Smak wakacji cały rok 3

W zależności od upodobań gofry mogą być podawane na słodko lub wytrawnie. (Fot. Eldom)

Ważne parametry

Pod względem parametrów gofrownice nie są skomplikowanymi urządzeniami. Znaczenie mają przede wszystkim moc oraz wymiary. Mniejsze modele, które przygotowują np. dwa gofry prostokątne lub pięć w kształcie serduszek, dysponują zazwyczaj mocą ok. 700 – 1000 W. Jest ona wystarczająca, aby ciasto w środku było dobrze wypieczone, oraz pozwala na przygotowanie chrupiących gofrów. Większą mocą dysponują modele z głębokimi płytami i te robiące 4 gofry jednocześnie. Może ona wynosić nawet od 1400 do 2000 W.

Kolejnym istotnym parametrem gofrownicy są, oczywiście, jej rozmiary. Na rynku znajdziemy urządzenia przygotowujące nawet 4 gofry jednocześnie. Faktycznie, pozwalają one oszczędzić czas, lecz taki sprzęt zajmuje więcej miejsca. Dlatego jest to dobry wybór dla prawdziwych gofrowych łasuchów. Do okazjonalnego przygotowywania przekąsek lepsze mogą być mniejsze modele na 2 gofry. Ich przechowywanie również będzie łatwiejsze. W tym miejscu warto wspomnieć o funkcji przechowywana w pionie czy miejscu na nawinięcie przewodu, dzięki którym sprzęt zajmuje mniej miejsca.

Powłoki nieprzywierające

Oczywiście, w gofrownicy, podobnie jak opiekaczach do kanapek czy grillach elektrycznych, podstawą jest dobra powłoka zapobiegająca przywieraniu. Najczęściej stosuje się teflon lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletami są duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe pieczenie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką teflonową nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych i zachowanie ostrożności. Coraz częściej są stosowane trwałe powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą odporność na zarysowania. Z powłok takich nie wydzielają się również takie substancje jak PTFE i PFOA, stosowane przy produkcji teflonu. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się jednak myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki kamienne, zwane także granitowymi. Również zabiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.

Smak wakacji cały rok 2

Duże znaczenie ma jakość powłoki nieprzywierającej. Producenci coraz częściej stosują płytki z ceramiczną powłoką, która jest bardzo odporna. (Fot. Concept)

Rozwiązania w gofrownicach

Dostępne na rynku gofrownice mogą być wyposażone w kilka użytecznych rozwiązań. Ich obecność wpływa na funkcjonalność sprzętu, dlatego warto je poznać przed wyborem urządzenia.

  • Odczepiane płytki – oznaczają przede wszystkim łatwe czyszczenie gofrownicy. Płytki można zdemontować, co znacznie ułatwia ich mycie, niektóre nadają się także do zmywarki.
  • Regulacja temperatury – jedynie najbardziej zaawansowane gofrownice są w nią wyposażone. Pozwala łatwiej przygotować gofry w taki sposób, jaki lubimy.
  • Antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania.
  • Nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi gofrownicy.
  • Lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i osiągnięciu temperatury gotowości do pracy.
  • Przechowywanie w pionie – to powszechne rozwiązanie w gofrownicach. Sprzęt przechowywany w pionie zajmuje znacznie mniej miejsca.
  • Uchwyt na przewód – przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie.
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury.
  • Płyty grillowe – ryflowane płyty grzewcze, które świetnie sprawdzą się w grillowaniu niewielkich porcji mięsa czy warzyw.
  • Płyty do opiekania – po wymianie na płyty opiekacza gofrownicę można wykorzystać do przygotowywania pysznych, ciepłych kanapek.
  • Uchwyt z zamkiem blokującym – zamek blokujący po wciśnięciu szczelnie zamyka płyty z umieszczoną między nimi zawartością. Powinien być wytrzymały.
  • Płyty XL – płyty grzewcze o większej powierzchni i głębokości, które pozwalają na przygotowanie gofrów w dużym rozmiarze.
  • Otwór do wlewania ciasta – masę wlewamy do szczelnie zamkniętej gofrownicy przy pomocy specjalnego lejka, następnie jest ona równomiernie rozprowadzana w jej wnętrzu.

2021-03-11
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket