe lub ewentualnie model do zabudowy, którego komora może mieć pojemność nawet 50 l, a więc niewiele mniejszą niż w niektórych piekarnikach.
AMICA AMMB25E3SGVB X-Type; SHARP YC-QG254AE-B; BOSCH FEL023MS2
Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz.
Kuchenki mikrofalowe do zabudowy nierzadko są częścią spójnej linii stylistycznej. Sprzęty nie tylko pasują do siebie wzorniczo, ale również dopełniają się funkcjonalnie. Takie dopasowanie urządzeń pozwala na ich łatwe komponowanie w kuchennej zabudowie meblowej. (Fot. Concept)
Jednym z ważniejszych parametrów kuchenki mikrofalowej jest jej moc. To samo dotyczy mocy grilla. Moc będzie się różniła w zależności od producenta oraz samego produktu. Im większa moc, tym urządzenie sprawniej i szybciej podgrzeje i przyrządzi potrawy. Analogicznie jest z funkcją grilla – im większa moc grzałki, tym szybciej się ona nagrzeje, a potrawa zostanie przygotowana w krótszym czasie. Większa moc oznacza krótszą pracę sprzętu, co w dłuższej perspektywie oszczędza nie tylko nasz czas, ale również cenną energię.
Moc grzałki niewątpliwie wpływa na czas przygotowania potrawy z wykorzystaniem funkcji grilla. Niemniej można to zrobić jeszcze szybciej, gdy w kuchence mikrofalowej zastosowano podwójną grzałkę, z których jedna jest na górze, a druga na dole komory. Takie rozwiązanie występuje na przykład w modelu R-879 marki Sharp. Dolny element grzejny umiejscowiony jest pod talerzem obrotowym. Ta szczególna cecha umożliwia między innymi podpiekanie potraw od spodu.
BOSCH CFA634GS1; GAGGENAU BMP224100; MIELE M 7244 TC
Wśród dostępnych na rynku kuchenek mikrofalowych, które ze względu na swoją konstrukcję nie należą do najbardziej energooszczędnych urządzeń, nie brakuje jednak modeli wyróżniających się stosunkowo małym poborem prądu. Chodzi tu zarówno o zużycie energii elektrycznej podczas pracy, jak i tzw. tryb spoczynkowy. Energooszczędna kuchenka mikrofalowa podłączona do zasilania sieciowego zużywa minimum energii, by podtrzymać kluczowe funkcje. Z punktu widzenia użytkownika przynosi to z czasem dodatkowe oszczędności.
Fot. Amica
Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.
Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go z wykorzystaniem ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większej pojemności, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.
MIELE M 6012 SC; SAMSUNG MC35R8058CC; AMICA AMMF23E1GB
Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których można gotować, używając specjalnie do tego przeznaczonych funkcji parowych. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary. Podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika można użyć do gotowania w wodzie. W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso drobiowe czy jajka. Powszechne obawy społeczeństwa dotyczące wpływu pola elektromagnetycznego stały się jednym z problemów badawczych Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak o negatywnych skutkach działania pola elektromagnetycznego urządzeń takich jak telefon, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik teoretycznie mowy nie ma. Oczywiście, mogą one w rzadkich wypadkach powodować bóle głowy, niepokój czy zmęczenie, ale ogólna szkodliwość tych urządzeń jest znikoma. Podgrzewanie w mikrofalówce jest według badań o wiele zdrowsze od standardowego odgrzewania na patelni.
Fot. Bosch
Ważnym czynnikiem, który różnicuje dostępne na rynku kuchenki mikrofalowe, jest sposób ich obsługi, a dokładnie rodzaj sterowania. Ten wpływa głównie na wygodę użytkowania. Jeśli lubimy mieć nad wszystkim kontrolę, ale nie szukamy skomplikowanych rozwiązań, wówczas dobrym wyborem będzie tradycyjna mikrofalówka ze sterowaniem mechanicznym. Do tej grupy należą modele, w których za pomocą pokrętła użytkownik ustawia moc i czas grzania. Są to urządzenia z reguły najprostsze pod względem konstrukcyjnym i funkcjonalnym.
