Właściwy montaż i odpowiednie użytkowanie piekarnika są bardzo istotne. Od tego zależy prawidłowa, ekonomiczna i bezpieczna praca sprzętu. Warto przy tym pamiętać, że inne wymagania instalacyjne mają modele gazowy, a inne elektryczny.
Zanim zamontujemy piekarnik należy zdjąć wszelkie zabezpieczenia, zapoznać się z kartą montażową i wykonać wszelkie pomiary mebli oraz odległości od innych urządzeń. Pamiętajmy, aby w meblu lub pod blatem był także otwór lub wyjście na kabel zasilający. Następnym krokiem jest wsunięcie urządzenia w odpowiednich rozmiarów wnękę i zabezpieczenie go przed wysunięciem. W wypadku montażu piekarnika w szafce wysokiej należy zapewnić średnio ok. 2 cm na wentylację między piekarnikiem a płytą dzielącą od ściany. Urządzenie przystosowane jest najczęściej do prądu zmiennego jednofazowego o napięciu 230 V. Gniazdko sieciowe również powinno być zabezpieczone uziemieniem (bolcem ochronnym), a cała instalacja bezpiecznikami. Przed pierwszym użyciem komorę piekarnika należy wygrzać – w ten sposób sprawdzamy działanie urządzenia i wypalamy resztki poprodukcyjne.
© 2024 InfoMarket