Płaska konstrukcja dna w pewnym sensie rewolucjonizuje użytkowanie takich sprzętów, po pierwsze: zwiększając powierzchnię użytkową, po drugie: oferując większy komfort wkładania i wyjmowania potraw z komory. Trzecim, równie ważnym argumentem jest łatwiejsze utrzymanie w czystości.
Do niedawna większość kuchenek mikrofalowych, bez względu na ich dodatkowe funkcje czy zaawansowanie techniczne, wyposażona była w obrotowy talerz. W środku komory kuchenki, na jej dnie, znajdował się zazwyczaj otwór z tzw. ślimakiem, który za sprawą napędu obracał wewnętrzny talerz, na którym ustawiona była potrawa. Dzięki niemu żywność w trakcie podgrzewania, rozmrażania czy przygotowywania obracała się równomiernie i z odpowiednio dobraną prędkością. Bez użycia talerza tradycyjna kuchenka mikrofalowa, tj. wyposażona w standardzie w talerz wewnętrzny, nagrzewałaby wyłącznie część potrawy usytuowaną bliżej kanału magnetronu.
Najprościej można powiedzieć, że jest to bardzo wydajne urządzenie, które zamienia prąd elektryczny na fale radiowe o częstotliwości mikrofalowej. Magnetron, zasilany prądem, jest głównym źródłem mikrofal. Ma katodę – kawałek metalu, do którego przyłożone jest ujemne wysokie napięcie. Przez katodę przechodzi prąd, który ją ogrzewa. Rozgrzana emituje elektrony, które naładowane ujemnie „uciekają” do cylindrycznej anody, czyli metalowego pierścienia z wnękami, do którego przyłożono napięcie dodatnie. Na elektrony poruszające się w magnetronie działa dodatkowo pole magnetyczne skierowane osiowo, które zakrzywia tor elektronów. Powstała w ten sposób chmura elektronowa indukuje w rezonatorach anody, a energię tych drgań wprowadza się następnie falowodem do wnętrza kuchenki.
AMICA AMGF23E1GFB
Kuchenki mikrofalowe talerzowe podczas pracy obracają potrawę tak, żeby kanał magnetronu równomiernie ogrzewał potrawę z każdej strony. Uruchomienie kuchenki talerzowej bez obracającego się talerza wewnątrz skutkowałoby tym, że użytkownik wyjąłby ze sprzętu potrawę, która z jednej strony byłaby gorąca, a nawet miejscowo przypalona, a z drugiej zupełnie zimna.
Alternatywą stała się konstrukcja mikrofalówki bez talerza, ze specjalną płaską powierzchnią dna. Jest to w pewnym sensie rewolucja użytkowa, ponieważ dzięki temu producenci nie tylko ułatwiają użytkownikom umieszczanie i wyjmowanie dań, ale też czyszczenie sprzętu. To także wyjątkowo funkcjonalne rozwiązanie pod względem samej powierzchni roboczej – płaska konstrukcja dna bez talerza obrotowego pozwala oszczędzić blisko 30 proc. miejsca w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu do mikrofalówki możemy włożyć zdecydowanie więcej, przykrywając niemal całą powierzchnię jej dna, a potrawy będą efektywnie podgrzane w bardzo krótkim czasie.