Innym rozwiązaniem jest sterowanie elektroniczne. W tego typu modelach na panelu umieszczonym na froncie kuchenki znajdują się przyciski, zegar, a w niektórych modelach wyświetlacz LCD. Użytkownik zaznacza rodzaj potrawy (np. ryba lub warzywa), wpisuje wagę i wybiera opcję (podgrzanie lub rozmrażanie), a mikrofalówka sama dobiera moc i czas pracy. Jeśli potrzebujemy urządzenia, które ułatwi dobór odpowiedniej temperatury, możemy wybrać kuchenkę ze sterowaniem „inteligentnym”. Są to modele najbardziej zaawansowane. Dzięki specjalnym czujnikom same ustalają masę potrawy i automatycznie dobierają odpowiedni program. System ten ogranicza rolę użytkownika praktycznie do włożenia potrawy do mikrofalówki i wyboru programu (gotowanie, podgrzewanie lub rozmrażanie).
SIEMENS BF634RGW1; MPM MPM-25-KMI-01; FRANKE FMW 250 SM G XS
Wybierając kuchenkę mikrofalową, niezależnie od jej możliwości technicznych i dodatkowych funkcji, należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry. Pierwszym z nich jest moc kuchenki oraz grilla, a drugim jej całkowita pojemność.
Tak samo jak w przypadku innych sprzętów gospodarstwa domowego, tak w przypadku mikrofalówki im większa jest moc grzałki grilla, tym szybciej się ona nagrzeje i w krótszym czasie przygotuje potrawę. Sama moc potrzebna jest w tym segmencie nie tylko do sprawnego działania, ale też dostosowania jej stopnia do potrawy i sposobu obróbki. Jeśli chcemy mieć wydajny sprzęt do smażenia, pieczenia czy grillowania, wybierzmy kuchenkę o dużej mocy całkowitej, jeśli jednak używamy jej do tylko podgrzewania czy rozmrażania niewielkich porcji, moc nie musi być duża. Pojemność kuchenki powinna być dobrana do liczby użytkowników, wielkości rodziny, a takie gabarytów naczyń, w których będziemy przyrządzać potrawy we wnętrzu urządzenia. Z pojemnością kuchenki związana jest również średnica talerza obrotowego, na którym umieszcza się potrawy i produkty. W najpopularniejszych mikrofalówkach wolnostojących, których pojemność oscyluje w przedziale od 17 do 20 l i zazwyczaj można w nich użyć jednego pojemnika na cykl przygotowania potrawy, średnica talerza wynosi ok. 25 cm.
CONCEPT MT5523; LG MH6535GIS; SHARP R-642INW
Marka Concept, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów w kwestii najnowszych trendów wzorniczych i funkcjonalnych w zakresie sprzętów gospodarstwa domowego o nowoczesnym wzornictwie, oferuje kuchenkę mikrofalową MT4420wh. Oprócz przydatnych funkcji i intuicyjnej obsługi urządzenie odznacza się eleganckim wyglądem, doskonale pasującym do kuchni utrzymanej w stylu nowoczesnym.
Linia Nordic marki Concept, w której jednym z urządzeń wolnostojących jest nowy model kuchenki mikrofalowej, konstrukcją wizualną nawiązuje do nowoczesnego, skandynawskiego stylu. To połączenie stali nierdzewnej z lustrzaną powierzchnią i dodatkami z imitacji drewna to nie tylko gwarancja estetycznego wzornictwa, ale również trwałość i jakość. Urządzenie będzie idealnym dopełnieniem funkcjonalnym kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym, jak również tych, które w przewadze wykończone są naturalnymi materiałami, jak szkło, beton, drewno czy cegła. W tej samej stylistyce marka Concept oferuje również czajnik elektryczny oraz spieniacz do mleka.
Urzadzenie marki Concept przede wszystkim zachwyca niekonwencjonalnym designem w postaci lustrzanego szkła na drzwiach i atrakcyjnych elementów z imitacji drewna. Urządzenie jest bardzo łatwe i intuicyjne w obsłudze. Steruje się nim za pomocą jasno oznaczonych przycisków i ergonomicznego pokrętła. Intuicyjnej obsługi i eleganckiego wyglądu dopełnia duży, czytelny wyświetlacz. Co ciekawe, urządzenie, podobnie jak pralki czy zmywarki, wyposażone zostało w funkcję opóźnionego startu.
© 2024 InfoMarket