Czysta-woda-w-ciagu-paru-chwil

Ważną cechą dzbanka filtrującego jest jego wygląd. Dostępne modele różnią się kolorem i kształtem, bez problemu wybierzemy taki, który będzie nam najbardziej odpowiadał. (Fot. Aquaphor)

Etapy filtracji

We wkładach, w których filtracja przebiega w czterech etapach, w kolejnym woda przepływa przez wymiennik jonowy, a potem węgiel aktywowany. Żywica jest produktem syntetycznym. Jej zadanie polega na wychwyceniu z wody jonów soli wapnia i magnezu oraz ich wymianie na jony wodoru. Dzięki temu redukuje twardość wody, która powoduje osadzanie się kamienia na elementach grzewczych urządzeń elektrycznych. Wymiennik jonowy zatrzymuje również metale ciężkie takie jak ołów czy miedź. Trzecim etapem jest filtracja na węglu aktywowanym, który pochłania m.in. chlor i zanieczyszczenia organiczne. Węgiel aktywowany uzyskuje się przez ogrzanie miazgi drzewnej do temperatury 900 °C. Po płukaniu aktywuje się go, np. parą wodną. Porowata struktura węgla sprawia, że ma on bardzo duże właściwości chłonne, „zasysa” w pory zanieczyszczenia i już ich nie oddaje do wody. Wielu producentów impregnuje go srebrem, które z czasem się wypłukuje do filtrowanej wody. Dzięki właściwościom bakteriostatycznym srebro chroni przefiltrowaną wodę w dzbanku przed rozwojem bakterii. Warto wspomnieć, że na rynku dostępne są też filtry magnezowe, które oczyszczając wodę kranową, jednocześnie wzbogacają ją o jony magnezu (średnia zawartość tego pierwiastka w przefiltrowanej wodzie to ok. 30 mg/l), wkłady dostosowane do stopnia twardości wody, do wody bardzo twardej, które skutecznie chronią urządzenia AGD przed kamieniem kotłowym, oraz oczyszczające ją i alkalizujące. Ostatni typ to filtry typu pH+, dzięki którym uzyskujemy wodę o wartości pH8. Woda z filtra pH+ jest zmineralizowana, zawiera jony, dlatego też podobnie jak w wypadku filtra magnezowego Mg+ niezalecane jest jej gotowanie. Codzienne picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć do organizmu minerały alkaliczne, wzmocnić siły witalne, uzupełnić urozmaiconą dietę i zachować równowagę kwasowo-zasadową.

  • Węgiel aktywowany – to materiał organiczny, charakteryzujący się dużą zdolnością absorpcyjną. Wytwarzany jest z łusek orzechów lub z drewna. Co ważne, doskonale absorbuje chlor. Działa podobnie jak gąbka, trwale przyłączając do swojej powierzchni szkodliwe substancje. Eliminacja zanieczyszczeń następuje właśnie przez powierzchniowe wiązanie cząsteczek z cząsteczkami węgla. Węgiel aktywowany jest impregnowany srebrem, które ma właściwości bakteriostatyczne. Dzięki nim w wodzie nie dochodzi do rozwoju flory bakteryjnej. Co więcej, ma on zastosowanie w wielu branżach, m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy urządzeniach gospodarstwa domowego (pochłania brzydkie zapachy).
  • Żywica jonowowymienna – czyli wymiennik jonowy. Jest to ziarnisty, wodoodporny materiał (tworzywo sztuczne), który wymienia swoje jony na inne. Obecnie są to wymienniki organiczne produkowane na bazie żywicy styrenowej lub akrylowej. Mają one zdolność zmniejszania twardości wody, dzięki czemu w czajniku nie osadza się kamień, zaś na herbacie nie pojawia się tłusty, nieprzyjemny osad. Wymienniki jonowe redukują również zawartość wybranych metali ciężkich takich jak ołów czy miedź. Po raz pierwszy zmiękczenie wody przy użyciu żywicy jonowowymiennej odbyło się w 1905 r., dokonał tego Richard Gans. Ciekawostką jest to, że produkt ten służy nie tylko do filtrowania wody, ale także do walki z cholesterolem. Żywica zmniejsza jego poziom i od lat stosowana jest w leczeniu hipercholesterolemii.
  • Srebro – nie dopuszcza do rozwoju bakterii w wodzie przefiltrowanej. Dzięki zastosowaniu srebra użytkownik ma pewność, że w wodzie przechowywanej w dzbanku (do 24 godzin) nie rozwiną się bakterie.

2021-04-14
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket