Lodówka z zamrażarką umiejscowioną na górze to wciąż popularny sprzęt, który ma rzeszę zwolenników. Producenci tych konstrukcji oferują je w wersjach o rozmaitej wysokości i szerokości, a do tego wyposażanych w nowoczesne systemy i funkcje, które nie tylko pozwalają na prawidłowe i dłuższe przechowywanie żywności, ale przede wszystkim są ciche i energooszczędne. (Fot. Sharp)
Obecnie klasyczna lodówka to taka, która łączy w sobie funkcje chłodziarki i zamrażarki. Zwykle mrożenie umiejscowione jest na dole, a chłodzenie w górnych partiach. Obie komory są wyposażone w oddzielne drzwi. W odwrotnej sytuacji, gdy to zamrażalnik zlokalizowany jest wyżej, mamy dwie możliwości funkcjonalne. W pierwszej zamrażalnik jest ukryty wewnątrz lodówki, a całość zamykana jest wspólnymi drzwiami. W drugiej mrożenie zlokalizowane jest w oddzielnej komorze, która zamykana jest osobnymi drzwiami. Początki tego chłodniczego urządzenia wyglądały tak, że zamrażalnik był zlokalizowany na górze. Później konstruktorzy przenieśli go na dół, tłumacząc to większą pojemnością, a co za tym idzie – wysokością. Prawda jest taka, że urządzenie będzie na tyle wygodne, na ile określi to sam użytkownik. Jeśli ma problemy z kręgosłupem albo jest niewielkiego wzrostu, często wybór pada właśnie na taką konstrukcję. Jest ona po prostu bardziej praktyczna.
Chłodziarkozamrażarki z górną z zamrażarką występują zarówno w wersjach wolnostojących, jak i do zabudowy. O ile modele wolnostojące gwarantują większą swobodę ustawienia urządzenia, o tyle zabudowa ma tę zaletę, że urządzenia ukryte są ciągu meblowym, co wpływa na estetykę i aranżację kuchni. Dodatkową zaletą jest wyciszenie ich pracy.
Warto zauważyć, że sprzęt do zabudowy będzie wymagał szczególnej oprawy konstrukcyjnej. Wynika to z norm i bezpośredniej bliskości mebli. Takie urządzenie wymaga dodatkowej wentylacji, którą będzie kratka wentylacyjna, umiejscowiona w dolnym cokole. Nierzadko jest to odbierane przez użytkowników jako zaburzenie aranżacji, niemniej jest potrzebne do prawidłowego działania lodówki w zabudowie.
W wypadku modeli z górną zamrażarką znacznie popularniejsze są konstrukcje wolnostojące, a co za tym idzie, jest ich na rynku zdecydowanie więcej. Wybierając odpowiedni sprzęt, zwróćmy uwagę na gabaryty, jakość wykonania i wzornictwo. To w tej grupie sprzętów kuchennych kolor i kształt będą odgrywały szczególną rolę, ponieważ wolnostojąca lodówka jako pierwsza przyciąga wzrok w kuchni.
AMICA FD2015.4X; RAVANSON LKK-210RC; GORENJE RF4141PS4
Pojemność lodówki do niedawna była, obok jej wysokości, jednym z najważniejszych parametrów determinujących wybór modelu. Co więcej, istniało przekonanie, że im większa lodówka, tym lepiej. To prawda, jeśli mamy dużą rodzinę lub po prostu przechowujemy zwykle dużą ilość produktów. W przeciwnym razie pojemna, kilkusetlitrowa lodówka jest po prostu bezużyteczna, ponieważ zajmuje sporo miejsca. Radzimy więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni w lodówce powinniśmy zapewnić chłodzonym lub mrożonym produktom. W wypadku dużej rodziny standardowe gabarytowo chłodziarkozamrażarki z górnym zamrażalnikiem sprawdzą się więc doskonale.
