Płyty grzewcze zasilane prądem są jednymi z popularniejszych sprzętów kuchenny. Coraz częściej, zwłaszcza w dużym budownictwie mieszkaniowym, deweloperzy rezygnują z instalacji gazowych. Jaką płytę elektryczną wybrać? Indukcyjną czy ceramiczną? Sprawdzamy zalety i zastosowane w tych urządzenia rozwiązania. (Fot. Amica)
Elektryczne płyty grzewcze są przede wszystkim energooszczędne i eleganckie. Producenci oferują modele ceramiczne oraz indukcyjne. Obydwa rozwiązania mogą spełniać potrzeby użytkowników w zakresie przygotowywania potraw, ale najpierw warto znać różnice i zastosowane w sprzętach technologie.
SIEMENS EX875KYW1E; AMICA PIT6542PHTSUN HC 3.0; MIELE KM 6565 FR
Wybór urządzenia powinien zostać poprzedzony określeniem potrzeb domowników czy też użytkowników względem sprzętu, a także częstości przygotowywania potraw i ich ilości. Płyty ceramiczne, choć nieekonomiczne w porównaniu do indukcyjnych, to konstrukcje cenione za jakość i stabilność grzania, czas utrzymywania ciepła na polu grzewczym czy możliwość używania niemal wszystkich rodzajów naczyń. Atutem jest także przystępna cena. Najbardziej zaawansowane są płyty indukcyjne, które choć wymagają specjalnych naczyń, są niezwykle bezpieczne, szybkie i komfortowe w użytkowaniu. Zarówno w płytach indukcyjnych, jak i ceramicznych znajdziemy szczególnie cenione funkcje, jak również niedogodności. Z jednej strony płyta indukcyjna daje duże możliwości w kwestii przygotowywania potraw w niestandardowych naczyniach, ale trzeba pamiętać, że muszą być one przeznaczone do tego rodzaju płyt. Z kolei płyty ceramiczne, które nie wymagają specjalnego dna w garnkach, nagrzewają się dłużej, przez co wykazują większy pobór energii niż płyty indukcyjne. Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie może okazać się strzałem w dziesiątkę po określeniu naszych potrzeb.
Urządzenia tego typu działają na zasadzie indukcji magnetycznej. Ta technika jest bardzo bezpieczna, komfortowa i zapewnia dużą sprawność energetyczną. Dostępne w sprzedaży modele indukcyjne zaskakują nie tylko jakością wykonania, ale przede wszystkim funkcjonalnością i stosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi.
Płyty wykorzystujące indukcję to jeden z najefektywniejszych sposobów gotowania. Rozwiązania w nich stosowane sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Ich główne zalety to krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość u trzymania w czystości. Atutem jest też wzornictwo, które z łatwością wpisze się zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny styl kuchni.
MPM MPM-30-VCB-22/Y; KERNAU KHC 6412; BOSCH PXY875KW1E; BOSCH PKE645BB2E
Działanie płyt indukcyjnych opiera się na generowaniu ciepła bezpośrednio w metalowym ferromagnetycznym dnie naczynia, a nie na polu grzewczym. Energię pola wirowego w garnku tworzą zamontowane w płycie induktory. Sama strefa grzewcza płyty indukcyjnej nagrzewa się dzięki temu tylko wtórnie – od dna garnka. Pozostała powierzchnia płyty pozostaje zawsze chłodna. Co ciekawe, częstotliwość pola magnetycznego wykorzystywanego w płycie indukcyjnej mieści się w przedziale od 20 do 50 kHz), zatem jest ona prawie sto tysięcy razy mniejsza od częstotliwości fal radiowych stosowanych w kuchenkach mikrofalowych, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczna.
Konstrukcje ceramiczne, podobnie jak indukcyjne płyty grzewcze, kryją w sobie wiele zalet. Tym, co najbardziej zauważalne, jest ich płaska i gładka powierzchnia, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw. Płyty ceramiczne spośród dostępnych na rynku typów płyt elektrycznych są najmniej wymagające pod względem potrzebnych naczyń. W tym wypadku pasuje większość z nich – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować naczyń z tworzywa sztucznego czy papieru.
Należy pamiętać, że płyta ceramiczna może potrzebować czasu, żeby uzyskać odpowiednią do podgrzewania czy gotowania temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomiona płyta ceramiczna może być bardzo gorąca, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty ceramicznej.
Fot. Bosch
Ważnym parametrem przy wyborze indukcyjnej płyty grzewczej są jej wymiary. Standardowe płyty mają ok. 60 cm szerokości i głębokości. Modele szersze, które często wyposażone są w pola typu flexi bridge (łączenie dwóch pól w jedno), mogą osiągnąć szerokość nawet 75 lub 90 cm. Ich głębokość również może się zmieniać. Zazwyczaj płyty szerokie mają mniejszą głębokość, na poziomie 50 – 60 cm (jednak nie jest to regułą). Modele typu domino mają szerokość ok. 30 lub 40 cm. Ich rozmiar pozwala na zamontowanie ich nawet w najmniejszych kuchniach lub na większych powierzchniach, gdy łączy się ich kilka rodzajów w tak zwane płyty modułowe, tworzące funkcjonalną całość.
Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę płyt grzewczych i pozwalają na porównanie możliwości urządzeń i wybór najlepszego dla nas modelu. Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z odpowiednim przyłączem, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby liczba pól grzewczych na płycie. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać. Kluczowe będą rodzaj zasilania, wymiary, moc stref grzejnych, a także moc przyłączeniowa.
Płyty indukcyjne mogą być wyposażone w funkcję rozpoznawania naczynia – zarówno jego obecności, jak i wielkości. Zwiększa to komfort użytkowania urządzenia, a dodatkowo pozwala efektywnie wykorzystać energię elektryczną.
„Palnikiem” płyty grzewczej jest tak zwane pole. W zależności od modelu płyty i jej gabarytów może być ona wyposażona w od dwóch do czterech, a nawet sześciu lub ośmiu pół grzewczych. Mogą być one okrągłe, kwadratowe lub prostokątne, choć to już bardziej kwestia wzornictwa niż funkcjonalności. Co więcej, dla wygody gotowania w naczyniach o rozmaitej wielkości i o różnych kształtach producenci płyt indukcyjnych wyposażyli je w możliwość elastycznego łączenia pól. W praktyce, kiedy przygotowujemy potrawę w dużym garnku, np. typu brytfanna, który nie mieści się na standardowym polu, mamy możliwość połączyć dwa sąsiadujące pola w jedno. Taką funkcję oferują płyty indukcyjne większości marek i modeli. Odnajdziemy je w specyfikacji pod rozmaitymi nazwami własnymi. Płyty indukcyjne, jako jedyne spośród typów płyt grzewczych, pozwalają na pełnopowierzchniowe gotowanie. Takie płyty wówczas nie mają wyznaczonych pól grzewczych, a użytkownik może ustawić garnek gdziekolwiek na ich powierzchni. Płyta wykryje naczynie samodzielnie lub ręcznie po aktywowaniu panelu sterowania.
© 2024 InfoMarket