Kuchnie indukcyjne to nowoczesne konstrukcje w całości zasilane energią elektryczną. Do dyspozycji użytkownika są, zamknięte w jednej obudowie, funkcjonalny piekarnik i płyta – wyposażona zwykle w cztery strefy z polami indukcyjnymi, a niekiedy również strefy łączone, na których możemy wygodnie ustawić duże garnki.
Kuchnie indukcyjne charakteryzują się bardzo dobrą regulacją ciepła, chronią przed poparzeniami oraz przypalaniem się potraw, a przy tym oszczędzają energię elektryczną. Pomagają tym samym zadbać nie tylko o odpowiednio przyrządzone potrawy, ale także o nasze portfele.
Indukcja to najbardziej efektywny dziś sposób gotowania. Rozwiązania wykorzystywane w płytach indukcyjnych sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet najnowszych modeli należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do modeli gazowych czy ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń. Mówiąc potocznie płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach indukcyjnych następuje bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest też, że „smaczniej” przypieka na żeliwie. Mimo to, ogólny bilans zysków i strat dla wielu użytkowników stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu. Wynika to z wyjątkowej stabilności i równomierności nagrzewania na płytach indukcyjnych. Ale ma to także ogromne zalety. Robienie specjalnych sosów czy rozpuszczanie czekolady jest na indukcji bardzo komfortowe.
Piekarniki kuchni indukcyjnych wyposażane są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień do przyrządzanej potrawy. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje dodatkowe, takie jak np. grill. Jedną z podstawowych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika. Wszystkie wspomniane przed chwilą rozwiązania przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.
Jak ogromne możliwości i potencjał tkwią w tego typu sprzęcie, niech świadczy krótka lista wybranych tylko możliwości piekarników kuchni wolnostojących. Możemy dzięki nim piec ryby, mięso, rozmrażać potrawy, utrzymać je w cieple, piec pizzę, chleb, podgrzewać talerze, suszyć, pasteryzować, wspomagać proces wyrastania ciasta czy wreszcie piec ciasto, fondue lub zapiekanki.
W piekarnikach kuchni indukcyjnych stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.
Płyty indukcyjne wyposażone są w rozmaite rozwiązania zapewniające komfort obsługi i bezpieczeństwo użytkowania. Do najpopularniejszych należy tzw. blokada rodzicielska. Jest ona dostępna na panelu sterowania, zazwyczaj w postaci specjalnego przycisku, który po przytrzymaniu przez kilka sekund lub po włączeniu jednocześnie z innym przyciskiem (kombinacja dwóch funkcji) dezaktywuje działanie panelu sterowania. Wtedy niemożliwa będzie zmiana parametrów pracy czy wyłączenie lub włączenie urządzenia.
Kolejną praktyczną funkcją w płytach indukcyjnych kuchni wolnostojących jest wskaźnik ciepła resztkowego. By zmniejszyć ryzyko poparzenia i zabezpieczyć przed tym użytkownika, producenci wyposażają płyty w sygnalizację świetlną na panelu sterowania, która informuje o tym, że pole jest jeszcze gorące. Przy danym polu grzewczym pojawia się wówczas litera „H”. Niektóre modele mają wskaźnik rozróżniający w pewnym zakresie temperaturę i jeśli wartość na obszarze grzewczym przekracza około 60 °C, widnieje litera duża, jednak jeśli temperatura nagrzanego obszaru maleje lub jest na poziomie nie większym niż 60 °C, pojawia się mała litera „h”.
W kuchniach wolnostojących z płytami indukcyjnymi panel sterowania ulokowany na froncie urządzenia wykorzystywany jest przede wszystkim do obsługi piekarnika. Płyta indukcyjna ma własne sterowanie, zintegrowane z jej szklaną powierzchnią. (Fot. Amica)
Każda płyta wyposażona jest w regulację mocy grzania. Zwiększenie mocy danego obszaru łączy się z szybkością przygotowania potrawy. Płyty indukcyjne jednak zazwyczaj mają funkcję zwiększenia mocy, tzw. booster. Typowy booster w płytach indukcyjnych potrafi podgrzać naczynie nawet o 40–50 proc. szybciej niż standardowe obszary. Wśród dostępnych rozwiązań często znajdziemy funkcje czasowe, czyli minutnik albo timer.
Płyty indukcyjne w kuchniach wolnostojących mogą być wyposażone, podobnie jak standardowe płyty do zabudowy, w pola łączone. Mogą to być np. dwa pola z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach.
Płyty indukcyjne kuchni wolnostojących mogą być wyposażone w strefy łączone, co pozwala podczas przygotowywania potraw na wygodne korzystanie z dużych naczyń, np. z brytfanny. (Fot. Gorenje)
Kuchnie wolnostojące mogą być innowacyjne i zapewniać komfort przygotowywania rozmaitych potraw. Udowadnia to model 514IE3.323PaTsDpHb(XxL) o szerokości 60 cm firmy Amica. Urządzenie wyposażone jest w pojemny piekarnik z systemem BakingPro, który znacznie zwiększa komfort przygotowywania potraw. Indukcyjna płyta grzewcza kuchni wolnostojącej ma elegancką, szklaną powierzchnię i cztery pola grzejne – dwa mniejsze o średnicy 16 cm i dwa większe o średnicy 21 cm. Wszystkie zostały wyposażone w funkcję PowerBooster. Odpowiada ona za zwiększenie mocy pola grzejnego i sprawia, że wodę można zagotować nawet w mniej niż 3 min. Zastosowany w elektrycznym piekarniku kuchni wolnostojącej system BakingPro zapewnia równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku. Dzięki temu można przygotować dużą porcję wypieków, mając pewność, że będą one równo zarumienione i wypieczone. Komora piekarnika ma pojemność 65 l. Funkcja szybkiego nagrzewania sprawia, że wnętrze urządzenia nagrzewa się do temperatury 150 °C w ok. 4 min. Drzwi piekarnika mają 3 szyby, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu się szyby zewnętrznej. Na drzwiach (od wewnątrz) znajdują się wskazówki odnośnie do sposobu pieczenia rozmaitych potraw. Komora została pokryta emalią EasyClean. Jest ona pozbawiona porów i zagłębień, które mogłyby sprzyjać osadzaniu się zabrudzeń. Urządzenie pracuje w klasie efektywności energetycznej A. Wyposażone jest w sensorowy wyświetlacz LED z kontrolą czasu pieczenia oraz chowane pokrętła.
© 2024 InfoMarket