Urządzenia do gotowania na parze

Urządzenia do gotowania na parze

Gotowanie na parze jest znane już od bardzo dawna. Zasada była prosta – należało podgrzać w naczyniu wodę do temperatury wrzenia i ustawić nad nim np. sito, bambusowy kosz lub perforowaną blachę. Kulinarny świat zrewolucjonizowało wynalezienie szybkowaru i parowaru, a następnie urządzeń do gotowania na parze.

Przyrządzanie potraw na parze jest nie tylko zdrowe, ale stało się również modne. Wśród urządzeń wykorzystujących parę wodną mamy zarówno takie, które zostały stworzone specjalnie z myślą o tym sposobie obróbki termicznej, jak i sprzęty, w których para jest opcjonalnym, dodatkowym rozwiązaniem. Urządzenia do gotowania na parze, w zależności od modelu i stopnia zaawansowania technicznego, pozwalają na przygotowywanie potraw z wykorzystaniem pary nawet na kilku poziomach sprzętu jednocześnie.

Urządzenia do gotowania

Bosch HSG636XS6; Amica ED47638BA+ X-Type OpenUp; Samsung NV75T9979CD; Franke Mythos FMY 99 HS BK

Skąd moda na gotowanie parowe?

Nie bez przyczyny portale lifestyleʼowe i magazyny o tematyce zdrowotnej i sportowej dają do zrozumienia, że gotowanie za pomocą pary jest nie tylko zdrowe, ale i modne. Para wodna jest obecnie najzdrowszym środkiem obróbki termicznej dla ludzkiego organizmu. Gotowane w ten sposób produkty są lepiej trawione, a składniki odżywcze szybciej i skuteczniej przyswajane (przypomnijmy: są one dostarczane w większych ilościach!). Często można nawet usłyszeć rozmaite rady lekarzy i dietetyków, którzy proponują przejście na tzw. dietę parową, czyli wyeliminowanie potraw smażonych i pieczonych na rzecz dań przygotowywanych z wykorzystaniem pary.

Urządzenia do gotowania

Modele parowe wyposażane są w specjalne zbiorniki na wodę, która jest wykorzystywana przez generator pary podczas obróbki termicznej żywności umieszczonej w komorze urządzenia.

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Stosowane dziś metody gotowania parowego, w odróżnieniu od metod pierwotnych, mimo że bardziej zaawansowane technicznie, mają podobne właściwości. Przede wszystkim para przyczynia się do zachowania wartości odżywczych w produktach. Podczas tego rodzaju obróbki termicznej produkty nie tracą cennych minerałów, witamin i składników odżywczych. To jedna z głównych zalet pary. Dodatkowo wpływa ona na walory smakowe przygotowywanych potraw. Mięso jest soczyste, nie rozpada się tak, jak w wypadku gotowanego w wodzie. Podobnie rzecz ma się z warzywami czy owocami. Gotując np. paprykę czy fasolkę, zachowujemy nawet o ponad 30 proc. więcej witaminy C, niż w gotując te warzywa klasycznie, np. w garnku z wodą. Dodatkową zaletą obróbki termicznej w sposób parowy jest zachowanie koloru produktu. W wypadku gotowania kalafiora w wodzie po wyciągnięciu staje się on bladożółtawy. Przygotowując to warzywo na parze, mamy pewność, że jego kolor będzie praktycznie taki sam jak przed ugotowaniem. Podobnie ma się sprawa z brokułem. W wodzie warzywo traci kolor, co można zauważyć chociażby po barwie wody. Brokuł ugotowany na parze będzie idealnie zielony, prawie jak świeży, przyniesiony z ogródka. Dotyczy to zresztą wielu produktów poddawanych obróbce parowej w różnej formie. Gotowanie na parze od lat wykorzystywane jest w gastronomii profesjonalnej i coraz częściej pojawia się także w naszych domach. Gotując na parze, nie trzeba nawet podlewać pieczeni, np. tłuszczem czy wodą, ponieważ para unosi się w krążącym w komorze powietrzu. Zaletą tego typu urządzeń jest też możliwość połączenia tradycyjnego pieczenia z gotowaniem na parze. Urządzenia parowe dają wiele ciekawych możliwości kulinarnych, w tymprzygotowywania potraw metodą sous-vide.

Urządzenia do gotowania

Miele DG 2740; Siemens CS656GBS2; Miele DG 7440

Jak działają urządzenia parowe?

