Urządzenia kuchenne powinny maksymalnie ułatwiać przygotowywanie posiłków. Dlatego nic dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się roboty z funkcją gotowania. Krok po kroku przeprowadzają one przez proces przygotowania potrawy i są niezwykle łatwe w użyciu. (Fot. MPM)
Wokół urządzeń tworzą się całe społeczności, które na grupach dyskusyjnych w portalach społecznościowych wymieniają się przepisami oraz poradami, jak wykorzystać pełnię możliwości sprzętu. Jako że pod względem technicznym produkty są dosyć skomplikowane, ich oferta nie jest duża. Pojedyncze modele w swoim portfolio ma zaledwie kilka marek. To jednak bywa również zaletą w postaci wsparcia produktu, do którego części i akcesoria są dostępne przez długi czas.
KOHERSEN CY021; SAM COOK PSC-11
Budowa większości modeli jest bardzo podobna. Podstawę stanowi korpus, w którym są umieszczone silnik i panel sterujący. Sprzęt jest także wyposażony w naczynie z elementem grzewczym. Zazwyczaj moc grzałki to ok. 1000 W, a temperatura pracy może być regulowana w określonym zakresie, np. od 37 do 120 °C. Wbudowany czujnik pozwala na kontrolę temperatury wewnątrz misy, a wbudowana w korpus waga umożliwia odważanie kolejnych składników w jednym naczyniu. Waga dodatkowo wyposażona jest w funkcję tarowania i doważania. Moc robotów z funkcją gotowania wcale nie jest duża i wynosi np. 500 W. Przy takim poziomie mocy urządzenia pracują z prędkością od 40 do ok. 10 200 obr./ min. Są także wyposażone w opcję regulacji prędkości obrotowej.
Sercem robota jest naczynie, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. Nie ma co ukrywać, że właśnie ten materiał jest najczęściej wybierany przez producentów. Jest trwały, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę, a dodatkowo dobrze utrzymuje ciepło. Misy lub naczynia są różne w zależności od urządzenia. Ich pojemność zazwyczaj wynosi nawet do 3,5 l, co pozwala przygotować większą ilość produktów. Obowiązkowo wyposażone są w nienagrzewający się uchwyt i pokrywkę, która nie tylko zamyka naczynie, ale także uruchamia czujniki bezpieczeństwa, a także demontowane ostrza, odpowiadające za rozdrabnianie składników. Niewielkie wymiary i masa (do ok. 5 kg), sprawiają, że robot sprawdzi się nie tylko w domu. Urządzenie możemy spakować i zabrać ze sobą, np. na wyjazd, żeby nawet na urlopie w wynajętym domku letniskowym móc korzystać z funkcjonalnego sprzętu i łatwo przygotowywać zdrowe posiłki.
Gotowanie na parze to jedna z podstawowych funkcji robotów wieloczynnościowych. (Fot. Eldom)
Siła robotów, oprócz wielofunkcyjności, tkwi w ich sterowaniu. Urządzenie jest wyposażone w tryb ręczny, jednak warto skorzystać z programów automatycznych i gotowych przepisów. Standardem jest elektroniczny panel sterowania, często nawet z ekranem dotykowym. Wyświetla on wszystkie komunikaty i dokładnie przeprowadza nas przez proces przygotowywania dania. Dzięki wbudowanej wadze urządzenie informuje, ile składników powinniśmy dodać, i samo odmierza ich właściwą ilość. Cały proces przygotowywania – mieszanie składników, ich podsmażanie, gotowanie odbywa się przy pomocy robota i w jego naczyniach, dlatego sprzątanie nie jest wcale uciążliwe. Najbardziej zaawansowane modele są wyposażone w Wi-Fi. Pozwala ono na bezprzewodowe aktualizowanie bazy przepisów.