Warto mieć na uwadze, że duże lodówki wymagają nie tylko więcej miejsca, ale i odpowiedniej aranżacji wnętrza kuchni. W zamian za to dają niezrównany komfort i przyjemność użytkowania. Duże gabaryty urządzenia chłodniczego niosą ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zyskujemy więcej miejsca na produkty i do tego różnego typu (wysokość, szerokość etc.). Jest to argument nieoceniony zwłaszcza dla dużych rodzin. Oprócz tego coraz częściej są to modele nowoczesne, mimo że obecne d ość długo na rynku, to w nowo oferowanych producenci umieszczają wiele nowatorskich rozwiązań, które przedłużają i ułatwia ją przechowywanie produktów.
Kostkarka do lodu umiejscowiona innowacyjnie na drzwiach nie zabiera pojemności w komorze zamrażarki, co dotąd było w części modeli lodówek znaczną niedogodnością. (Fot. Sharp)
Klasyczny układ chłodzący lodówki składa się ze sprężarki, skraplacza, parownika, czynnika chłodniczego, zwanego fachowo chłodziwem, oraz termostatu. Chłodziwo przechodzi szereg reakcji, a na końcu jest sprężane. Równocześnie ciepłe powietrze oddawane jest do otoczenia. Za pośrednictwem zaworu rozprężone chłodziwo wraca do parownika i cały cykl się powtarza. Ważną częścią układu chłodzącego w chłodziarkozamrażarce jest termostat. Pełni on funkcję strażnika temperatury, aby ta utrzymywała się na właściwym poziomie. W przypadku jej wzrostu zadaniem termostatu jest automatyczne uruchomienie sprężarki, która ją obniży do odpowiedniego poziomu. Niesprawność na którymkolwiek z etapów przechodzenia chłodziwa czy też uszkodzony termostat mogą być przyczyną dużych strat energii i uszkodzenia agregatu. Pierwszym czynnikiem, który może spowodować dalsze uszkodzenia, a który jesteśmy w stanie samodzielnie wychwycić podczas użytkowania, jest szczelność drzwiczek. Zwróćmy uwagę uszczelkę w drzwiach, która powinna być gładka i sprężysta, bez uszkodzeń i odkształceń. To ona jest w dużej mierze odpowiedzialna za właściwą izolację termiczną.
HISENSE RT267D4AWF; AMICA FD2385.4XI
Kolorowe lodówki znajdziemy przede wszystkim wśród modeli wolnostojących z wydzielonym górnym zamrażalnikiem. Akcent w kuchni w postaci kolorowej lodówki będzie dobrym zabiegiem, gdy przestrzeń utrzymana jest w stonowanej kolorystyce. Nie chodzi tylko o kolory ścian, ale również frontów zabudowy kuchennej i pozostałych sprzętów, a także dodatków, takich jak firany, zasłony, obrusy i drobne akcesoria. Dotyczy to zarówno kuchni zamkniętych, jak i takich, które są otwarte na inne pomieszczenia lub tworzą z nimi spójną wzorniczo całość. Przestrzenie w stylu skandynawskim cechuje ascetyczna prostota, która jest połączeniem jasnych kolorów (zazwyczaj bieli i szarości) oraz rozmaitych odcieni pasteli, ale też z subtelnymi dodatkami w kolorze czerni, jasnego drewna oraz czerwonej, naturalnej cegły. Ciekawym dodatkiem kolorystycznym będzie kolorowa lodówka wkomponowana również w styl nowoczesny, cechujący się prostymi formami i jednolitością.
Warto tu zaznaczyć, że przestrzeń kuchenna ma służyć przede wszystkim domownikom. Zastosowanie zbyt wielu kolorów na niewielkiej, zamkniętej powierzchni może powodować chaos, niemniej jeśli to odpowiada użytkownikom, nie ma żadnego uzasadnionego powodu, żeby w ten sposób jej nie wykończyć. Kolorowy akcent w postaci dużej chłodziarkozamrażarki czy też kilka drobnych akcentów, jak ekspres do kawy, czajnik elektryczny lub kuchenne akcesoria, będą wyglądały ciekawie w przestrzeni utrzymanej w stonowanej kolorystyce.
