Płyty ceramiczne, podobnie jak konstrukcje indukcyjne, kryją w sobie wiele zalet. Tym, co najbardziej zauważalne, jest ich płaska i gładka powierzchnia, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw. Płyty ceramiczne, spośród dostępnych na rynku typów płyt elektrycznych, są najmniej wymagające pod względem potrzebnych naczyń. (Fot. Gorenje)
Najczęściej spotykane kuchnie wolnostojące to te z płytą gazową. Niemniej równie często wybierane są modele z płytą indukcyjną oraz ceramiczną. Ostatni rodzaj płyt jest szczególnie praktyczny z uwagi na łatwość utrzymania w czystości i elegancki wygląd.
Kuchnie wolnostojące wyposażone w płyty ceramiczne zasilanie są wyłącznie elektrycznie, co znacznie ułatwia kontrolę nad procesem gotowania i pieczenia. Płyty grzejne w tych modelach podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią, wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego.
Ogromną zaletą jest brak konieczności stosowania specjalnych naczyń. W tym wypadku pasuje większość z nich – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować naczyń z tworzywa sztucznego czy papieru. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom.
Warto pamiętać, że płyta ceramiczna może potrzebować czasu, żeby uzyskać odpowiednią do podgrzewania czy gotowania temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomiona płyta ceramiczna może być bardzo gorąca, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty ceramicznej.
AMICA 618CE3.434HTaKDQ(W); AMICA 618CE3.434HTaKDQ(Xx); MPM MPM-53-KEC-30
Popularnym rozwiązaniem, stosowanym m.in. kuchniach z płytami ceramicznymi, są rozmaite sygnalizacje świetlne oraz dźwiękowe. Kiedy płyta pracuje, urządzenie sygnalizuje to użytkownikowi, np. przez włączenie diody kontrolnej. Dzięki temu użytkownicy modeli z płytami ceramicznymi nie oparzą się przez przypadek. Dodatkowo w modelach elektrycznych takie sygnalizacje alarmują, kiedy włączamy lub wyłączamy urządzenie, a nawet wtedy, kiedy wykryją błędy, m.in. gdy na powierzchnię wykipi ciecz lub panel sterowania zostanie przypadkowo zakryty jakimś przedmiotem. W piekarnikach stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a w najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne, zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia.
Fot. Amica
Kuchnie wolnostojące wyposażone w płyty ceramiczne mają szerokość najczęściej 50 lub 60 cm. Wysokość tych urządzeń zwykle nie przekracza 85 cm, z kolei głębokość wynosi ok. 60 cm. Takie gabaryty pozwalają na ich odpowiednie dopasowanie do zabudowy meblowej wykorzystywanej w kuchennym wnętrzu lub w aneksie. Większość modeli kuchni ceramicznych wyposażonych jest w 4 ceramiczne pola grzejne, choć na rynku dostępne są również urządzenia np. z 3 polami. Płaska powierzchnia płyty ceramicznej to jej niewątpliwa zaleta – umożliwia m.in. swobodne przesuwanie naczyń i utrzymanie w czystości.
Płyta ceramiczna na pierwszy rzut oka – głównie z uwagi na czarną szklaną powierzchnię z delikatnie zarysowanymi polami grzejnymi – przypomina konstrukcję indukcyjną. W praktyce jej działanie jest zupełnie inne. Zamiast zjawiska indukcji wykorzystuje specjalne grzałki. (Fot. Gorenje)
Kuchnia wolnostojąca, nawet w przestronnej przestrzeni kuchennej, będzie przyciągała uwagę. To ze względu na jej gabaryty. Dlatego niezwykle istotne jest, żeby przy aranżowaniu wnętrza kuchni lub aneksu kuchennego brać pod uwagę jej wzornictwo. Ważną rolę odgrywają tutaj bryła, zdobienia czy kolorystyka urządzenia. Jeszcze do niedawna oferta tych urządzeń ograniczała się to tych samych kształtów i jednego koloru – emaliowanej bieli. Teraz wybór jest ogromny. Producenci kuchni z płytą ceramiczną pokazują, że potrafią zaskoczyć i w tym elemencie. Oferują nie tylko modele białe, czarne czy inoksowe, dopasowane do nowoczesnej kuchni, ale też urządzenia utrzymane w stylistyce retro, które świetnie wpasują się w rustykalne wnętrze.