Kuchenki mikrofalowe bez talerza to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie urządzeń w tej grupie produktowej. Producenci tych sprzętów zaskakują użytkowników coraz to nowszymi funkcjami w zakresie podgrzewania i rozmrażania produktów, a także gotowania, grillowania czy pieczenia potraw od podstaw. (Fot. Gorenje)
Ważnym czynnikiem, który różnicuje dostępne na rynku kuchenki mikrofalowe, zwłaszcza te bez wewnętrznego talerza, jest sposób ich obsługi, a dokładnie rodzaj sterowania. Ten wpływa głównie na wygodę użytkowania. Jeśli lubimy mieć nad wszystkim kontrolę, ale nie szukamy skomplikowanych rozwiązań, wówczas dobrym wyborem będzie kuchenka mikrofalowa ze sterowaniem mechanicznym. Do tej grupy należą modele, w których za pomocą pokrętła użytkownik ustawia moc i czas grzania. Są to urządzenia z reguły najprostsze pod względem konstrukcyjnym i funkcjonalnym. Innym rozwiązaniem jest sterowanie elektroniczne. W tego typu modelach na panelu umieszczonym na froncie kuchenki znajdują się przyciski, zegar, a w niektórych modelach wyświetlacz LCD. Użytkownik zaznacza rodzaj potrawy (np. ryba lub warzywa), wpisuje wagę i wybiera opcję (podgrzanie lub rozmrażanie), a mikrofalówka sama dobiera moc i czas pracy. Jeśli potrzebujemy urządzenia, które ułatwi dobór odpowiedniej temperatury, możemy wybrać kuchenkę ze sterowaniem „inteligentnym”. Są to modele najbardziej zaawansowane. Dzięki specjalnym czujnikom same ustalają masę potrawy i automatycznie dobierają odpowiedni program. System ten ogranicza rolę użytkownika praktycznie do włożenia potrawy do mikrofalówki i wyboru programu (gotowanie, podgrzewanie lub rozmrażanie).
SHARP YC-QS302AE-B
Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz.
Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególny sposób obróbki, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Prekursorem i marką, która miała i ma najbogatsze doświadczenie w wykorzystaniu grilla, jest Sharp. Warto dodać, że niektóre kuchenki mikrofalowe wyposażone są dodatkowo w funkcję Heat Wave Grill, która jest odpowiedzialna za równomierne opiekanie grillowanej potrawy.
Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.
Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go z wykorzystaniem ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większej pojemności, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.
Wolnostojące kuchenki mikrofalowe to bardzo często niewielkie konstrukcje, które nie zajmują zbyt wiele miejsca na blacie. Dzięki temu doskonale sprawdzą się nawet w małej kuchni czy w aneksie kuchennym. (Fot. Amica)
Moc to jeden z ważniejszych parametrów przy wyborze kuchenki mikrofalowej. W zależności od rodzaju produktu i producenta jest ona zróżnicowana. Przyjmuje się, że im większa moc urządzenia, tym sprawniej i szybciej kuchenka mikrofalowa podgrzeje lub ugotuje potrawy. Precyzja sterowania w dostępnych obecnie na rynku urządzeniach pozwala na dokładny dobór ustawień do produktu. Dlatego jeśli używamy sprzętu jedynie do podgrzewania czy rozmrażania potraw, wystarczy sprzęt nawet niewielkiej mocy. Jeśli rozmrażamy lub chociażby podgrzewamy produkt, jego krawędzie mogą być po kilkudziesięciu sekundach bardzo mocno wysuszone, a środek nadal zimny – wówczas należy zmniejszyć moc grzania i wydłużyć nieco czas działania mikrofal.
GORENJE MO20S4BC
Pojemność, obok mocy, jest jednym z podstawowych parametrów, które powinny być brane pod uwagę podczas wyboru modelu kuchenki mikrofalowej. Należy pamiętać, że pojemność użytkowa jest ściśle powiązana z wielkością. Standardowe modele wolnostojące spotykane na polskim rynku mają pojemność od 15 do ok. 30 l. Jeśli nie mamy dużo miejsca na blacie, a przy tym podgrzewamy zazwyczaj jeden talerz, warto zdecydować się na model mniej pojemny. Jeśli natomiast chcemy wykorzystywać kuchenkę do gotowania, przyrządzania potraw na parze czy pieczenia, lepiej zdecydować się na urządzenie większe lub ewentualnie model do zabudowy, którego komora może mieć pojemność nawet 50 l, a więc niewiele mniejszą niż w niektórych piekarnikach.
Fot. Sharp
Głównym zadaniem mikrofal jest przenikanie przez produkt. Aby równomiernie rozprowadzały one ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła oraz naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak korzystania z metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub lekko metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).