Piekarniki parowe to w praktyce tradycyjne modele z klasycznymi funkcjami grzania, a więc termoobiegiem, grillem, opiekaczem (grzałki górna i dolna), dodatkowo wyposażone jedynie w zbiornik na wodę, który wtłacza parę do komory (lub woda paruje na dnie komory – w zależności od modelu). W piekarnikach temperatura może osiągać nawet 250 °C. W wypadku urządzeń do gotowania na parze maksymalna temperatura waha się w przedziale 100 – 130 °C, a para wytwarzana jest strefowo przez generator pary. Tak delikatne warunki sprawiają, że mamy do czynienia w kuchni z jednym z najlepszych możliwych procesów obróbki termicznej. I choć klasyczne urządzenia do gotowania na parze często nie mają tak wielu funkcji grzewczych jak piekarniki, to są najzdrowszym i najbardziej zalecanym procesem obróbki cieplnej w ogóle. Ciekawostką jest fakt, że wnętrze urządzeń przeznaczonych przede wszystkim do gotowania na parze jest całkowicie stalowe – ułatwia to zachowanie sterylności i znacznie wpływa na komfort czyszczenia. W tego typu modelach warto szczególnie zwracać uwagę na markę, pojemność komory piekarnika oraz wachlarz możliwości kulinarnych. Nie bez znaczenia są również rozmaite akcesoria, a więc np. tace, brytfanny, misy, które znacznie usprawniają przygotowywanie potraw na parze i nie tylko.

Urządzenia do gotowania

Urządzenia dostępne są zarówno w wersji o wysokości 60 cm, jak i kompaktowej – o wysokości 45 cm, które można z powodzeniem uzupełnić o dodatkowe akcesoria, np. w postaci szuflady grzewczej. (Fot. Samsung)

Producenci urządzeń do gotowania parowego

Pierwotnie urządzenia do gotowania na parze na szeroką skalę wykorzystywano w gastronomii – głównie w najlepszych restauracjach. Jednym z pionierów w konstruowaniu urządzeń parowych jest firma Miele, która oddając w ręce klientów różnorodność techniczną, oferuje np. łączenie gotowania na parze z przygotowywaniem potraw w mikrofali. Bogatymi doświadczeniami w najbardziej elitarnym wykonaniu może pochwalić się także marka Gaggenau. Tu technika łączy się z najlepszą jakością wykonania. Pierwszy piekarnik parowy do użytku domowego Gaggenau wprowadziło na rynek w 1999 r. W 2007 r. pojawiły się bezpanelowe piekarniki parowe tego producenta z funkcją pieczenia i zamontowanym modułem sterowania oraz piekarniki parowe ze zbiornikiem na wodę. W 2020 r. firma Gaggenau wprowadziła do oferty nowej generacji, ekskluzywne modele konwekcyjno-parowe.

Z roku na rok sukcesywnie do grona umiejętnie wykorzystujących w gotowaniu (i pieczeniu) parę wodną dołączało coraz więcej firm i marek. Obecnie piekarniki z funkcją pary ma w ofercie wielu producentów klasycznych urządzeń do zabudowy, takich jak Amica, Siemens, Bosch, Franke i Samsung.

Pełną parą #LikeABosch

W ofercie marki Bosch dostępne są piekarniki z funkcją pary, zarówno kompaktowe o wysokości 45 cm, jak i standardowe – 60-centymetrowe. Wiele modeli jest także obsługiwanych przez platformę Home Connect, która miedzy innymi umożliwia ich zdalną kontrolę. W piekarnikach marki Bosch znajdziemy rozwiązania techniczne, które ułatwiają codzienne gotowanie, a przy tym pomagają w utrzymaniu zbilansowanej diety dzięki ochronie witamin oraz zachowaniu wartości odżywczych i składników mineralnych.

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Dzięki niemu warzywa pozostają chrupiące, a drób oraz ryby stają się soczyste i miękkie. Dodatkowo produkty zachowują naturalny aromat, witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu, np. podczas tradycyjnego gotowania. Dzięki temu możemy użyć znacznie mniej soli oraz oleju czy innego tłuszczu.

Para nie dopuszcza do przenikania zapachów, więc potrawy utrzymują swój smak i zapach, a warzywa nie tracą jędrności, koloru oraz wartości odżywczych. Gotowanie na parze sprawdza się doskonale w wypadku wielu produktów, np. ryb, mięsa czy warzyw. Wiemy, że to zdrowe, ale czy praktyczne? Parowar zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni i trudno jest określić, ile czasu powinno gotować się dane danie. Dzięki piekarnikom z funkcją pary marki Bosch ten problem znika. Wszystkie pomysły na obiad zrealizujemy w jednym, innowacyjnym urządzeniu. To doskonałe rozwiązanie zarówno do świątecznych wypieków, jak i realizacji postanowień noworocznych. Możemy upiec aromatyczny chleb, miękki w środku, z chrupiącą skórką, lub soczystą pieczeń, ale również zdrowe dania z małą zawartością tłuszczu.

Marka potwierdza to hasłem „Żyj #Like- ABosch”, czyli zdrowo i w zgodzie z naturą. W oryginalnych spotach możemy poznać zalety piekarnika z funkcją pary oraz innych innowacyjnych urządzeń Boscha. Przez wyjątkowy humor i zabawnych bohaterów producent zachęca do zdrowego stylu życia oraz udowadnia, że z odpowiednim sprzętem to łatwe.

Pełną parą
2022-03-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket