Mimo zmieniających się trendów klasyczne rozwiązania zawsze będą miały swoich zwolenników. Doskonale potwierdza to funkcjonujący od lat segment rynku związany z kuchniami wolnostojącymi. Nie omijają ich też innowacje, jak np. indukcyjna płyta grzejna.
Kuchnie indukcyjne to nowoczesne konstrukcje w całości zasilane energią elektryczną. Do dyspozycji użytkownika są, zamknięte w jednej obudowie, funkcjonalny piekarnik i płyta – wyposażona zwykle w cztery strefy z polami indukcyjnymi, a niekiedy również strefy łączone, na których możemy wygodnie ustawić duże garnki. Urządzenia te charakteryzują się bardzo dobrą regulacją ciepła, chronią przed poparzeniami oraz przypalaniem się potraw, a przy tym oszczędzają energię elektryczną. Pomagają tym samym zadbać nie tylko o odpowiednio przyrządzone potrawy, ale także o nasze portfele.
Indukcja to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania wykorzystywane w płytach indukcyjnych sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet najnowszych modeli należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do modeli gazowych czy ceramicznych. Proces gotowania rozpoczyna się bowiem z chwilą, gdy na włączonym polu ustawimy naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń.
Amica 514IE3.323PaTsDpHb(XxL); Amica 6117IE3.380HTaDp(Bm); Electrolux LKI64020BX
Mówiąc potocznie, płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach indukcyjnych następują bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście, faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest też, że „smaczniej” przypieka się na żeliwie. Mimo to ogólny bilans zysków i strat dla wielu użytkowników stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu. Wynika to z wyjątkowej stabilności i równomierności nagrzewania na płytach indukcyjnych. Ale ma to także ogromne zalety. Robienie specjalnych sosów czy rozpuszczanie czekolady jest na „indukcji” bardzo komfortowe.
Płyty indukcyjne kuchni wolnostojących mogą być wyposażone w strefy łączone, co pozwala podczas przygotowywania potraw na wygodne korzystanie z dużych naczyń, np. z brytfanny. (Fot. Amica)
Ważnym parametrem płyty indukcyjnej stosowanej w kuchni wolnostojącej jest jej niezmienna szerokość, wynosząca tyle, ile wynosi szerokość kuchni. Zwykle jest to około 60 cm szerokości i głębokości. Parametry t e określają również liczbę pól grzejnych. W konstrukcjach do zabudowy, gdzie płyta może być szersza, możemy mieć do dyspozycji większą liczbę pól. W kuchniach wolnostojących płyta indukcyjna standardowo wyposażona jest w cztery pola. Niemniej nie oznacza to, że nie możemy przygotowywać potraw w większych garnkach, brytfannach czy patelniach. Płyty indukcyjne w kuchniach wolnostojących mogą być wyposażone, podobnie jak standardowe płyty do zabudowy, w pola łączone. Mogą to być np. dwa pola z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem wspomnianej już brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach.
Amica 523IE3.325PaHTsKDp(Xx); AEG CIB6442ABM; LOFRA Dolcevita 60
Kuchnie wolnostojące, również te z płytą indukcyjną, mogą stanowić część linii wzorniczej. Dopasowanie kuchennych urządzeń kolorem i stylem czyni kuchenną przestrzeń nie tylko funkcjonalną, ale przede wszystkim spójną wzorniczo. (Fot. Amica)
W piekarnikach kuchni indukcyjnych stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a w najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.
W kuchniach wolnostojących z płytami indukcyjnymi panel sterowania ulokowany na froncie urządzenia wykorzystywany jest przede wszystkim do obsługi piekarnika. Płyta indukcyjna ma własne sterowanie, zintegrowane z jej szklaną powierzchnią. (Fot. Amica)
Płyty indukcyjne wyposażone są w rozmaite rozwiązania zapewniające komfort obsługi i bezpieczeństwo użytkowania. Do najpopularniejszych należy tzw. blokada rodzicielska. Jest ona dostępna na panelu sterowania, zazwyczaj w postaci specjalnego przycisku, który po przytrzymaniu przez kilka sekund lub po włączeniu jednocześnie z innym przyciskiem (kombinacja dwóch funkcji) dezaktywuje działanie panelu sterowania. Wtedy niemożliwa będzie zmiana parametrów pracy czy wyłączenie lub włączenie urządzenia. Kolejną praktyczną funkcją w płytach indukcyjnych kuchni wolnostojących jest wskaźnik ciepła resztkowego. Żeby zmniejszyć ryzyko poparzenia i zabezpieczyć przed tym użytkownika, producenci wyposażają płyty w sygnalizację świetlną na panelu sterowania, która informuje o tym, że pole jest jeszcze gorące.
W ofercie marki Amica dostępna jest kuchnia wolnostojąca 523IE3.323PaHTsDp( Xx) z płytą indukcyjną i pojemnym piekarnikiem wykorzystującym innowacyjny system BakingPro. Płyta urządzenia ma 4 pola grzejne – dwa o średnicy 16 cm i dwa 21-centymetrowe. Wszystkie zostały wyposażone w funkcję PowerBooster, która umożliwia szybsze gotowanie i smażenie. Drzwi piekarnika mają 3 szyby. Na drzwiach (od wewnątrz) znajdują się wskazówki odnośnie do sposobu pieczenia rozmaitych potraw. Ten „poradnik kulinarny” podpowiada użytkownikowi, jaką temperaturę i jaki czas pieczenia dobrać do przygotowania określonej potrawy. Wszystko zostało przedstawione za pomocą sugestywnej infografiki. Piekarnik wyposażono w innowacyjny system BakingPro. Nowa konstrukcja komory zapewnia więcej przestrzeni, równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku. Ma ona pojemność 65 l. Większe są również blachy. Piekarnik ma też funkcje szybkiego nagrzewania (w 4 min do temperatury 150 °C) i rozmrażania. Wnętrze piekarnika elektrycznego zostało pokryte łatwą w czyszczeniu emalią EasyClean. Piekarnik ma ponadto funkcje termoobiegu i czyszczenia parowego. Brud zmiękczony przez parę z łatwością można usunąć przy pomocy gąbki z wodą i płynem do mycia naczyń. Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada na prowadnicach rolkowych, które zapewniają jej stabilne i ciche wysuwanie. Szuflada została wykonana z syntetycznych materiałów o dużej odporności na wysoką temperaturę. Jest to doskonała przestrzeń do przechowywania m.in. naczyń, patelni i garnków.
© 2024 InfoMarket