ELDOM MFC2000 Perfect Mix; MPM iCoook MRK-28; ELDOM MFC2500 Perfect Mix2
Ważnym elementem, jak w każdym robocie kuchennym, są dostępne akcesoria. Do najważniejszych zaliczamy nóż miksujący, końcówkę do mieszania, do ubijania piany i przygotowywania sosów, pojemnik do gotowania ryżu, owoców lub warzyw oraz naczynie do gotowania na parze. Oprócz tego w zestawie często znajdziemy łopatkę do zagarniania ciasta ze ścianek czy miarkę z podziałką, ułatwiająca dozowanie składników. Przydatna jest również tarcza tnąca, umożliwiająca tarcie warzyw lub krojenie ich na plasterki. To właśnie dostępne akcesoria odpowiadają za realizację konkretnych funkcji. Warto więc dokładnie sprawdzić wyposażenie modelu, który nas interesuje, oraz czy są do niego dostępne jakieś akcesoria. Możemy wymienić kilkanaście najpopularniejszych funkcji robotów gotujących.
Coraz więcej urządzeń wyposażonych jest w wygodne panele dotykowe. (Fot. Eldom)
Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania marki Kohersen wyposażony został w silnik o mocy 600 W oraz 6 automatycznych trybów pracy, dzięki czemu bez wysiłku przygotujemy doskonałe posiłki na zimno i na gorąco. Urządzenie z powodzeniem zastąpi w kuchni wiele sprzętów, takich jak blender, mikser, parowar czy nawet szatkownica. Z pomocą robota kuchennego marki Kohersen dzięki funkcji gotowania przygotujemy zarówno rozgrzewające, gorące zupy i sosy, a także dania główne, jak również zimne przystawki orzeźwiające, smoothie lub koktajle. Do dyspozycji jest 6 automatycznych trybów pracy: sos, zupa, smoothie, para, wyrabianie ciasta i szatkowanie. Atutem urządzenia jest wygodna obsługa za pomocą funkcjonalnego pokrętła oraz wyświetlacza dotykowego LED. W trybie indywidualnych ustawień możemy samodzielnie kontrolować parametry pracy: czas (0 – 90 min), prędkość (w zakresie 100 – 5000 obr./min) oraz temperaturę (37 – 120 °C). Naczynie oraz pokrywę robota kuchennego możemy bez problemu umyć w zmywarce lub skorzystać z funkcji automatycznego czyszczenia – za pomocą jednego przycisku. Naczynie główne ma pojemność 2,3 l, więc bez problemu przygotujemy posiłek dla całej rodziny. Dzięki bazie przepisów na stronie kohersen.pl nie będzie również problemem znalezienie kulinarnych inspiracji na przyjęcia czy codzienne obiady.
Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom w robocie MPM iCoook MRK-18 przygotowanie ulubionych potraw jest jeszcze łatwiejsze. Pozwala on na zastąpienie kilku urządzeń kuchennych. Sprzęt został wyposażony w takie funkcje jak gotowanie, gotowanie na parze, sous vide, wyrabianie ciasta, mieszanie, miksowanie, siekanie, blendowanie, szatkowanie, krojenie, ścieranie, ubijanie, rozdrabnianie, emulgowanie, rozpuszczanie, kruszenie lodu, podgrzewanie, smażenie, ważenie czy mycie wstępne. MPM iCoook MRK-18 ma 5-calowy ekran dotykowy z czytelnym interfejsem. Przy jego pomocy możemy łatwo wybrać interesujący przepis i urządzenie krok po kroku przeprowadzi nas przez proces przygotowania potrawy. Funkcja Wi-Fi daje możliwość aktualizowania listy przepisów. W zestawie znajduje się także drukowana książka kucharska z 60 przepisami w języku polskim i angielskim. Urządzenie doskonale wyrabia m.in. ciężkie ciasta (na pierogi, drożdżowe). Do dyspozycji użytkownika oddano także 8 programów automatycznych oraz tryb manualny, w którym można samodzielnie ustawić takie parametry jak temperatura, czas czy obroty. Dzbanek robota wykonano ze stali nierdzewnej, a jego pojemność użytkowa wynosi 2,3 l. Moc grzałki robota to 1000 W, a silnika 600 W.
© 2024 InfoMarket