Jednodrzwiowe chłodziarki, pomimo niewielkich gabarytów, sprawdzą się w określonych przestrzeniach, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. Do tego odznaczają się praktyczną pojemnością i bogatym wyposażeniem funkcjonalnym. (Fot. Amica)
Lodówki jednodrzwiowe to różnorodna, a jednocześnie funkcjonalna grupa urządzeń. Tego typu modele mają często niewielkie gabaryty, jednak doskonale sprawdzą się zarówno w niewielkiej kuchni, akademiku, jak i na kempingu. Lodówka jednodrzwiowa o wysokości powyżej 85 cm może być odpowiedzią na brak miejsca w kuchni, ale nie ujmuje to jej funkcjonalności.
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu jednodrzwiowej lodówki jest pojemność, z drugiej strony ważne są też ogólne wymiary, które pomieści przestrzeń kuchenna użytkownika.
Wśród czynników decydujących o wyborze lodówki jednym z najważniejszych jest funkcjonalność urządzenia mierzona pojemnością. Z drugiej strony ta może być różna w zależności od wymagań użytkownika. Warto wziąć również pod uwagę możliwości przestrzenne kuchni oraz potrzeby domowników w kwestii ilości miejsca potrzebnego do przechowywania żywności. Producenci oferują urządzenia tradycyjne, mimo że gabarytowo niewielkie, mają stosunkowo dużą pojemność użytkową. Dzieje się to za sprawą pomniejszonych ścianek lodówki, które – co oczywiste – zwiększają przestrzeń w komorze chłodzenia i mrożenia.
Przechowywanie żywności w urządzeniach chłodniczych sprowadza się nie tylko do zapewnienia jej odpowiedniej temperatury i wilgotności.
AMICA FC3666.3DFCZMX; MIELE KS 28463 D bb; FRANKE FSDR 400 XS E
Współczesne modele są wyposażone w całą masę dodatkowych rozwiązań i funkcji, które nierzadko stanowią ważną kartę przetargową przy ich wyborze i w eksploatacji.
Wśród nich znajdziemy zarówno te, które pozwalają oszczędzić energię, jak i dbają o zdrowie użytkowników, stan przechowywanych produktów czy po prostu ułatwiają codzienną obsługę urządzenia. Z pozoru błahe udogodnienia, takie jak choćby opcja szybkiego schłodzenia szampana czy jednorazowego, skutecznego zamrożenia większej ilości produktów, mogą w praktyce okazać się nie tylko ciekawym dodatkiem, ale i oczekiwaną stale funkcją.
Fot. Amica
Modele jednodrzwiowe powyżej 85 cm wysokości wcale nie muszą odbiegać pojemnością przechowywania od modeli pełnogabarytowych z oddzielnym górnym lub dolnym zamrażalnikiem. Co więcej, mogą być również wyposażone w szuflady, tzw. komory, niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). Temperaturę i wilgotność utrzymują się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory wykorzystywane rozwiązania mogą przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.
GORENJE ORB153R; CONCEPT LS4055WH; MPM MPM-200-CJ-19
Proces jonizacji polega w praktyce na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest komora chłodzenia, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę.
Jednodrzwiowe lodówki, których wysokość przekracza 85 cm wyposażone są w większości w specjalną szufladę do przechowywania świeżych owoców i warzyw, w której panuje nie tylko odpowiednia temperatura, ale również wilgotność.
Modele niektórych producentów mogą być wyposażone w specjalne czujniki pozwalające na monitorowanie parametrów pracy urządzenia chłodniczego. Tego typu rozwiązanie znacznie poprawia komfort użytkowania sprzętu, zwiększa wydajność chłodzenia i mrożenia, a dodatkowo pozwala utrzymać prawidłowe warunki do przechowywania żywności. Czujniki bez przerwy kontrolują nawet najmniejsze wahania temperatury – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia. Specjalny układ elektroniczny dostarcza odpowiednie sygnały do sprężarki czy silnika wentylatora, aby urządzenie mogło jak najszybciej zareagować na zmiany, które mogą nastąpić np. po otwarciu drzwi. Układ czujników odpowiada również za automatyczną regulację temperatury, a więc nie ma konieczności manualnego jej ustawiania, np. za pomocą dotykowego panelu sterowania.
© 2024 InfoMarket