Dostępne w sprzedaży modele elektrycznych płyt grzewczych zaskakują nie tylko jakością wykonania, ale przede wszystkim funkcjonalnością i stosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi. Przy użyciu odpowiedniego modelu przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanej potrawy będzie znacznie łatwiejsze.
Wśród elektrycznych płyt grzewczych możemy wyróżnić konstrukcje do zabudowy: ceramiczne, indukcyjne i kombinowane. Odrębną grupę stanowią modele wolnostojące, nazywane często kuchenkami przenośnymi. Te najbardziej innowacyjne płyty wykorzystują rozmaite sensory, które mają pomóc zapobiegać rozgotowaniu lub przypaleniu potrawy czy wykipieniu wody, a wszystko to dzięki precyzyjnej kontroli temperatury grzania. Płyty mogą też same wykrywać obecność naczynia i uruchamiać strefę stosowną do jego położenia. Dostępne są również modele, które nie tylko pozwalają na aktywowanie wybranych pól grzewczych, ale też łączenie kilku pól w jedną, większą strefę, np. na brytfannę. Może się to odbywać manualnie – za pomocą odpowiednich przycisków na panelu sterującym, ale też automatycznie – niektóre płyty same „wiedzą” kiedy należy połączyć strefy. Wówczas użytkownikowi pozostaje już tylko ustawić odpowiednią moc grzania.
Producenci starają się także zapewnić jak najwygodniejszą obsługę dostępnych funkcji i parametrów urządzenia. Panele sterujące są więc coraz nowocześniejsze. Niektóre modele indukcyjne mają zamiast prostych wyświetlaczy 7-segmentowych i wskaźników, zaawansowane dotykowe wyświetlacze LCD.
Podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod szklaną powierzchnią. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające. Stosuje się tu c zęsto technikę szybkogrzejną (np. hi-light).
Działają na zasadzie indukcji magnetycznej. Ciepło wytworzone zostaje bezpośrednio w garnku. Technika ta jest bardzo bezpieczna, komfortowa i ma największą sprawność energetyczną.
Jest to zestawienie dwóch rodzajów płyt grzewczych. Z jednej strony producenci oferują płyty kombinowane wykorzystujące zasilanie gazowo-elektryczne (np. płyta gazowo-ceramiczna lub gazowo-indukcyjna), z drugiej zaś elektryczne (np. ceramiczno- indukcyjna).
Są one nazywane często kuchenkami przenośnymi. Wyposażone są w jedno, dwa lub cztery pola grzewcze. Występują płyty z żeliwnymi, ceramicznymi lub indukcyjnymi strefami grzejnymi. Modele gazowe mogą być zasilane butlą z propan-butanem albo gazem ze standardowej instalacji.
© 2024 InfoMarket