Dzięki zamrażarkom możemy dłużej cieszyć się świeżością potraw, a te do zabudowy dodatkowo mogą być niemal niewidoczne w kuchennej aranżacji. Produkty w tego rodzaju urządzeniach przechowywane są najczęściej w szufladach, które pozwalają na posegregowanie mrożonek według preferencji i potrzeb użytkownika. (Fot. Bosch)
Coraz częściej decydujemy się za zabudowę kuchennych sprzętów. Dotyczy to już nie tylko płyty czy piekarnika, ale także sprzętów chłodniczych. O ile chłodziarkozamrażarka wydaje się naturalnym rozwiązaniem, o tyle warto wiedzieć, że możemy oddzielić chłodziarkę od zamrażarki i zainstalować dwa samodzielne urządzenia. Tym samym zyskamy większą przestrzeń do przechowywania produktów, a do tego mamy większe możliwości w zakresie praktycznego rozlokowania kuchennych sprzętów.
Tak jak chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki, tak również zamrażarki do zabudowy charakteryzują się różną pojemnością, która związana jest z wymiarami urządzenia. Duże niosą ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim mamy więcej miejsca na produkty, i do tego produkty różnego typu i o różnej wielkości (wysokości, szerokości etc.). Jest to argument nieoceniony zwłaszcza dla dużych rodzin. Z kolei mniejsze zamrażarki łatwiej jest zmieścić w kuchennej zabudowie (np. niewielki model szufladowy można ulokować nawet pod kuchennym blatem).
Gaggenau RF410304; Amica BZ2385.4DF; Miele F 2812 Vi
W razie awarii zasilania lub usterki urządzenia duże znaczenie ma zdolność przechowywania produktów w zamrażarce. Parametr ten określa, przez ile godzin urządzenie może utrzymać niską temperaturę. Pod tym względem szczególnie brylują zamrażarki skrzyniowe. Niektóre modele mają zdolność przechowywania wynosząca nawet 76 godzin, a więc ponad 3 dni! Ze względów konstrukcyjnych nie należy oczekiwać takich wyników od modeli do zabudowy, choć na rynku jest jednak spora liczba urządzeń, które bez zasilania są w stanie utrzymać temperaturę nawet ok. 24 godzin. Daje nam to komfort i czas potrzebny do zapewnienia bezpieczeństwa przechowywanych produktów.
Fot. Miele
Parametr ten mówi o tym, jaka jest maksymalna masa produktów, które zamrażarka jest w stanie zamrozić w ciągu doby. Jednostka miary to [kg/24 h] (kilogramy na dobę). Przy pomocy tego parametru łatwo możemy porównać wydajność konkretnych modeli zamrażarek. Dla osób przechowujących dużo mrożonych produktów jest to jeden z najważniejszych parametrów. W parze ze zdolnością zamrażania może iść funkcja szybkiego mrożenia, która w bardzo krótkim czasie obniża temperaturę w komorze zamrażarki, dzięki czemu nawet po włożeniu do niej dużej ilości nowych produktów temperatura w zamrażarce nie rośnie.
SIEMENS GI11VADE0; MIELE F 31202 Ui
Producenci również w zamrażarkach stosują różnego rodzaju oświetlenie. Ze względu na mniejsze zużycie energii elektrycznej obecnie sięgają chętnie po panele LED-owe. Ich zastosowanie pozwala ponadto na uzyskanie równomiernego rozłożenia światła we wnętrzu komory zamrażania, bez nieprzyjemnego efektu oślepiania użytkownika. Oświetlenie LED może ponadto pozostać sprawne praktycznie przez cały okres eksploatacji urządzenia. Innowacyjne modele zamrażarek szufladowych do zabudowy mogą mieć zainstalowane LED-y także w komorach przeznaczonych do przechowywania warzyw i owoców. Diody, które się tam znajdują, emitują światło o odpowiednio dobranej barwie (najczęściej niebieskiej), co ma przedłużać świeżość produktów umieszczonych w szufladzie.
Parametr ten może być marginalizowany, zwłaszcza w modelach do zabudowy. W pewnych warunkach (kuchnia otwarta na salon) ma on jednak ogromne znaczenie. Warto pamiętać, że urządzenie, choć jest ciągle włączone, największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz. Producenci są tego świadomi, dlatego też emisja hałasu urządzenia jest przez nich często eksponowana jako konkretna zaleta. W stabilnej i cichej pracy pomagają nowe rozwiązania, np. No Frost, silnik inwerterowy itp.
Emitowany przez zamrażarki hałas o natężeniu ok. 40 dB(A) jest porównywalny do szumu wentylatora w komputerze, a więc niemal niesłyszalny. Trzeba pamiętać jednak, że wartość podana przez producenta na karcie produktu czy też etykiecie efektywności energetycznej to dźwięk badany laboratoryjnie, w ściśle określonych warunkach pomiarowych. Dlatego więc, aby sprzęt nie pracował o kilka decybeli głośniej w domu, dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek. Urządzenia przeznaczone do zabudowy mają tę zaletę, że dzięki wmontowaniu ich w meble (zamaskowaniu ich) są mniej słyszalne.
Większość modeli do zabudowy umożliwia montaż drzwi tak, aby otwierały się na lewą lub na prawą stronę, zależnie od potrzeb użytkownika. Kierunek otwierania drzwi jest niezwykle istotny z uwagi na miejsce instalacji urządzenia w kuchennej zabudowie i późniejszy komfort korzystania z zamrażarki.
W wypadku zamrażarki do zabudowy bardzo istotną kwestią jest zapewnienie właściwego przepływu powietrza (cokół, kratki wentylacyjne). Źle wentylowane urządzenie niewłaściwie pracuje, a przy tym może zużywać znacznie więcej energii elektrycznej. Dobra wentylacja to podstawa prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Nie wolno zakrywać otworów lub kratek wentylacyjnych. Szczeliny wentylacyjne muszą być zawsze odkryte.
W tradycyjnych urządzeniach chłodniczych system wentylacyjny umiejscowiony jest najczęściej z tyłu. Dla zapewnienia prawidłowego obiegu powietrza podczas zabudowywania takiego modelu niekiedy konieczna jest instalacja kratki wentylacyjnej pod urządzeniem. W niektórych modelach urządzeń chłodniczych system wentylacji znajduje się w podstawie i jest wówczas ukrywany za listwą dekoracyjną.
© 2024 InfoMarket