Popularnym rozwiązaniem w płytach indukcyjnych jest łączenie stref grzewczych, np. dwóch z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach. Innowacyjne modele płyt pozwalają natomiast na elastyczne łączenie pól grzewczych. Mamy tu na myśli tzw. gotowanie pełnopowierzchniowe. Tego typu płyty nie mają wyznaczonych konkretnych pól grzewczych, a jedną dużą powierzchnię grzejną. Dzięki temu użytkownik może położyć naczynie praktycznie na dowolnym miejscu na płycie. Płyta może wykrywać garnek automatycznie lub selekcja obszaru grzewczego może odbywać się ręcznie – po aktywowaniu w panelu sterowania.
Płyty grzewcze mogą kontrolować temperaturę grzania, utrzymując ją na stałym poziomie. Rozwiązanie to działa w oparciu o precyzyjne czujniki zainstalowane w urządzeniu, przy powierzchni grzewczej. Stale monitorują one proces gotowania czy gotowania i pomagają korygować na bieżąco temperaturę. Dzięki temu nie trzeba samodzielnie modyfikować ustawień mocy grzania. Kontrola temperatury ułatwia wykonywanie kuchennych obowiązków i powoduje, że ryby i mięso zostaną odpowiednio ugotowane, a warzywa wciąż będą chrupiące. Utrzymywanie temperatury na stałym poziomie chroni wszelkie substancje odżywcze i witaminy zawarte w przyrządzanych potrawach. Co więcej, znacznie zmniejsza się także ryzyko przypalenia potrawy, a zatem wydłuża się czas eksploatacji wrażliwych powłok stosowanych w naczyniach stosowanych na takiej płycie indukcyjnej.
Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem może być wykorzystanie płyt grzewczych modułowych, dzięki którym możemy wykorzystać dokładnie takie elementy grzewcze, które będą nam najbardziej przydatne w kuchni. Systemy modułowe odgrywają na rynku dwojaką funkcję. Oferowane są do mieszkań bardzo małych, w których liczy się każdy centymetr, a użytkownik dodatkowo nie gotuje zbyt często. Z drugiej strony mają profesjonalne oblicze, ponieważ łącząc kilka różnych elementów (np. płytę domino indukcyjną, teppanyaki, grill czy frytkownicę), można uzyskać w kuchni bardzo profesjonalny efekt, nawiązujący do funkcjonalności rozwiązań w najlepszych restauracjach świata. Trzeba przy tym pamiętać, że zestawy domino po złączeniu kilku elementów zabierają sporo miejsca.
Producenci płyt grzejnych przykładają dużą wagę do wzornictwa oferowanych modeli. Coraz chętniej producenci do stonowanych urządzeń dodają ekskluzywne dodatki, takie jak listwy dekoracyjne, podświetlenia pól grzewczych i boków płyt czy wielocalowe wyświetlacze przedstawiające wybór parametrów, a czasami wyrazistą grafikę przypominającą najlepszej rozdzielczości tablet. Pod względem kolorystyki zdecydowanie najpopularniejsze są czarne płyty indukcyjne, ale na rynku znajdziemy także modele beżowe lub białe, które idealnie nadają się do kuchni jasnych i nowoczesnych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby białą płytę grzewczą wykorzystać także w bardziej tradycyjnych wnętrzach kuchennych. Wówczas będzie ona świetnie komponować się ze sprzętem AGD utrzymanym również w białej kolorystyce
Producenci coraz częściej mają w swoich ofertach takie urządzenia indukcyjne, które automatycznie wykrywają rozmiar i kształt postawionego naczynia. Dzięki temu naczynia nietypowych gabarytów, takie jak podłużne brytfanny czy kwadratowe patelnie, nie są problemem. Może być tutaj wykorzystywany detektor, który zainstalowany jest w polu indukcyjnym. Odpowiada on za rozpoczęcie lub zatrzymanie pracy pola grzewczego, kiedy użytkownik postawi na płycie garnek lub go zdejmie. Oprócz dużego komfortu użytkowania można również mówić w tym miejscu o oszczędności, nie tracimy bowiem czasu ani energii elektrycznej. Kiedy stawiamy garnek na takiej płycie, detektor wykryje to i samoczynnie dostosowując rozmiar i kształt, włączy określony obszar.
W wypadku płyty grzewczej istotna jest jej „współpraca” z okapem, który musi mieć odpowiednio dostosowaną szerokość i musi być zamontowany na odpowiedniej wysokości. To jednak nie wszystko! Coraz częściej producenci płyt grzewczych i okapów oferują systemy umożliwiające komunikowanie się tych dwóch urządzeń. Okap może włączyć się automatycznie po uruchomieniu zasilania płyty grzewczej. Wraz ze wzrostem mocy grzania okap samoczynnie zwiększa moc pochłaniania, a kiedy zmniejszamy moc, automatycznie zmniejsza się również moc pochłaniania okapu. Dzięki temu możemy poświęcić się w całości sztuce kulinarnej, zapominając o konieczności obsługiwania okapu. Rozwiązanie to wykorzystuje łączność bezprzewodową, np. Wi-filub Bluetooth (zależnie od producenta i wykorzystywanych modeli). Ważne przy tym, aby zarówno płyta, jak i okap obsługiwały to rozwiązanie i były ze sobą kompatybilne.
© 2024 InfoMarket