Przenośne płyty gazowe, nazywane przez wielu producentów kuchen kami nastawnymi, to wyjątkowo mobilne urządzenia. Można je zamontować w domu lub mieszkaniu, zabrać ze sobą na urlop do domku letniskowego, a nawet spakować do biwakowego plecaka. Sprzęty różnią się gabarytami i funkcjonalnością.
Charakterystyczne dla tych urządzeń są dwa aspekty: mobilność, a co za tym idzie – możliwość ustawienia i montażu w dowolnym miejscu na kuchennym blacie, a nawet zabrania ze sobą w podróż oraz funkcjonalność gabarytowa, która dotyczy liczby pół grzejnych. Im większa liczba pól, tym kuchenka będzie odznaczała się większymi gabarytami. Najmniejsze urządzenia wyposażone są tylko w jeden palnik. Największe z kolei i najpopularniejsze do stałego montażu mają 4 palniki o zróżnicowanej mocy.
Urządzenia do gotowania zasilane gazem, niezależnie od tego, czy są dużymi kuchniami wolnostojącymi czy przenośnymi płytami, wymagają szczególnej instalacji. W głównej mierze dotyczy to podłączenia do stałej instalacji gazowej lub gazowej butli, a co za tym idzie – bezpieczeństwa w tym zakresie. Obowiązujące tu normy i standardy są bardzo restrykcyjne, przede wszystkim z powodu zagrożenia ulatnianiem się lub nawet wybuchem gazu. Dlatego należy przestrzegać wszystkich zasad bardzo dokładnie. Jeśli urządzenie ma być wykorzystywane w domu czy mieszkaniu, a nie na otwartej przestrzeni, należy także sprawdzić skuteczność wietrzenia pomieszczenia, szczelność instalacji gazowej oraz skuteczność działania wszystkich elementów urządzenia.
MPM SMILE-KN-02/1K
Płytę gazową przenośną można podłączyć go źródła zasilania gazowego na dwa sposoby. Wybór podłączenia zależeć będzie od możliwości domowej instalacji gazowej, jak również specyfikacji technicznej płyty i ostatecznego użytkowania.
W wypadku gazu z butli sprawdzi się podłączenie wężem elastycznym. Do króćca dołączonego do kuchni należy zastosować min. 0,5 m stalowej instalacyjnej rury z końcówką do węża 8 × 1 mm. Do przyłączenia natomiast potrzebny jest wąż gazowy, jeśli to konieczne, z regulatorem (reduktorem) ciśnienia. Gaz jest cięższy od powietrza, dlatego gromadzi się w dolnych partiach pomieszczenia. Z tego względu tak ważne jest, żeby miejsce, gdzie będzie przechowywana butla, także miało dostęp do powietrza (niewentylowane szafki czy piwnice nie są wskazane do przechowywania pełnych butli gazowych). Ponadto butle nie powinny znajdować się zbyt blisko źródeł ciepła, które zwiększyłyby temperaturę (i ciśnienie) w butli powyżej 50 °C, czyli piecyków, kominków czy piekarników.
Z uwagi na mobilność płyt gazowych znacznie rzadziej podłączane są do stałej instalacji gazowej. Jeśli takowa występuje w domu czy mieszkaniu, zwykle decydujemy się na normalnogabarytową kuchnię wolnostojącą.
Jedną z niekwestionowanych zalet tego sprzętu jest jego mobilność. To z tego względu jest często wybierany przez użytkowników. Co więcej, sprawdzi się zarówno w dużych, jak i małych kuchniach, a także wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości podłączenia sprzętu do stałej instalacji gazowej lub elektrycznej. Przenośna płyta gazowa wykorzystywana w kuchni na działce może zostać umiejscowiona na blacie kuchennym. To również praktyczne rozwiązanie do małych kuchni w domach i mieszkaniach. Płyty o kompaktowych wymiarach, pozwalające na przyrządzenie dań na jedynym lub dwóch polach grzewczych, często wybierane są przez użytkowników jako sprzęt do gotowania w domkach letniskowych, gdzie nie gotuje się często, do akademików, a także jako przejściowy sprzęt przed zakupem standardowej płyty. Nie brakuje także płyt z trzema lub czterema palnikami, co znacznie zwiększa ich możliwości funkcjonalne.
Jeżeli wybieramy się na wycieczkę plenerową, przenośna płyta gazowa i butla gazowa o dostosowanej pojemności będą świetną alternatywą dla codziennie kupowanych gotowych obiadów na wynos. Kuchenkę można ustawić w dowolnym miejscu na otwartej przestrzeni. Powierzchnia, na której ustawiona zostanie płyta, powinna być płaska i stabilna, a także osłonięta przed deszczem i wiatrem.
RAVANSON K-04TNG
Parametry techniczne określają specyfikę przenośnej płyty gazowej i pozwalają na porównanie możliwości urządzeń oraz wybór najlepszego dla użytkownika modelu. Obejmują przy tym zarówno ważne cechy związane z przyłączem gazowym, jak i wiele aspektów funkcjonalnych, na przykład liczbę pól grzewczych na płycie. Warto też zwrócić uwagę na gabaryty urządzenia, moc poszczególnych stref grzejnych oraz moc przyłączeniową. Przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym parametrom, które wpływają na decyzję o wyborze modelu.
Ważnym parametrem przy wyborze przenośnej płyty gazowej jest jej rozmiar, który jest ściśle powiązany z liczbą dostępnych palników. Modele jednopalnikowe osiągają niewiele ponad 30 cm szerokości i 30 cm głębokości. Wyposażone są w jedno pole grzewcze i będą dobrym wyborem na biwak. Największe urządzenia – wyposażone w 4 palniki – mają natomiast około 50 cm szerokości i tyle samo głębokości. Wysokość kuchenek jest podobna, niezależnie od liczby palników, i wynosi około 10 cm. Dzięki temu nawet dużą, czteropalnikową kuchenkę zmieścimy do bagażnika i możemy zabrać w podróż. Modele 2- i 3- palnikowe, podobnie do opisanych wyżej płyt, będą różniły się liczbą palników i szerokością. Co ważne, do mniejszych kuchni i domków letniskowych najczęściej wybierane są kuchenki 3-palnikowe. To ze względu na ich funkcjonalność. Z jednej strony nie zajmują wiele przestrzeni na blacie, a z drugiej dają możliwość przygotowania trzech potraw w tym samym czasie.
MPM SMILE-KN-02/1KB
Moc stref określa, z jaką mocą muszą pracować pola grzewcze lub palniki, żeby przekazać optymalne ciepło ustawionym na nich naczyniom. W przenośnej płycie gazowej palnik o najmniejszej średnicy pracuje średnio z mocą około 1 kW. Nieco większe palniki mogą pobierać jej nawet dwa razy więcej – około 2 kW. Największe palniki gazowe pobierają ponad 2 kW mocy. Moc poszczególnych palników oznaczona jest na opakowaniu produktu. Producent jest zobowiązany do takiego umieszczenia oznakowania, żeby było ono widoczne bez konieczności rozpakowania sprzętu.
© 2024 InfoMarket