Kuchnie wolnostojące wyposażane są w różnego rodzaju płyty grzejne. Oprócz modeli z płytą gazową i płytą indukcyjną dostępne są również konstrukcje wykorzystujące płyty ceramiczne. Zasilanie wyłącznie elektryczne i łatwa kontrola nad procesem gotowania i pieczenia to główne zalety tego typu urządzeń.
Płyty ceramiczne stosowane w kuchniach wolnostojących podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią – wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom.
Płyty ceramiczne, podobnie zresztą jak konstrukcje indukcyjne, kryją w sobie wiele zalet. Tym, co jest najbardziej zauważalne, jest ich płaska i gładka powierzchnia, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw. Płyty ceramiczne, spośród dostępnych na rynku typów płyt elektrycznych, są najmniej wymagające pod względem potrzebnych naczyń. W tym wypadku pasuje większość z nich – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować naczyń z tworzywa sztucznego czy papieru.
Należy pamiętać, że płyta ceramiczna może potrzebować czasu, aby uzyskać odpowiednią do podgrzewania czy gotowania temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomiona płyta ceramiczna może być bardzo gorąca, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty ceramicznej.
Płyta ceramiczna na pierwszy rzut oka – głównie z uwagi na czarną szklaną powierzchnię z delikatnie zarysowanymi polami grzejnymi – przypomina konstrukcję indukcyjną. W praktyce jej działanie jest zupełnie inne. Zamiast zjawiska indukcji wykorzystuje specjalne grzałki. (fot. Amica)
Kuchnie wolnostojące wyposażone w płyty ceramiczne mają szerokość najczęściej 50 lub 60 cm. Wysokość tych urządzeń zwykle nie przekracza 85 cm. Z kolei głębokość wynosi ok. 60 cm. Takie gabaryty pozwalają na ich odpowiednie dopasowanie do zabudowy meblowej wykorzystywanej w kuchennym wnętrzu lub w aneksie. Kuchnie ceramiczne zwykle wyposażane są w 4 ceramiczne pola grzejne, choć na rynku dostępne są również modele np. z 3 polami. Płaska powierzchnia płyty ceramicznej to jej niewątpliwa zaleta – umożliwia m.in. swobodne przesuwanie naczyń.
W dolnej części kuchni wolnostojącej, pod komorą piekarnika, zwykle dostępny jest praktyczny schowek do przechowywania np. patelni czy akcesoriów kuchennych. Może on mieć postać szuflady na prowadnicach rolkowych, jak np. w modelu z płytą ceramiczną 57CE3.315HTaQ(Xx) marki Amica. (fot. Amica)
Kuchnie z płytą ceramiczną wyposażane są w praktyczne funkcje, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień. Wiele praktycznych rozwiązań stosowanych jest w piekarnikach tych urządzeń, które są zwykle elektryczne. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, np. grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, a wypadku wielu modeli także termoobieg. Możliwości wykorzystania tych sposobów grzania jest wiele, a ich różnorodność i dostępność zależy wyłącznie od pomysłowości producenta i zaawansowania urządzenia.
Jedną z podstawowych funkcji, często dostępną w piekarnikach jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach z płytą ceramiczną nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika. Wszystkie wspomniane rozwiązania przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.
Przygotowywanie potraw w piekarniku kuchni wolnostojącej ułatwiają m.in. drabinki i wkład katalityczny. Rozwiązania te dostępne są m.in. w modelu Amica 514CE3.413TsKDHaQ(XL). (fot. Amica)
Bezpieczeństwo to niezwykle ważny aspekt w wypadku użytkowania kuchni z płytą ceramiczną. Urządzenia te wykorzystują bowiem energię elektryczną i użytkowane są w naszych domach. Tam, bardzo często bywają „testowane” przez nasze pociechy. Kuchnie zanim trafią na rynek są jednak odpowiednio sprawdzane przez producentów i muszą spełniać rygorystyczne normy i zalecenia, również te związane z bezpieczeństwem użytkowania. Z rozwiązaniami tymi warto się zapoznać, bowiem ich zadaniem jest niwelowanie możliwości porażenia prądem czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o nasze kulinarne efekty.
Popularnym rozwiązaniem stosowanym m.in. kuchniach z płytami ceramicznymi są rozmaite sygnalizacje świetlne oraz dźwiękowe. Kiedy płyta pracuje, urządzenie sygnalizuje to użytkownikowi np. poprzez włączenie diody kontrolnej. Dzięki temu, użytkownicy modeli z płytami ceramicznymi nie oparzą się przez przypadek. Dodatkowo, w modelach elektrycznych takie sygnalizacje alarmują kiedy włączamy lub wyłączamy urządzenie, a nawet wtedy kiedy wykryją błędy – m.in. gdy na powierzchnie wykipi ciecz lub panel sterowania został przypadkowo zakryty jakimś przedmiotem. W piekarnikach stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia
Przy aranżowaniu wnętrza kuchni lub aneksu kuchennego nie bez znaczenia pozostaje wygląd kuchni wolnostojącej, która nawet w dużym pomieszczeniu przyciąga uwagę, a często – ze względu na swoje rozmiary – wychodzi na pierwszy plan. Ważną rolę odgrywają tutaj bryła, zdobienia czy kolorystyka urządzenia. Producenci kuchni z płytą ceramiczną pokazują, że potrafią zaskoczyć i w tym elemencie. Oferują nie tylko modele białe, czarne czy inoksowe, dopasowane do nowoczesnej kuchni, ale też urządzenia utrzymane w stylistyce retro, które świetnie wpasują się w rustykalne wnętrze. Kuchnie ceramiczne w stylu retro mają najczęściej mechaniczny panel sterowania. Wówczas użytkownik może w bardzo prosty sposób regulować dostępne parametry (np. temperaturę we wnętrzu piekarnika) oraz wybierać dodatkowe opcje. Zazwyczaj obok manualnego panelu sterowania znajduje się także stylowy, analogowy zegar. W tego typu urządzeniach ważne są również uchwyty. Mają one często wykończenie mosiężne lub miedziane, co nadaje całości wyjątkowy charakter, ale też sprawia, że nie widać na nich odcisków palców.
Stylistyka retro czy vintage nie oznacza ograniczonej funkcjonalności – niezależnie od tego, z jakim sprzętem mamy do czynienia. Wręcz przeciwnie! Producenci oprócz wyjątkowego wzornictwa często właśnie modele retro wyposażają w innowacyjne rozwiązania, dzięki którym klasycznie wyglądające urządzenia w niczym nie ustępują swoim „nowoczesnym braciom”. Mimo klasycznego wyglądu mogą one być równie energooszczędne jak te utrzymane w nowoczesnej stylistyce. Wszystko zależy zatem od naszych preferencji i tego, jaką aranżację kuchennej przestrzeni ostatecznie wybierzemy. Pewne jest to, że decydując się na klasyczne wzornictwo, nie pozbawiamy się możliwości korzystania z wielu innowacyjnych funkcji i rozwiązań, które zostały w takich urządzeniach zaimplementowane.
© 2024 InfoMarket