Sterowanie w kuchni wolnostojącej wyposażonej w płytę ceramiczna odbywa się zwykle z użyciem ergonomicznych pokręteł. Konstrukcja wygląda podobnie jak w przypadku kuchni gazowej. To samo dotyczy obsługi i użytkowania piekarnika. (Fot. MPM)
Kuchnie ceramiczne w stylu retro mają najczęściej mechaniczny panel sterowania. Dzięki niemu użytkownik może bardzo łatwo regulować dostępne parametry (np. temperaturę we wnętrzu piekarnika) oraz wybierać dodatkowe opcje. Zazwyczaj obok manualnego panelu sterowania znajduje się stylowy, analogowy zegar. W tego typu urządzeniach ważne są również uchwyty. Mają one często wykończenie mosiężne lub miedziane, co nadaje całości wyjątkowy charakter, ale też sprawia, że nie widać na nich odcisków palców.
GORENJE GECS5B70CLI; AMICA 6226CE3.434TsKDpHa(Xx); GORENJE GECS5B70CLB
Kuchnie z płytą ceramiczną wyposażane są w praktyczne funkcje, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień. Wiele praktycznych rozwiązań stosowanych jest w piekarnikach tych urządzeń, które są zwykle elektryczne. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, np. grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, a w wypadku wielu modeli także termoobieg. Możliwości wykorzystania tych sposobów grzania jest wiele, a ich różnorodność i dostępność zależą wyłącznie od pomysłowości producenta i zaawansowania urządzenia.
Fot. Gorenje
Jedną z podstawowych funkcji, często dostępną w piekarnikach, jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia, np. drobiu, na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony jest w obracającym się napędzie, co nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach z płytą ceramiczną nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika. Wszystkie wspomniane rozwiązania przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.
Fot. Amica
Większość oferowanych kuchni wolnostojących to proste, klasyczne i nowoczesne kształty w ustandaryzowanych kolorach. Jeśli jednak kuchnia urządzona jest w stylu industrialnym, warto zwrócić uwagę na urządzenia marki Gorenje z kolekcji Classico. Wzornictwo urządzeń nawiązuje do sielskiego stylu, a przy tym wyposażone jest w nowoczesne funkcje i przydatne parametry. Na przykład kuchnia wolnostojąca z płytą ceramiczną z linii Classico w subtelnym, kremowym kolorze wyposażona jest w trzy nowoczesne pola grzewcze z techniką Hi-Light, a dodatkowo w pole grzewcze z podwójną kołową powierzchnią, która może być dostosowana do garnków i patelni o rozmaitych rozmiarach. Nad bezpieczeństwem użytkowania czuwa specjalna lampka kontrolna, oddzielna dla każdej strefy gotowania, która pozostaje widoczna dopóty, dopóki powierzchnia danej strefy nie zostanie wychłodzona. Wzornictwo konstrukcji uzupełnia panel sterowania. Klasyczna analogowa konstrukcja elektronicznego zegara jest jednym z ważnych wzorniczych akcentów. Co więcej, nie brakuje mu nowoczesności, bowiem umożliwia on zaprogramowanie czasu rozpoczęcia oraz zakończenia gotowania lub pieczenia. Zegar oraz ergonomiczne pokrętła w kolorze starego złota podkreślają szczególny wygląd produktu.
Kuchnia występuje też w kolorze klasycznej, matowej czerni. W kolekcji Classico, jako uzupełnienie, znajdziemy również piekarniki, płyty, okapy, a nawet kuchenki mikrofalowe, zarówno wolnostojące, jak i do zabudowy.
© 2024 InfoMarket