Nie każdy użytkownik zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie ustawienie i wypoziomowanie modelu wolnostojącego. Odpowiedniej wiedzy i umiejętności wymaga też montaż w zabudowie. Po instalacji nie należy zapominać o właściwej eksploatacji sprzętu. (Fot. Sharp)
Nie bez kozery producenci przestrzegają klientów przed złym wypoziomowaniem czy niepozostawieniem miejsca na wentylację tylną. Problemem staje się także zwykłe podłączenie urządzenia do gniazdka sieciowego (nie wolno stosować przedłużaczy!) lub do instalacji wodnej w modelach z dyspenserami.
Sprzęt wolnostojący można wsunąć we wnękę, jednak kategorycznie zabronione są zabudowywanie frontem meblowym tego typu konstrukcji lub tzw. montaż ścisły (bez zalecanych odstępów). Można wybrać miejsce, gdzie postawimy lodówkę, bez zbędnych wymogów instalatorskich. Jedynym warunkiem jest odpowiednia odległość od ściany, taka, aby powietrze swobodnie dostawało się do kratek wentylacyjnych lub tworzyło specjalny kanał powietrzny (w części modeli może on przebiegać od góry bądź z przodu). Użytkownik powinien bezwzględnie zapoznać się z zaleceniami producenta. Nie należy m.in. ustawiać modelu w miejscach nasłonecznionych lub w pobliżu urządzeń grzewczych czy grzejników.
Modele do zabudowy przystosowane są do mocowania frontów meblowych. Co ważne, również potrzebują wentylowania, ponieważ inaczej mogłyby się przegrzewać i niepoprawnie pracować, pobierając przy tym znaczne ilości energii elektrycznej. Przyjmuje się, że szafka z urządzeniem powinna być odsunięta od ściany na odległość min. 5 cm. Aby zapewnić prawidłową wentylację, należy wstawić w cokole mebla kratkę wentylacyjną o powierzchni całkowitej min. 200–300 cm2.
Alternatywą dla montażu kratki jest kupno takiego modelu, w którym system wentylacyjny umieszczony jest w podstawie urządzenia i ukryty za listwą dekoracyjną. Równie istotną kwestią jest odpowiednia odległość urządzenia od ściany bocznej, tak, aby swobodnie otwierać drzwi. Modele do zabudowy można także wsunąć w niszę, pomiędzy dwa sąsiadujące meble. Wówczas jedyną czynnością jest zakrycie frontu urządzenia panelem meblowym, umieszczonym na specjalnej maskownicy.
Wzornictwo chłodziarkozamrażarek może być spójne z pozostałym AGD wykorzystywanym w kuchennej zabudowie, np. z piekarnikiem czy kuchenką mikrofalową. (Fot. Concept)
Wnętrze lodówki powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Do mycia komory chłodzenia zaleca się użyć ciepłej wodę z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców.
Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek, jeśli wcześniej były na niej pleśń czy grzyby. W urządzeniach z automatycznym odszranianiem warto zadbać także o otwór odpływowy, którym skroplona woda spływa ze ścianek urządzenia. Jego regularne czyszczenie zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Mycie zamrażarki rozpocznijmy od ustalenia, jaką lodówkę chcemy czyścić. Jeśli jest to tradycyjne urządzenie statyczne, należy podłożyć miskę i pozbyć się zbędnego lodu na ściankach i szufladach zamrażarki. Nie stosujmy ostrego noża do usuwania resztek lodu, aby nie zniszczyć powierzchni. Nie stosujmy także gorącej wody, która szybko rozmrozi urządzenie. Po usunięciu lodu i szronu należy umyć całą komorę zamrażarki delikatną ściereczką nasączoną ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Urządzenia z systemem No Frost lub automatycznym rozmrażaniem nie wymagają ręcznego rozmrażania. Po umyciu należy również wywietrzyć komorę.
© 2024 InfoMarket