GORENJE MO4250CLB
Kuchenka mikrofalowa, tak samo jak inne sprzęty wykorzystywane w kuchni, wymaga systematycznego i dokładnego czyszczenia. W przypadku grillowania czyszczenie powinno następować po każdorazowym pieczeniu potraw. W przeciwnym wypadku tłuszcz wyciekający z grillowanego mięsa może przywrzeć do talerza i popsuć smak kolejnych potraw. Do tego będzie bardzo trudny do usunięcia. Najpierw upewnijmy się, że kuchenka i grzałka są w środku zimne na tyle, że nie poparzymy dłoni. Następnie w letniej wodzie rozpuśćmy nieco płynu do mycia naczyń, który najlepiej radzi sobie z tłuszczem. Przy pomocy wilgotnej ściereczki lub delikatnej gąbki i roztworu usuńmy wszystkie zabrudzenia. Na koniec wytrzyjmy do sucha wszystkie elementy papierowym ręcznikiem – i gotowe. Do usunięcia starych zabrudzeń możemy wykorzystać domowy i ekologiczny sposób z wodą i cytryną. W tym celu do szklanej miseczki wlewamy wodę, do której dodajemy sok z połówki cytryny. Następnie miseczkę wstawiamy do mikrofalówki i włączamy ją na 3 minuty na największą moc. Para powstała podczas podgrzewania roztworu skutecznie rozpuści zabrudzenia wewnątrz komory kuchenki. Dalej postępujemy jak w przypadku codziennego czyszczenia.
Fot. Gorenje
Mikrofalówki z talerzem nadal są większością tego rynku. Mikrofalówka bez talerza jest, co prawda, droższą, ale za to nieco bardziej funkcjonalną konstrukcją. Trzeba oddać, że płaska konstrukcja dna jest rewolucją w tym segmencie sprzętów gospodarstwa domowego. Brak talerza wewnątrz komory to jeszcze więcej przestrzeni dla przygotowywanych potraw. Co więcej, łatwiej jest wyjmować i umieszczać produkty na płaskiej powierzchni kuchenki niż na obrotowym talerzu, który podczas użytkowania może się wysunąć i stłuc. Jeszcze jednym ważnym argumentem, który przemawia na korzyść kuchenki bez talerza, jest to, że bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Brak drobnych elementów obracających talerz oraz samego talerza eliminuje konieczność ich czyszczenia. Z reguły takie urządzenia (zamiast otworu z napędem) mają na górze komory wbudowany wentylator, który dystrybuuje gorące powietrze wewnątrz komory.
SHARP R760BK
Większość modeli wolnostojących kuchenek bez talerza nowoczesne, proste fronty w stonowanych i ustandaryzowanych kolorach. Jeśli jednak kuchnia urządzona jest w stylu industrialnym, warto zwrócić uwagę na kuchenkę mikrofalową marki Gorenje z kolekcji Classico. Wzornictwo urządzenia nawiązuje do sielskiego stylu, a przy tym kuchenka wyposażona jest w nowoczesne i przydatne funkcje. Model MO4250CLI w subtelnym, kremowym kolorze wyposażony jest w sterowanie mechaniczne, które odbywa się z wykorzystaniem ergonomicznych, stylizowanych pokręteł. W środku nie znajdziemy obrotowego talerza, bowiem dzięki nowatorskiej dystrybucji mikrofal nie jest tu potrzebny. Specjalna płyta ceramiczna pokrywa całe dno komory, pozostawiając więcej miejsca i umożliwiając jednoczesne gotowanie kilku potraw. Gładka powierzchnia ceramicznej płyty w dnie komory kuchenki mikrofalowej sprawia, że czyszczenie jest bardzo łatwe. Wszystko, czego potrzebujemy, to wilgotna ściereczka. Kuchenka występuje też w kolorze klasycznej, matowej czerni. W kolekcji Classico znajdziemy również piekarniki, płyty, okapy i kuchnie wolnostojące.
© 2024 InfoMarket