Fot. Sharp
Wiele kolorowych modeli lodówek utrzymanych jest w stylistyce nawiązującej do lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w. Retro nie musi wcale oznaczać ograniczonej funkcjonalności. Sprzęt, mimo charakterystycznego wyglądu, może oferować innowacyjne rozwiązania techniczne i funkcje znane z najnowocześniejszych oferowanych obecnie urządzeń. Sprzęty utrzymane w stylu retro pozwalają stworzyć projekt bazujący na stylizowanych na retro piekarnikach, płytach, okapach i kuchenkach mikrofalowych, a także wolnostojących chłodziarkozamrażarkach. Ważną rolę odgrywają tutaj miękkie linie i kształt samego sprzętu, wycięcia drzwi i dekoracje na uchwytach stylizowane na stare złoto, srebro lub miedź. Nie mniej ważną rolę odgrywa kolor, który to właśnie w modelach w stylistyce retro jest najczęściej spotykanym wyróżnikiem. Stosowane są często kolory takie jak czerwony, zielony, niebieski, granatowy, złoty, a nawet żółty czy różowy.
CONCEPT LFT4560SS; GORENJE RF4141PW4
W chłodziarkozamrażarkach z górnym zamrażalnikiem, tak samo jak w modelach z dolnym, stosowany jest system No Frost. Do niedawna spotykany był w innowacyjnych lodówkach, teraz staje się standardem. Istotą działania tak zwanej chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki bezszronowej jest kontrola poziomu wilgotności wewnątrz urządzenia. W systemie No Frost powietrze wewnątrz lodówki cyrkuluje na bieżąco i odprowadza z niej wilgoć, z której bierze się szron i lód. Wilgoć odprowadzana jest do specjalnego pojemnika, z którego zostaje automatycznie odparowana. Modele wyposażone w ten system nie wymagają tak zwanego odszraniania, co wpływa na komfort użytkowania.
W zależności od producenta rozwiązanie to może przyjmować nieco inne nazwy. Amica w swoich modelach stosuje system o nazwie TotalNoFrost. Z kolei Vestfrost rozszerza wspomniany system i nazywa go NoFrostMulti. Jest to niezależny system obiegu powietrza w komorach chłodziarki i zamrażarki, który usuwa ciepłe powietrze ze środka, a w zamian nadmuchuje chłodne.
Kolorystyka wolnostojących modeli chłodziarkozamrażarek z górnym zamrażalnikiem to wciąż odmiany czerni, bieli lub srebra, ale coraz częściej znajdziemy również niestandardowe i przyciągające wzrok wersje kolorystyczne retro. (Fot. Amica)
Nowoczesne modele chłodziarkozamrażarek z górnym zamrażalnikiem nierzadko wyposażone są w dodatkowe akcesoria. Do najpopularniejszych należą wbudowany dozownik wody czy kostkarka. Warto dodać, że to rozwiązanie, mimo że bardzo praktyczne, zajmuje sporo przestrzeni i jego kosztem użytkownik traci miejsce, np. na balkoniki na drzwiach. Dystrybutor może wykorzystywać specjalny zbiornik, który jest uzupełniany ręcznie. Innym rozwiązaniem jest podłączenie urządzenia bezpośrednio do instalacji hydraulicznej. Wymaga to jednak od użytkownika odpowiedniego przygotowania instalacji, lecz przy częstym użytkowaniu jest, oczywiście, wygodniejsze. Dozownik jest wyposażony w wymienny filtr do wody. Wbudowana w dystrybutor kostkarka będzie z kolei przydatnym dodatkiem w upalne dni i podczas przyjęć. Aby z niej skorzystać, wystarczy postawić szklankę i lekko przycisnąć przycisk kostkarki. Do wyboru są kruszony lód, kostki lodu lub schłodzona woda.
HITACHI R-V541PRU0 BSL; SHARP SJ-XG640MBE
Wśród dostępnych na rynku chłodziarkozamrażarek z górnym zamrażalnikiem znajdziemy urządzenia wykorzystujące proces jonizacji. Polega on na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest lodówka, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę.
© 2024 InfoMarket