Czajniki elektryczne z tworzywa sztucznego

Czajniki elektryczne z tworzywa sztucznego

Tworzywo sztuczne to jeden z częściej wybieranych przez producentów czajników materiałów. Wśród jego licznych zalet należy wymienić przystępną cenę, trwałość oraz różnorodność stylistyczną. Klient w zależności od swoich upodobań może wybrać czajnik w różnych kolorach, kształcie czy fakturze materiału.

To duże zalety, ponieważ w połączeniu z innymi dodatkami, jak np. toster czy ekspres, czajnik tworzy linię wzorniczą, która może niemal całkowicie odmienić oblicze kuchni. Oprócz tego tworzywo sztuczne jest lekkie, co ma znaczenie np. dla osób starszych. Dzięki temu nawet cały czajnik wypełniony wodą waży stosunkowo niewiele. Wbrew obawom tworzywo sztuczne jest w pełni bezpieczne dla użytkownika, warto jednak wybierać produkty renomowanych marek i wykonane z dobrej jakości materiałów, aby mieć pewność, że nie będzie ono nadawać wodzie niechcianego zapachu. Niektórzy producenci oznaczają urządzenia jako wolne od BPA, czyli szkodliwego bisfenolu. W czajnikach renomowanych marek nie ma tego problemu i są one w pełni bezpieczne, a przygotowane napoje znakomicie smakują.

Czajniki elektryczne

Zelmer ZCK7620B; MPM MCZ-85/B2; Adler AD 1277 black

Czajnik z tworzywa i ze stali

Popularnym rozwiązaniem wśród producentów jest łączenie materiałów takich jak tworzywo sztuczne oraz stal. Pozwala to na zachowanie zalet obu konstrukcji. Najczęściej wnętrze czajnika jest wykonane ze stali nierdzewnej, a zewnętrzna obudowa właśnie z tworzywa sztucznego. Dzięki temu klienci mogą wybierać spośród wielu różnych kształtów oraz wariantów kolorystycznych. Dodatkową zaletą jest ochrona przed oparzeniem – warstwa wykonana z tworzywa sztucznego zapewnia skuteczną izolację od gorącego pojemnika z wrzątkiem. Sama stal nierdzewna stosunkowo wolno wytraca ciepło, a dzięki temu dłużej utrzymuje się wysoką temperatura wody.

Czajniki elektryczne

Pojemność czajnika elektrycznego powinniśmy dobierać do potrzeb rodziny. (Fot. Salter)

Moc czajnika

Przy obecnych trendach i znacznym poprawianiu sprawności urządzeń większa moc oznacza (tak, tak) mniejsze zużycie energii mierzone w kilowatogodzinach, bowiem czas pracy czajnika w stosunku do pobranej mocy jest najkrótszy. Z drugiej strony czajniki o dużej mocy to zwykle modele o dużej pojemności. Dobre w domu, w pracy, gdzie potrzeba zagotować większą ilość wody. Na działce czy na kempingu, kiedy jest mniej osób, a wodę gotujemy sporadycznie, wystarczy mniej pojemny czajnik, a więc siłą rzeczy o mniejszej mocy. Można przyjąć założenie, że czajnik, którego moc określona jest w przedziale ok. 500– 1000 W, to model dobry do grzania małej ilości wody. Modele o mocy od 1000 do 2000 W uznać należy za średnie pod względem pojemności i zużycia energii. Czajniki o mocy od 2000 do 3000 W i powyżej to modele przeznaczone do szybkiego gotowanie dużej ilości wody. Siłą rzeczy moc powinna być więc dobierana przez pryzmat dwóch parametrów – czasu zagotowania oraz ilości potrzebnej wody.

Czajniki elektryczne

Eldom C245SC Droppy Strix; Zelmer ZCK7616R; Breville High Gloss VKT157X

Regulacja temperatury

Zaledwie kilka lat temu na polskim rynku pojawiły się czajniki wyposażone w tzw. regulację temperatury. Rozwiązanie to nadal spotykamy głównie w urządzeniach z górnej półki – także cenowej. To właśnie dzięki niemu podgrzewają one wodę do wybranej temperatury, która jest odpowiednia dla konkretnego rodzaju napoju. Wiadomo, że w tym względzie inne wymagania ma herbata biała, zielona, a inne czarna. Dlatego też tego typu rozwiązanie jest dużym ułatwieniem dla użytkowników, którzy są miłośnikami herbaty i każdą z nich chcieliby właściwie przygotować. W zależności od modelu mówimy o różnym zakresie temperatury oraz o różnym sposobie jej ustawiania – wszystko zależy od tego, jak kwestię tę rozwiązują konkretni producenci. Zazwyczaj proponują oni regulację kilkustopniową (od czterech do sześciu stopni). Użytkownik może podgrzać wodę np. do 60, 70, 80 czy 95 °C. W czajnikach wyróżniamy kilka sposobów na zmianę temperatury wody. Najczęściej stosuje się przyciski oznaczające konkretna temperaturę. Ciekawym rozwiązaniem, jest panel, na którym każdy przycisk przyporządkowany jest konkretnemu rodzajowi napoju. Naciśnięcie jednego z nich powoduje automatyczne wybranie odpowiedniej temperatury wody, np. 40, 80, 90 lub 100 °C. Dzięki temu użytkownik sam nie musi ustawiać temperatury, co ułatwia przygotowanie herbaty, kawy rozpuszczalnej, zupy czy makaronu. Do wyboru są następujące opcje: czarna herbata, zielona herbata, herbata ziołowa/owocowa, kawa rozpuszczalna i przycisk ustawienie temperatury 40 °C. W niektórych urządzeniach możemy spotkać się z płynną regulacją, dzięki której wysokość temperatury ustawia się za pomocą przycisków „+” i „–”. Nową propozycją są czajniki wyposażone w tzw. pierścienie świetlne, przyporządkowane określonej temperaturze. Na czym polega to rozwiązanie? Pierścień świetlny (stanu) umieszczony jest w podstawie urządzenia. Zmienia on kolor w zależności od tego, jak ciepła jest woda. Dzięki temu wiadomo, kiedy osiągnie ona właściwą temperaturę. Pierścień zmienia też kolor podczas ochładzania. Lampka stanu będzie migać, aż woda osiągnie żądaną temperaturę, a następnie będzie świecić światłem ciągłym. Kolor światła lampki stanu będzie się zmieniać zależnie od temperatury wody w czajniku. Kiedy wybrana temperatura zostanie osiągnięta, lampka zgaśnie. Ważną funkcją jest także podtrzymanie temperatury. Aby utrzymać przez np. 30 minut ustawioną temperaturę wody, można użyć właśnie tej funkcji. Aby ją aktywować, trzeba nacisnąć odpowiedni przycisk po naciśnięciu żądanego przycisku wstępnego ustawienia. Gdy woda osiągnie ustawioną temperaturę, specjalna kontrolka będzie informować o uruchomieniu funkcji. Aby ją wyłączyć, wystarczy ponownie nacisnąć przycisk jej wyboru lub po prostu zdjąć czajnik z podstawy. Działanie trybu utrzymywania ciepła trwa np. 30 minut. Po upływie tego czasu rozlega się np. sygnał dźwiękowy i czajnik wyłącza się samoczynnie.

