Wielkogabarytowe, a do tego wielodrzwiowe chłodziarkozamrażarki to, obok konstrukcji typu side by side i multidoor, bardzo pojemne, a do tego praktyczne i funkcjonalne urządzenia. Cechą charakterystyczną tego typu konstrukcji jest zastosowanie najczęściej czterech skrzydeł drzwi, choć na rynku dostępne są również modele trzydrzwiowe, a także pięciodrzwiowe. (Fot. Concept)
Lodówki multidoor, jak wskazuje sama nazwa, to urządzenia chłodnicze wyposażone w wiele drzwi. Mogą być co najmniej trzydrzwiowe, a największe obecnie na rynku są modele pięciodrzwiowe. Wyposażone są w wiele innowacyjnych rozwiązań technicznych, które zapewniają wygodne przechowywanie żywności na dłużej.
AMICA FY5049.6DFX; BOSCH KFN96VPEA; CONCEPT LA8783BC
Nomenklatura chłodziarkozamrażarek wyposażonych w wiele drzwi przysparza niemałych kłopotów nawet sprzedawcom tego sprzętu. Lodówki multidoor najczęściej mylone są z chłodziarkozamrażarkami french door, a także sprzętami typu side by side. Bardzo łatwo je rozróżnić, biorąc pod uwagę kilka aspektów. Po pierwsze, w lodówkach multidoor chłodziarka umiejscowiona jest w górnej części sprzętu i mimo że ma dwoje drzwi otwieranych jak standardowe okno, nie ma w środku pionowego podziału na stronę lewą i prawą. Oznacza to, że możemy do środka chłodziarki włożyć poziomo długiego węgorza w całości. Po drugie, w dolnych partiach umiejscowiona jest zamrażarka, która z kolei przedzielona jest na dwie oddzielne części. Co więcej, jedna z tych części może być dodatkowo zamieniona na chłodziarkę. Taki zabieg możliwy jest do uzyskania dzięki specjalnej funkcji, w którą wyposażone są tylko modele multidoor.
Popularnym rozwiązaniem w wielkogabarytowych modelach typu multidoor jest dystrybutor wody i lodu. W niektórych urządzeniach nie ma konieczności podłączania sprzętu do dopływu wody. Wówczas w chłodziarce znajduje się specjalny zbiornik, który należy uzupełniać.
Dla użytkownika korzyści z tego typu lodówki to przede wszystkim ogromna pojemność, która może wynosić nawet 600 l! Bierze się to, oczywiście, z rozmiarów, a zwłaszcza szerokości, która może wynosić nawet 120 cm. Lodówki multidoor wymagają więc nie tylko dużo miejsca, ale i odpowiedniej aranżacji wnętrza kuchni. W zamian dają niezrównany komfort i przyjemność użytkowania. Duże gabaryty urządzenia chłodniczego niosą ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zyskujemy więcej miejsca na produkty i do tego różnego typu (wysokość, szerokość etc.). Jest to argument nieoceniony zwłaszcza dla dużych rodzin. Oprócz tego są to modele nowoczesne, relatywnie niedługo goszczące na rynku, a co za tym idzie, wyposażone w wiele nowatorskich rozwiązań, które przedłużają i ułatwiają przechowywanie produktów.
HISENSE RQ760N4AFF; MPM MPM-434-SBF-04; GORENJE NRM8182MX
Wybierając odpowiednią dla rodziny lodówkę, zwróćmy też uwagę na przepływ powietrza. Może on być statyczny lub dynamiczny. Chłodziarkozamrażarki z obiegiem statycznym to najprostsze technicznie urządzenia. Wykorzystują prawa fizyki, zgodnie z którymi najwyższa temperatura panuje w górnej części, a najniższa w dolnych partiach lodówki. Dlatego decydując się na takie urządzenie, powinniśmy odpowiednio rozkładać produkty w jego wnętrzu. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza, który wykorzystuje wentylator rozprowadzający zimne powietrze w komorze chłodzenia. W takim wypadku rozłożenie produktów w chłodziarce ma mniejsze znaczenie dla ich prawidłowego przechowywania, bo w praktyce zimne powietrze dostaje się wszędzie równomiernie. W modelach typu multidoor taki obieg powietrza powoli staje się standardem.
Fot. Gorenje
Oprócz nowoczesnych funkcji i przestronnego wnętrza nie mniej ważna jest codzienna praca, czyli głośność urządzenia. Lodówka pozostaje w trybie pracy bez przerwy, wydobywają się z niej rozmaite dźwięki, zarówno regularnie, jak i sporadycznie. Na co zwracać uwagę, by uniknąć zakupu hałaśliwego sprzętu? Przede wszystkim na etykiety energetyczne, na których producent umieszcza taką informację. Przy tym warto wziąć pod uwagę, że nawet duża liczba decybeli nie musi oznaczać głośnej pracy. Emitowany przez lodówki hałas o natężeniu od 36 do 40 dB jest porównywalny do szumu wentylatora w komputerze, jest więc niemal niesłyszalny. Na rynku są także modele emitujące dźwięk od 41 do ok. 45 dB i nadal plasują się one jako stosunkowo ciche. Warto wiedzieć, że wartość podana przez producenta na karcie produktu lub etykiecie efektywności energetycznej to dźwięk badany laboratoryjnie. Dlatego w domowych warunkach dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek.
W modelach typu multidoor zamrażalnik znajduje się zwykle na dole i podzielony jest na dwie osobne komory. Najczęściej są one wyposażone w szuflady, które pozwalają na wygodne przechowywanie żywności.
Częstym dodatkiem w urządzeniach multidoor jest wbudowany dozownik wody czy kostkarka. Co prawda, rozwiązanie to jest stosowane również w tradycyjnych chłodziarkozamrażarkach, jednak zajmuje sporo przestrzeni i jego kosztem użytkownik traci miejsce, np. na balkoniki na drzwiach. Dystrybutor może wykorzystywać specjalny zbiornik, który jest uzupełniany ręcznie. Innym rozwiązaniem jest podłączenie urządzenia bezpośrednio do instalacji hydraulicznej. Wymaga to jednak od użytkownika odpowiedniego przygotowania instalacji, lecz przy częstym użytkowaniu jest, oczywiście, wygodniejsze. Dozownik jest wyposażony w wymienny filtr do wody. Wbudowana w dystrybutor kostkarka będzie z kolei przydatnym dodatkiem w upalne dni i podczas przyjęć. Aby z niej skorzystać, wystarczy postawić szklankę i lekko przycisnąć przycisk kostkarki. Do wyboru są kruszony lód, kostki lodu lub schłodzona woda. Kostkarka do lodu może być również umieszczona w zamrażarce.
Fot. Gorenje
Wśród dostępnych na rynku chłodziarkozamrażarek typu multidoor znajdziemy urządzenia wykorzystujące proces jonizacji. Polega on na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest lodówka, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę.
© 2024 InfoMarket