Płyta z wbudowanym okapem sprawdzi się zarówno w małej, jak i dużej kuchni. To oszczędność przestrzeni, ale również czasu i energii. Zintegrowane urządzenia włączają się synchronicznie dokładnie wtedy, kiedy jest taka potrzeba.
Cisi bohaterowie kuchni – tak często mówi się o okapach. Oczyszczają powietrze, chronią przed nadmierną wilgocią, zabezpieczają przestrzeń przed migracją zapachów. Wbudowane w płytę grzewczą nie zajmują dodatkowego miejsca, a przy tym doskonale spełniają swoją funkcję. Są dobrym rozwiązaniem pod względem komfortu obsługi, ponieważ zwykle automatycznie dostosowują swoją pracę do wybranej mocy grzania płyty, a tym samym skutecznie skracają czas ustawiania parametrów obu urządzeń. Co równie ważne, płyta z wyciągiem jest wyjątkowo efektownym wizualnie elementem wystroju wnętrza kuchni. Przemyślane wzornictwo tego sprzętu oraz montaż na równi z blatem to jedne z częstszych argumentów przy wyborze takiego zestawu.
Bosch PIE611B15E; Elica NikolaTesla Fit; Siemens iQ700 EX875LX67E
Płyta z wbudowanym okapem sprawdzi się w każdej kuchni. Będzie idealnym rozwiązaniem do małej przestrzeni, ale też kuchni otwartej na salon. To dlatego, że z jednej strony urządzenie zajmuje niewiele miejsca, a z drugiej – doskonale się prezentuje. W przypadku otwartych kuchni, nierzadko z wyspą oddzielającą część kuchenną od dziennej, jest to szczególnie istotne. Element estetyczny obok funkcjonalnego jest bardzo ważny. Płyta z wbudowanym okapem może być zamontowana w blacie roboczym. Wtedy jest częścią ciągu urządzeń codziennego użytku, rozplanowanych w zabudowie projektowo według funkcjonalności. Ze względu na możliwości zabudowy oraz wzornictwo nierzadko jest montowana na wyspie. W nowoczesnych kuchniach, gdzie zaciera się granica między strefą gotowania a salonem, jadalnią czy pokojem dziennym, jest to często spotykana praktyka. Co więcej, w przypadku takiego umiejscowienia będzie lepszym rozwiązaniem niż samodzielny okap wyspowy, szczególnie jeśli konstrukcja wyciągów nie była do tego wcześniej przystosowana i bylibyśmy zmuszeni dokonywać kolejnych prac budowlanych.
Usytuowanie okapu pośrodku płyty grzewczej sprawia, że opary z wilgoci i tłuszczu są skutecznie usuwane ze wszystkich włączonych pól grzejnych, a zatem z każdego miejsca płyty, na którym przygotowywane są potrawy.
Płyta z okapem może być zamontowana niemal w każdym miejscu kuchni. Nie musimy mocować go do ściany ani do sufitu. Planujemy zabudowę kuchenną i miejsce, w którym ma być płyta. Nowoczesne modele płyt z wysuwanym okapem mają możliwość regulacji wysokości jego wysuwania, dzięki czemu będziemy mogli ją dostosować do wielkości naczyń, w których będziemy gotować, a nie, jak w przypadku tradycyjnego okapu, do minimalnej odległości, jaka powinna być zachowana miedzy płytą a okapem. Przestrzeń nad płytą jest do naszej dyspozycji i jeśli tak będzie nam wygodnie, możemy nad nią zamontować szafki, oświetlenie czy ozdobną konstrukcję, na przykład na kwiaty. Regulacja wysokości okapu to również gwarancja, że będzie działał odpowiednio wydajnie i skutecznie podczas wydobywania się pary z gotujących potraw. Po zakończeniu gotowania okap wsuwa się w płytę i nie zaburza estetyki pomieszczenia. Wzornictwo i możliwości montażowe płyt z wbudowanym okapem sprawdzą się zarówno w kuchniach klasycznych, jak i nowoczesnych, a nawet industrialnych.