Czajniki elektryczne

Concept RK2334 Palette; MPM MCZ-66; Eldom C270B Oss

Budowa klasycznych czajników elektrycznych

Urządzenia z tej kategorii można śmiało zaliczyć do jednej z najbardziej jednolitych grup produktowych. Każdy czajnik składa się z kilku podstawowych elementów – co ważne, różnice w ich realizacji nie są tak duże jak w wypadku np. ekspresów. Urządzenia te składają się z:

  • elementu grzejnego – to on decyduje m.in. o szybkości gotowania wody. Znajduje się w specjalnej podstawie, na której stawia się korpus urządzenia, czyli dzbanek. Ma on postać grzałki, która może być spiralna lub płaska. Pierwszy typ jest już coraz rzadziej spotykany i coraz częściej producenci decydują się na wprowadzenie płaskiego elementu grzejnego, który daje dużą wygodę użytkowania oraz pozwala na oszczędność wody i energii elektrycznej. Spiralną grzałkę trzeba zalewać w całości – nie wolno dopuścić, by podwyższała swoją temperaturę w powietrzu. W przeciwnym razie urządzenie szybko się zepsuje i wpłynie to też niekorzystnie na jakość gotowanej wody. Grzałka spiralna ze względu na swoje ułożenie w czajniku musi być zalana co najmniej 0,5 l wody, a taka ilość nie zawsze jest użytkownikowi potrzebna. Poza tym szybciej odkłada się na niej kamień, co także ma wpływ na użytkowanie czajnika. Aby zapobiec osadzaniu się kamienia, grzałka pokrywana jest cienką warstwą złota, która chroni ją przed zbyt twardą wodą i kamieniem kotłowym. Dużo bardziej praktycznym i co ważne oszczędnym rozwiązaniem jest płaski element grzejny. Jakie są jego zalety? Przede wszystkim wymaga zagotowania mniejszej ilości wody – zazwyczaj wystarcza nawet 0,2 l. Dużą zaletą jest także materiał wykonania grzałki. Wysokiej jakości stal nierdzewna o dokładnie wypolerowanej powierzchni jest odporna na osadzanie się kamienia i ułatwia czyszczenie i konserwację. To z kolei prowadzi do mniejszego zużycia energii i wydłuża czas bezawaryjnego działania;
  • podstawy – jak już wspominaliśmy to właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Mówiliśmy już o tym, ale warto przypomnieć, że modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, a w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie;

Czajniki elektryczne

Concept RK2320; Ravanson CB-1707; Mesko MS 1261

  • korpusu – czyli dzbanka. To on jest najważniejszym elementem każdego czajnika, i to od niego zależy pojemność całego urządzenia. A ta może być różna. Zazwyczaj waha się ona od 1 l do 2 l, chociaż na rynku można znaleźć modele pozwalające zagotować np. 0,9 l wody. Warto pamiętać, że modele o mniejszej pojemności należą do rodziny czajników turystycznych, które zazwyczaj mieszczą od ok. 0,4 do 1 l. Podobnie jest również z czajnikami wykonanymi z ceramiki. Jednorazowo można w nich zagotować maksymalnie od 0,6 do 1,5 l wody (standardowa pojemność to 1 lub 1,2 l). Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i komfort użytkowania to duże znaczenie ma rodzaj rączki do przenoszenia korpusu. Może być ona zamknięta lub otwarta, jednak nie to jest najważniejsze. Dużo większe znaczenie ma to, aby była ona wykonana z nienagrzewającego się materiału lub pokryta powłoką, która będzie odporna na wysoką temperaturę i nie spowoduje poparzeń;
  • pokrywki – przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia – pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka;
  • wskaźnika poziomu wody – może być on jedno- lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody;
  • dziobka – służącego do rozlewania wody. Musi być on odpowiednio wyprofilowany tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody. Niektórzy producenci stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie;
  • filtra – znajduje się w dziobku i ma postać siateczki, która ma za zadnie zatrzymywać drobne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, np. drobinki kamienia kotłowego. Wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.

Czajniki elektryczne

SALTER EK2898 Deco Collection; RAVANSON CB-1709; GORENJE K15DWB

2022-08-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket