Integracja płyty indukcyjnej z pojemnym piekarnikiem

Integracja płyty indukcyjnej

Kuchnie indukcyjne to nowoczesne konstrukcje w całości zasilane energią elektryczną. Do dyspozycji użytkownika są, zamknięte w jednej obudowie, funkcjonalny piekarnik i płyta – wyposażona zwykle w cztery strefy z polami indukcyjnymi, a niekiedy również strefy łączone, na których możemy wygodnie ustawić duże garnki.

Kuchnie indukcyjne charakteryzują się bardzo dobrą regulacją ciepła, chronią przed poparzeniami oraz przypalaniem się potraw, a przy tym oszczędzają energię elektryczną. Pomagają tym samym zadbać nie tylko o odpowiednio przyrządzone potrawy, ale także o nasze portfele.

Zalety indukcji

Indukcja to najbardziej efektywny dziś sposób gotowania. Rozwiązania wykorzystywane w płytach indukcyjnych sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet najnowszych modeli należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do modeli gazowych czy ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń. Mówiąc potocznie płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach indukcyjnych następuje bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest też, że „smaczniej” przypieka na żeliwie. Mimo to, ogólny bilans zysków i strat dla wielu użytkowników stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu. Wynika to z wyjątkowej stabilności i równomierności nagrzewania na płytach indukcyjnych. Ale ma to także ogromne zalety. Robienie specjalnych sosów czy rozpuszczanie czekolady jest na indukcji bardzo komfortowe.

Integracja płyty indukcyjnej

Funkcjonalny piekarnik

Piekarniki kuchni indukcyjnych wyposażane są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień do przyrządzanej potrawy. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje dodatkowe, takie jak np. grill. Jedną z podstawowych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika. Wszystkie wspomniane przed chwilą rozwiązania przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.

Jak ogromne możliwości i potencjał tkwią w tego typu sprzęcie, niech świadczy krótka lista wybranych tylko możliwości piekarników kuchni wolnostojących. Możemy dzięki nim piec ryby, mięso, rozmrażać potrawy, utrzymać je w cieple, piec pizzę, chleb, podgrzewać talerze, suszyć, pasteryzować, wspomagać proces wyrastania ciasta czy wreszcie piec ciasto, fondue lub zapiekanki.

Integracja płyty indukcyjnej

Zabezpieczenia w piekarniku

W piekarnikach kuchni indukcyjnych stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.

Zabezpieczenia w płytach indukcyjnych

Płyty indukcyjne wyposażone są w rozmaite rozwiązania zapewniające komfort obsługi i bezpieczeństwo użytkowania. Do najpopularniejszych należy tzw. blokada rodzicielska. Jest ona dostępna na panelu sterowania, zazwyczaj w postaci specjalnego przycisku, który po przytrzymaniu przez kilka sekund lub po włączeniu jednocześnie z innym przyciskiem (kombinacja dwóch funkcji) dezaktywuje działanie panelu sterowania. Wtedy niemożliwa będzie zmiana parametrów pracy czy wyłączenie lub włączenie urządzenia.

Kolejną praktyczną funkcją w płytach indukcyjnych kuchni wolnostojących jest wskaźnik ciepła resztkowego. By zmniejszyć ryzyko poparzenia i zabezpieczyć przed tym użytkownika, producenci wyposażają płyty w sygnalizację świetlną na panelu sterowania, która informuje o tym, że pole jest jeszcze gorące. Przy danym polu grzewczym pojawia się wówczas litera „H”. Niektóre modele mają wskaźnik rozróżniający w pewnym zakresie temperaturę i jeśli wartość na obszarze grzewczym przekracza około 60 °C, widnieje litera duża, jednak jeśli temperatura nagrzanego obszaru maleje lub jest na poziomie nie większym niż 60 °C, pojawia się mała litera „h”.

Zabezpieczenia

W kuchniach wolnostojących z płytami indukcyjnymi panel sterowania ulokowany na froncie urządzenia wykorzystywany jest przede wszystkim do obsługi piekarnika. Płyta indukcyjna ma własne sterowanie, zintegrowane z jej szklaną powierzchnią. (Fot. Amica)

Regulacja mocy grzania

Każda płyta wyposażona jest w regulację mocy grzania. Zwiększenie mocy danego obszaru łączy się z szybkością przygotowania potrawy. Płyty indukcyjne jednak zazwyczaj mają funkcję zwiększenia mocy, tzw. booster. Typowy booster w płytach indukcyjnych potrafi podgrzać naczynie nawet o 40–50 proc. szybciej niż standardowe obszary. Wśród dostępnych rozwiązań często znajdziemy funkcje czasowe, czyli minutnik albo timer.

Łączenie stref

Płyty indukcyjne w kuchniach wolnostojących mogą być wyposażone, podobnie jak standardowe płyty do zabudowy, w pola łączone. Mogą to być np. dwa pola z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach.

Łączenie stref 2

Płyty indukcyjne kuchni wolnostojących mogą być wyposażone w strefy łączone, co pozwala podczas przygotowywania potraw na wygodne korzystanie z dużych naczyń, np. z brytfanny. (Fot. Gorenje)

Innowacyjne pieczenie z indukcją

Kuchnie wolnostojące mogą być innowacyjne i zapewniać komfort przygotowywania rozmaitych potraw. Udowadnia to model 514IE3.323PaTsDpHb(XxL) o szerokości 60 cm firmy Amica. Urządzenie wyposażone jest w pojemny piekarnik z systemem BakingPro, który znacznie zwiększa komfort przygotowywania potraw. Indukcyjna płyta grzewcza kuchni wolnostojącej ma elegancką, szklaną powierzchnię i  cztery pola grzejne – dwa mniejsze o średnicy 16 cm i dwa większe o średnicy 21 cm. Wszystkie zostały wyposażone w funkcję PowerBooster. Odpowiada ona za zwiększenie mocy pola grzejnego i sprawia, że wodę można zagotować nawet w mniej niż 3 min. Zastosowany w elektrycznym piekarniku kuchni wolnostojącej system BakingPro zapewnia równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku. Dzięki temu można przygotować dużą porcję wypieków, mając pewność, że będą one równo zarumienione i wypieczone. Komora piekarnika ma pojemność 65 l. Funkcja szybkiego nagrzewania sprawia, że wnętrze urządzenia nagrzewa się do temperatury 150 °C w ok. 4 min. Drzwi piekarnika mają 3 szyby, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu się szyby zewnętrznej. Na drzwiach (od wewnątrz) znajdują się wskazówki odnośnie do sposobu pieczenia rozmaitych potraw. Komora została pokryta emalią EasyClean. Jest ona pozbawiona porów i zagłębień, które mogłyby sprzyjać osadzaniu się zabrudzeń. Urządzenie pracuje w klasie efektywności energetycznej A. Wyposażone jest w sensorowy wyświetlacz LED z kontrolą czasu pieczenia oraz chowane pokrętła.

Innowacyjne pieczenie
2021-03-04
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket