Współcześnie produkowane kuchenki mikrofalowe do zabudowy zachowały podstawową funkcję podgrzewania potraw, ale ich możliwości techniczne i funkcjonalne zostały znacznie rozszerzone – od podgrzewania, przez grillowanie, pieczenie z wykorzystaniem termoobiegu, po gotowanie na parze. (Fot. Amica)
Mnogość funkcji i możliwości dostępnych obecnie na rynku modeli kuchenek mikrofalowych do zabudowy sprawia, że klasyfikacja tych sprzętów przysparza niemałych trudności, również samym producentom. Możliwościami dorównują piekarnikom, co sprawia, że coraz trudniej zdecydować się na konkretny model. Wśród urządzeń wykorzystujących mikrofale możemy wyróżnić modele wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze są znacznie popularniejsze na rynku. Łatwiej je zainstalować w kuchennym wnętrzu. Właściwie wystarczy ustawić je na kuchennym blacie i podłączyć do zasilania.
AMICA AMMB25E3SGVB X-Type; MPM MPM-25-KMI-01; SIEMENS BF634RGW1
Ważnym czynnikiem, który różnicuje dostępne na rynku kuchenki mikrofalowe, jest sposób ich obsługi, a dokładnie rodzaj sterowania. Ten wpływa głównie na wygodę użytkowania.
Jeśli lubimy mieć nad wszystkim kontrolę, ale nie szukamy skomplikowanych rozwiązań, wówczas dobrym wyborem będzie tradycyjna mikrofalówka ze sterowaniem mechanicznym. Do tej grupy należą modele, w których za pomocą pokrętła użytkownik ustawia moc i czas grzania. Są to urządzenia z reguły najprostsze pod względem konstrukcyjnym i funkcjonalnym.
Innym rozwiązaniem jest sterowanie elektroniczne. W tego typu modelach na panelu umieszczonym na froncie kuchenki znajdują się przyciski, zegar, a w niektórych modelach wyświetlacz LCD. Użytkownik zaznacza rodzaj potrawy (np. ryba lub warzywa), wpisuje wagę i wybiera opcję (podgrzanie lub rozmrażanie), a mikrofalówka sama dobiera moc i czas pracy.
Jeśli potrzebujemy urządzenia, które ułatwi dobór odpowiedniej temperatury, możemy wybrać kuchenkę ze sterowaniem „inteligentnym”. Są to modele najbardziej zaawansowane. Dzięki specjalnym czujnikom same ustalają masę potrawy i automatycznie dobierają odpowiedni program. System ten ogranicza rolę użytkownika praktycznie do włożenia potrawy do mikrofalówki i wyboru programu (gotowanie, podgrzewanie lub rozmrażanie).
Kuchenki mikrofalowe do zabudowy nierzadko są częścią spójnej linii stylistycznej. Sprzęty nie tylko pasują do siebie wzorniczo, ale również dopełniają się funkcjonalnie. Takie dopasowanie urządzeń pozwala na ich łatwe komponowanie w kuchennej zabudowie meblowej. (Fot. Bosch)
Głównym zadaniem mikrofal jest przenikanie przez produkt. Aby równomiernie rozprowadzały one ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła oraz naczyń wykonanych z tworzywa, o ile producent opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak korzystania z metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą nawet wywołać pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).
ASKO OM8487B; MIELE M 7244 TC; FRANKE FMW 250 SM G XS
Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz.
Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością.
Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.
Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go z wykorzystaniem ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większej pojemności, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.
Fot. Amica
Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których można gotować, używając specjalnie do tego przeznaczonych funkcji parowych. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary. Podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika można użyć do gotowania w wodzie. W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso drobiowe czy jajka.
Powszechne obawy społeczeństwa dotyczące wpływu pola elektromagnetycznego stały się jednym z problemów badawczych Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak o negatywnych skutkach działania pola elektromagnetycznego urządzeń takich jak telefon, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik teoretycznie mowy nie ma. Oczywiście, mogą one w rzadkich wypadkach powodować bóle głowy, niepokój czy zmęczenie, ale ogólna szkodliwość tych urządzeń jest znikoma. Podgrzewanie w mikrofalówce jest według badań o wiele zdrowsze od standardowego odgrzewania na patelni.
CONCEPT MTV7525DS; SAMSUNG MG22T8054AB; GORENJE BM235SYB
Kuchenka mikrofalowa, tak samo jak inne sprzęty wykorzystywane w kuchni, wymaga systematycznego i dokładnego czyszczenia. W przypadku grillowania czyszczenie powinno następować po każdorazowym pieczeniu potraw. W przeciwnym wypadku tłuszcz wyciekający z grillowanego mięsa może przywrzeć do talerza i popsuć smak kolejnych potraw. Do tego będzie bardzo trudny do usunięcia.