Fot. Miele
Mogłoby się wydawać, że skoro część płyty zajmuje okap, utracimy takie możliwości jak łączenie pól czy redukcja mocy. Nic bardziej mylnego. Taka płyta jest równie funkcjonalna jak płyta bez wbudowanego okapu. Co więcej, jej możliwości są dodatkowo rozszerzone właśnie o pochłaniacz lub wyciąg. Płyty z wbudowanymi okapami oferują możliwość łączenia pól grzejnych w większe strefy gotowania, idealne do dużych garnków lub gotowania dla większej liczby osób w tym samym czasie. Wyposażone są również w opcję umożliwiającą zredukowanie mocy na wszystkich uruchomionych polach za dotknięciem jednego przycisku i przywrócenie poprzednich ustawień po ponownym dotknięciu. Integracja okapu i płyty w jedno urządzenie sprawia, że działają niemal synchronicznie i automatycznie bez ingerencji użytkownika. W praktyce oznacza to uruchomienie się okapu dokładnie wtedy, gdy jest to konieczne, tj. podczas wydobywania się pary z gotowanych potraw czy w razie zanieczyszczenia powietrza w inny wyczuwalny dla sprzętu sposób.
Faber Galileo BK Glass NG 83; Sam Cook PSC-IOZ-1070; Ciarko Wizard
Działanie okapu wbudowanego w płytę jest dokładnie takie samo jak okapu, który montujemy na ścianie czy w suficie. W przypadku montażu nie musimy zwracać uwagi na jeden ważny czynnik, który odróżnia go od pozostałych konstrukcji montażowych. Chodzi o odpowiednią, czy inaczej zwaną minimalną, odległość od płyty grzewczej. Płyta zintegrowana z okapem ma wyciąg zainstalowany bezpośrednio na płycie w postaci listwy lub okrągłego elementu. Co więcej, okap uruchamia się automatycznie po uruchomieniu płyty. Dzięki specjalnym sensorom intuicyjnie dostosowuje swoją pracę do wybranej mocy grzania płyty. Upraszczając – dzięki zastosowaniu podstawowej zasady mechaniki gazów wykorzystane zostaje działanie bocznego strumienia powietrza, który ma większą prędkość niż prędkość unoszących się oparów. Pozwala to na efektywne odprowadzenie zanieczyszczonego powietrza z miejsca, w którym powstaje, czyli bezpośrednio na płycie grzewczej – prosto z garnków i patelni. Opary nie unoszą się w górę, dzięki czemu zachowane zostaje przejrzyste pole widzenia, bez wilgotnej pary i bez zapachów. Dzięki temu opary znad garnków nie roznoszą się po całej kuchni, a trafiają wprost do wyciągu. Z jednej strony jest to skuteczna eliminacja wilgoci i tłuszczu powstającego podczas gotowania, a z drugiej skrócenie czasu ustawiania parametrów obu urządzeń.
Płyta ze zintegrowanym okapem wymaga zaplanowania odpowiedniej przestrzeni pod urządzeniem, a zatem jej głębokość montażowa będzie decydowała o tym, ile przestrzeni pod sprzętem możemy wykorzystać, na przykład na szafkę czy szuflady.
Podobnie jak okapy klasyczne, tak i te zintegrowane z płytą mogą pracować zarówno w trybie pochłaniacza, jak i w trybie wyciągu. Wybór trybu zależy od naszych potrzeb, ale również możliwości montażowych. Tryb pochłaniacza jest mniej wymagający montażowo, ponieważ okap zasysa zanieczyszczone powietrze, a następnie przy pomocy zainstalowanych w nim filtrów absorpcyjnych oczyszcza je i oddaje. Działa w tak zwanym obiegu recyrkulacyjnym, czyli zamkniętym. Tryb pochłaniacza jest otwartym trybem pracy, zwanym również wywiewowym. W tym wypadku urządzenie zasysa opary z wilgoci i tłuszczu i usuwa je na zewnątrz pomieszczenia. Zanieczyszczone powietrze przenoszone jest do ciągu wentylacyjnego lub bezpośrednio na zewnątrz. Zależy to od indywidualnej instalacji. Działanie okapu w trybie pochłaniacza lub wyciągu będzie zależało od tego, gdzie będziemy go montować. Precyzując, będzie istotne, czy będzie to budownictwo wielorodzinne, czyli tak zwane mieszkanie w bloku, czy segment. Ważne będą również rodzaj i liczba zastosowanych kominów wentylacyjnych. Może być jeden, dwa, szyb, mechaniczny, pion grawitacyjny i wiele innych.
Falmec Modula 84 M1; Elica NikolaTesla Libra
© 2024 InfoMarket