Zamrażarki służą do dłuższego przechowywania żywności przez jej głębokie mrożenie. Do niedawna występowały wyłącznie w formie dużych skrzyń. Obecnie zarówno wyglądem, jak i funkcjonalnością nie ustępują najnowocześniejszym urządzeniom chłodniczym.
W zamrażarkach możemy przede wszystkim mrozić żywność, ale nie tylko. Krótkotrwałe przechowywanie z niskiej temperaturze to również dobry sposób na pozbycie się drobnoustrojów z odzieży, która niezbyt dobrze reaguje na pranie, jak np. jeansy denim. W ten sam sposób możemy odświeżać maskotki i pluszaki, trampki czy poduszki wypełnione pierzem. Zamrażarki szufladowe wyglądem przypominaną lodówki, a ich wykończenie sprawia, że będą pasowały do przestrzeni kuchennej wykończonej w każdym stylu.
Zamrażarki to grupa urządzeń, w których możemy uzyskać najniższą temperaturę spośród rozmaitych urządzeń chłodniczych dostępnych na rynku. Temperatura we wnętrzu zamrażarki sięga nawet -26 °C, co pozwala na przechowanie produktów żywnościowych od kilku do kilkunastu miesięcy, w zależności od asortymentu. Za bezpieczny próg temperatury przy tzw. głębokim mrożeniu uznaje się -16 °C. Warto w tym miejscu podkreślić, że wpływ na czas przechowywania żywności mają nie tylko jej rodzaj i temperatura, ale też sposób pierwotnego pakowania, a także rodzaj mrożonego produktu. W warunkach domowych nie należy nigdy przekraczać 12-miesięcznego okresu mrożenia.
Concept MZ3555bc; Bosch Serie 4 GSV24VWEV; Amica FZ218.3AA; MPM MPM-304-ZF-12
Zdolność zamrażania jest parametrem, który stanowi o tym, jaką maksymalną masę produktów urządzenie jest w stanie zamrozić w ciągu jednej dobry. Jednostka miary to kg/24 h (kilogramy na dobę). Przy pomocy tego parametru łatwo możemy porównać wydajność konkretnych modeli zamrażarek. Tak oto w modelach mniej wydajnych pod kątem głębokiego mrożenia, np. chłodziarkozamrażarkach z zamrażarką górną, może ona wynosić ok. 4 – 6 kg/24 h. Z kolei w zamrażarkach może to być nawet 15 – 25 kg/24 h! Podczas zakupu tego sprzętu jest to jeden z najważniejszych parametrów, na który powinniśmy zwrócić uwagę. W parze ze zdolnością zamrażania może iść funkcja szybkiego mrożenia, która na jakiś czas zwiększa wydajność w celu szybszego zamrożenia włożonej do zamrażarki dużej ilości żywności.
Zamrażarki szufladowe mogą być zabudowane w ciągu szafek, mogą tworzyć nowoczesny zestaw side by side lub stać samodzielnie. (Fot. Amica)
W wypadku awarii zasilania lub usterki urządzenia duże znaczenie ma zdolność przechowywania produktów w zamrażarce. Parametr ten określa, przez ile godzin urządzenie może utrzymać niską temperaturę. Rozpiętość czasowa jest różna w zależności od tego, na jakim model urządzenia się decydujemy. Zwykle jest to czas od 12 do 45 h. Wszystko zależy, oczywiście, od modelu, jego klasy szczelności, zastosowanej izolacji oraz pojemności. Ze względów konstrukcyjnych nie należy oczekiwać takich wyników od popularnych chłodziarkozamrażarek, choć na rynku jest jednak znaczna liczba modeli, które bez zasilania są w stanie utrzymać temperaturę nawet do 24 godzin. Daje nam to komfort i czas potrzebny do zapewnienia bezpieczeństwa przechowywanych produktów.
Zależnie od wymiarów urządzenia dostępna jest różna liczba szuflad o rozmaitej pojemności, w tym także tzw. big box, czyli duża szuflada, która pomieści nawet większe porcje mięsa.
Emitowany przez zamrażarki dźwięk o natężeniu 36 – 40 dB(A) jest porównywany do szumu wentylatora w komputerze, jest więc wręcz niesłyszalny. Takie urządzenia uchodzą za najcichsze. Na rynku są także modele emitujące dźwięk od 41 do 45 dB(A) i nadal plasują się jako stosunkowo ciche. Dźwięk urządzenia na poziomie 50 dB(A) i więcej można uznać za lekko uciążliwy, dosyć słyszalny. Trzeba pamiętać jednak, że wartość podana przez producenta na karcie produktu to dźwięk badany laboratoryjnie. Dlatego więc aby zamrażarka nie pracowała o kilka decybeli głośniej w domu, dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek. Wpływ na emitowany dźwięk mają także tarcie urządzenia o mebel, rezonans czy chociażby wstawienie sprzętu w szczelną wnękę. Urządzenia przeznaczone do zabudowy mają tę zaletę, że dzięki wmontowaniu ich w meble (zakryciu) są cichsze. W wypadku urządzeń wolnostojących wiele zależy od samych użytkowników.
Samsung Bespoke RZ32A7485AP; Siemens iQ300 GS36NVIEP; Miele FNS 28463 E bb
Konstrukcja urządzeń łączonych, czyli dopasowanych wzorniczo chłodziarki i zamrażarki zestawionych razem, daje większy komfort przechowywania. Modele side by side w wersji europejskiej wyróżniają się tym, że część chłodząca i część mrożąca znajdują się obok siebie, a ich wymiary są zbliżone. Zdecydowanie polecamy taki zestaw rodzinom z dużą kuchnią, choć nie tylko. Funkcjonalność takich urządzeń nie wyróżnia się znacząco na tle standardowych lodówek, jednak zaletami są tutaj zdecydowanie większa pojemność, a także ciekawe wzornictwo. Ich łączna pojemność może wynosić od 450 do nawet 600 l, mieszczą więc średnio o połowę więcej niż w standardowa chłodziarkozamrażarka. Chłodziarki i zamrażarki w modułowej wersji side by side można postawić w sposób wolnostojący lub zabudować.
Panel sterowania w zamrażarkach szufladowych może być ukryty wewnątrz urządzenia, a także znajdować się wygodnie na drzwiach.
© 2024 InfoMarket