Okap przyścienny, jak wskazuje jego nazwa, montowany jest przy ścianie. Do niedawna składał się zwykle z korpusu i rury odprowadzającej opary kuchenne. Nowoczesne trendy wnętrzarskie sprawiły, że producenci tych sprzętów oferują coraz to wymyślniejsze konstrukcje, które nie tylko skutecznie pochłaniają opary, ale są przy tym wygodne w obsłudze i stają się ozdobą wnętrza. (Fot. Ciarko Design)
Modele przyścienne kominowe wyposażone są zwykle w specjalny komin maskujący, wewnątrz którego poprowadzona jest rura usuwająca zanieczyszczone powietrze (w trybie wyciągu). Jeśli model pracuje w trybie pochłaniacza, komin można złożyć lub schować. Tego typu modele określane są mianem kominowych z uwagi na obecność tzw. komina, czyli elementu z rurą odprowadzającą pochłaniane opary do wentylacji.
AMICA OKP6552SB; GAGGENAU AW250192; HISENSE MH6INBG
Popularną grupą wśród modeli przyściennych są okapy przyścienne skośne, zwane także wertykalnymi. Są one łatwe w instalacji i niezwykle efektowne wizualnie. Płaska, pochylona pod różnymi kątami powierzchnia pozwala na wprowadzanie wielu kształtów, wzorów i struktur, co przekłada się na ciekawy efekt finalny. Charakterystyczny skos po zamontowaniu daje też więcej przestrzeni nad płytą grzejną, co ma znaczenie nie tylko od strony projektowej, ale i czysto praktycznej. Rzadziej spotykaną formą okapu zamontowanego przy ścianie jest okap narożny. Główną ideą tego rozwiązania jest wykorzystanie dwóch ścian do montażu sprzętu oraz zwiększenie powierzchni wentylacyjnej. Okapy narożne polecane są do pomieszczeń indywidualnie zaprojektowanych, bardzo dobrze komponują się także z kuchniami wolnostojącymi i płytami narożnymi.
Producenci okapów przyściennych chętnie stosują w swoich modelach energooszczędne oświetlenie LED. Może ono przyjmować formę źródeł punktowych lub wąskiego paska LED-owego.
Ważnym zagadnieniem związanym z wyborem odpowiedniego modelu okapu jest tryb, w jakim on ma pracować – wyciągu czy pochłaniacza. Istotne są przy tym zarówno etap projektowania kuchni, jak i wybór odpowiedniego okapu. Podstawowym aspektem, na jaki należy z wrócić uwagę, jest to, czy okap może pracować w obu tych trybach – recyrkulacyjnym (jako pochłaniacz) i wywiewowym (jako wyciąg). Większość okapów jest do tego konstrukcyjnie przygotowana, ale – uwaga – nie wszystkie.
Jeżeli decydujemy się na model przyścienny, wygodnym rozwianiem jest wspomniany obieg recyrkulacyjny. Okap zasysa wówczas zanieczyszczone tłuszczami i oparami powietrze i przepuszcza je przez filtr absorpcyjny (zwykle węglowy), po czym oczyszczone powietrze trafia z powrotem do pomieszczenia.
FABER Glam Light Zero Drip Plus DB 80; CIARKO DESIGN Minimal 3; FRANKE Mythos FMY 907 FM BK
To, z której opcji skorzystamy, pochłaniacza czy wyciągu, zależy też od konstrukcji domu czy mieszkania i od rodzaju jego kominów wentylacyjnych (jeden, dwa, szyb zbiorczy, mechaniczny, pion grawitacyjny itd.). Okap w trybie wyciągu powinien mieć odrębny, własny szyb kominowy. W pomieszczeniu powinna się znajdować dodatkowo niezależna kratka wentylacyjna. Wszystkie nowoczesne domy oraz bloki mieszkalne są w nie już dziś zazwyczaj wyposażone. Trzeba to jednak zawsze bardzo dokładnie sprawdzić. W wielu starej generacji budynkach czy domach mieszkalnych podłączanie okapów do kanałów grawitacyjnych (wywiewnych) jest zabronione, ponieważ mieszkania lub pomieszczenia są wyposażone w tzw. kanały zbiorcze. Gdy do takiego kanału zostanie podłączony okap, wtedy powietrze usuwane z jednego pomieszczenia (mieszkania) będzie wtłaczane do innego. W takim wypadku jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem są okapy o obiegu zamkniętym (pochłaniacze).
Wiele modeli okapów przyściennych wyposażonych jest w funkcję bezprzewodowej komunikacji z płytą grzewczą, co znacznie poprawia komfort użytkowania, a także pozwala oszczędzać energię.
Jakie parametry techniczne w wypadku okapów przyściennych są najważniejsze? To trudne i zarazem złożone pytanie. Dla osób o nastawieniu proekologicznym najważniejsze są oszczędność i przyjazność środowisku. Inni mogą opierać swój wybór na podstawie oświetlenia i łącznej mocy źródeł światła, jakie zapewnia okap. Dla jeszcze innych najistotniejsze będą gabaryty i szerokość mierzona w milimetrach. Patrząc na problem kompleksowo, wydaje się, że należy podzielić parametry i jednostki na dwie, choć odrębne, to jednak powiązane ze sobą grupy. Z jednej strony będziemy mieli etykietę efektywności energetycznej i ważne oznaczenia na niej. Jednym z najistotniejszych jest efektywność energetyczna, która w praktyce określa szeroko pojętą jakość i sprawność okapu – w tym jego komponentów. W wypadku okapów przyściennych ważnym parametrem jest ich szerokość. Przyjęło się, że nie powinna ona być mniejsza niż szerokość płyty grzewczej. Z reguły dobiera się urządzenie o szerokości podobnej do płyty zainstalowanej w kuchennej zabudowie. Podstawowym parametrem przy montażu okapu, niezależnie od jego konstrukcji, jest też jego odległość od płyty. W wypadku płyt elektrycznych nie może być ona mniejsza niż 65 cm, zaś dla gazowych (lub mieszanych) 75 cm.
SAMSUNG NK36M7070VS; MPM MPM-31-OT-01; BOSCH DWF97RV60
Nowe modele okapów przyściennych są dziś wyposażane w oświetlenie LED, które jest energooszczędne i zapewnia dobre doświetlenie strefy roboczej w kuchni. Warto w tym miejscu pamiętać, że o ile kiedyś najważniejszym parametrem była moc żarówki, o tyle dzisiaj, w wypadku LED-ów, istotna jest także temperatura barwowa. W praktyce w zależności od wielkości tego parametru uzyskujemy światło „zimne” lub „ciepłe”. Światło „ciepłe” sprzyja wypoczynkowi, relaksowi czy spożywaniu posiłków, „zimne” z kolei zalecane jest do aktywności i pracy. Barwa światła emitowanego przez okap powinna być dopasowana do pozostałych elementów oświetleniowych stosowanych w kuchennym wnętrzu.
© 2024 InfoMarket