Próżniowe pakowanie żywności pozwala nie tylko na wydłużenie jej przydatności do spożycia, ale jest również powszechnie wykorzystywane podczas gotowania metodą sous-vide. Pomóc w nim może pakowarka SC-31 marki Sam Cook.
Dzięki elektronicznemu panelowi umieszczonemu w górniej pokrywie mamy zawsze pod kontrolą podstawowe parametry produktu. Dzięki temu możemy regulować poziom próżni oraz czas zgrzewania, aby dokładnie dopasować proces do swoich potrzeb. Sygnał dźwiękowy oraz zmiana koloru diody natychmiast poinformują o zakończeniu pracy. Wewnątrz pakowarki PSC-31 znajdziemy nóż do odcinania folii oraz pojemnik na folię, a także rękaw z folii moletowanej (tłoczonej) o wymiarach 28 × 600 cm, aby móc od razu rozpocząć pakowanie. Przy pakowaniu żywności można używać ogólnodostępnej folii do celów spożywczych, zarówno w postaci rękawa, jak i woreczków. Pakowanie próżniowe może być wykorzystywane nie tylko w przypadku produktów spożywczych. Jako doskonałe zabezpieczenie przed wilgocią może być stosowane w przypadku map, telefonów komórkowych i innych przedmiotów, np. na wyprawy rowerowe czy kajakowe. Metoda tego zabezpieczenia najlepiej sprawdza się jednak w kuchni. Za pomocą zgrzewarki PSC- 31 możemy pakować próżniowo praktycznie większość produktów żywnościowych: surowych, gotowanych, także tych płynnych (np. zup). W takim przypadku zalecane jest wcześniejsze zmrożenie. Dużymi zaletami przechowywania produktów w woreczkach są oszczędność miejsca w lodówce oraz niemieszanie się zapachów (np. ryby wędzonej czy sera). Niewielkie urządzenie ma schowek na przewód sieciowy i stabilne nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się po blacie kuchennym.
© 2024 InfoMarket