Najpierw upewnijmy się, że kuchenka i grzałka są w środku zimne na tyle, że nie poparzymy dłoni. Następnie w letniej wodzie rozpuśćmy nieco płynu do mycia naczyń, który najlepiej radzi sobie z tłuszczem. Przy pomocy wilgotnej ściereczki lub delikatnej gąbki i roztworu usuńmy wszystkie zabrudzenia. Na koniec wytrzyjmy do sucha wszystkie elementy papierowym ręcznikiem – i gotowe. Do usunięcia starych zabrudzeń możemy wykorzystać domowy i ekologiczny sposób z wodą i cytryną. W tym celu do szklanej miseczki wlewamy wodę, do której dodajemy sok z połówki cytryny. Następnie miseczkę wstawiamy do mikrofalówki i włączamy ją na 3 minuty na największą moc. Para powstała podczas podgrzewania roztworu skutecznie rozpuści zabrudzenia wewnątrz komory kuchenki. Dalej postępujemy jak w przypadku codziennego czyszczenia.
Fot. Concept
Wybierając kuchenkę mikrofalową, niezależnie od jej możliwości technicznych i dodatkowych funkcji, należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry. Pierwszym z nich jest moc kuchenki oraz grilla, a drugim jej całkowita pojemność.
Tak samo jak w przypadku innych sprzętów gospodarstwa domowego, tak w przypadku mikrofalówki im większa jest moc grzałki grilla, tym szybciej się ona nagrzeje i w krótszym czasie przygotuje potrawę. Sama moc potrzebna jest w tym segmencie nie tylko do sprawnego działania, ale też dostosowania jej stopnia do potrawy i sposobu obróbki. Jeśli chcemy mieć wydajny sprzęt do smażenia, pieczenia czy grillowania, wybierzmy kuchenkę o dużej mocy całkowitej, jeśli jednak używamy jej do tylko podgrzewania czy rozmrażania niewielkich porcji, moc nie musi być duża. Pojemność kuchenki powinna być dobrana do liczby użytkowników, wielkości rodziny, a takie gabarytów naczyń, w których będziemy przyrządzać potrawy we wnętrzu urządzenia. Z pojemnością kuchenki związana jest również średnica talerza obrotowego, na którym umieszcza się potrawy i produkty. W najpopularniejszych mikrofalówkach wolnostojących, których pojemność oscyluje w przedziale od 17 do 20 l i zazwyczaj można w nich użyć jednego pojemnika na cykl przygotowania potrawy, średnica talerza wynosi ok. 25 cm.
GAGGENAU BMP224100; BOSCH CFA634GS1
Kuchenka mikrofalowa marki Amica urzeka eleganckim wzornictwem i praktyczną obsługą. Jest odpowiedzią dla tych użytkowników, którzy szukają nowoczesnych rozwiązań, a przy tym zależy im na komfortowej przestrzeni kuchennej, która będzie harmonijnie skomponowana. W tym zakresie doskonale sprawdzi się model do zabudowy z drzwiami otwieranymi do dołu. Taka kuchenka mikrofalowa będzie doskonałym uzupełnieniem całej kuchennej aranżacji. Wraz z piekarnikiem stworzy idealnie komponujący się zestaw. Wygodnie, elegancko, z optymalnie wykorzystaną przestrzenią. Model AMMB34E2GB oferuje aż 34 l pojemności. Oznacza to, że we wnętrzu zmieszczą się nie tylko talerze czy niewielkie pojemniki, ale również duże i niestandardowe naczynia. Kolejnym udogodnieniem jest sensorowe sterowanie przy użyciu dotykowego slidera. W porównaniu do tradycyjnych przycisków tego rodzaju obsługa zapewnia sprawne i płynne programowanie parametrów urządzenia. Płaska powierzchnia panelu, pozbawiona zakamarków i szczelin, to także łatwiejsze utrzymanie urządzenia w czystości. Kuchenka wyposażona jest w praktyczną funkcję Combigrill, rozmrażanie czasowe i wagowe, a także 8 programów automatycznych do przygotowywania rozmaitych produktów i potraw oraz 5 poziomów mocy. Wśród dodatkowych udogodnień warto wymienić wyświetlacz LED, blokadę rodzicielską oraz dużą średnicę talerza obrotowego, wynoszącą aż 34,5 cm.
© 2024 InfoMarket