Determinanty skutecznego chłodzenia

Determinanty

Fot. Samsung

Na prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce wpływ ma kilka zasadniczych czynników. Tylko prawidłowe ich współdziałanie zagwarantuje, że produkty umieszczone w chłodziarce lub zamrażarce zachowają świeżość na długo. Główne czynniki wpływające na efektywność chłodzenia to temperatura, wilgotność oraz obieg powietrza. Wszystkie one są ze sobą ściśle powiązane i powinny współgrać, aby efekt chłodzenia był możliwie najlepszy. Wydatnie uzupełniają je systemy wspierające jakość i sterylność tak powietrza, jak i wnętrza lodówki. Doskonałym przykładem mogą być systemy antybakteryjne lub jonizacyjne.

Temperatura wewnątrz lodówki

Choć niska temperatura hamuje procesy chemiczne zachodzące w żywności, to nie każdemu produktowi jak najniższa temperatura będzie sprzyjać. Znakomitym przykładem są owoce i warzywa, które przy zbyt niskiej temperaturze mogą zacząć się psuć. Przykładowo dla pomidorów niekorzystne są temperatury już z zakresu 7–10 °C, podczas gdy dla jabłek jest to już poniżej 2 °C. Temperatura znacznie wpływa na możliwość dłuższego przechowywania żywności. Szacuje się, że obniżenie temperatury o 10 °C może nawet trzykrotnie zredukować szybkość zachodzenia reakcji chemicznych w części z produktów. W porównaniu z temperaturą pokojową może to być więc nawet… 10-krotnie dłużej. Przechowywanie produktów w temperaturze poniżej 0 °C nazywamy mrożeniem. Produkty są mrożone do temperatury nawet poniżej -30 °C. Proces ten wstrzymuje rozwój oraz działania drobnoustrojów, które przyczyniają się do psucia żywności. Warto pamiętać, że sam zakres temperatury zależy od modelu chłodziarki i w niektórych z nich wynosi on np. od 0 °C do 10 °C, w innych może być nieco szerszy, np. od około -2 °C do 13–16 °C.

Wilgotność w komorze

W warunkach dużej wilgotności lepiej rozwijają się grzyby i bakterie, które negatywnie wpływają na trwałość żywności. Kolejna kwestia to fakt, że gromadząca się wilgoć zamarza, przez co okresowo niezbędne jest rozmrażanie lodówki, jeśli nie jest wyposażona w system No Frost. Nie oznacza to jednak, że brak wilgoci zawsze jest pożądaną sytuacją. Systemy takie jak No Frost, które osuszają powietrze, mogą powodować szybkie wysychanie produktów. Szczególnie dotyczy to warzyw i owoców, które powinny być przechowywane w warunkach o dużej wilgotności. Na szczęście producenci i na to znaleźli sposób. Wprowadzają specjalne komory z możliwością regulacji poziomu wilgotności oraz temperatury. W nich można przechowywać produkty o dużych wymaganiach względem warunków chłodzenia. Trendem stają się możliwość wyboru trybu pracy komory (opcjonalnie jako chłodziarki lub zamrażarki) i pełna regulacja temperatury oraz wilgotności.

Obieg powietrza

Kwestia obiegu powietrza w lodówce jest ściśle powiązana z jego temperaturą oraz z wilgotnością. Jak wiemy, w lodówkach z obiegiem statycznym na górnych półkach temperatura jest większa niż na dolnych. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest więc zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza. System nawiewu wykorzystujący wentylatory sprawia, że w całym wnętrzu lodówki panuje optymalna i wyrównana temperatura. Za zapewnienie odpowiedniego obiegu powietrza odpowiadają takie rozwiązania jak wielopunktowy nawiew powietrza (tzw. Multi Air Flow) czy wentylator mieszający powietrze. Rozwiązania te zapewniają równomierne rozpraszanie powietrza we wnętrzu lodówki.

Systemy antybakteryjne i jonizacyjne

Swe działanie opierają na jonach srebra, które znane były już w starożytności ze skutecznego działania antybakteryjnego. Dziś systemy z jonami srebra stosowane są u wielu producentów i sprawdzają się w utrzymaniu higieny i świeżości komór chłodniczych. O wiele bardziej zaawansowanym i zarazem skuteczniejszym rozwiązaniem są systemy jonizacyjne, które zmieniają skład powietrza i prowadzą do skutecznej eliminacji bakterii, pleśni, a nawet części wirusów i grzybów. Rozwiązanie może przedłużyć także świeżość produktów.

2020-04-02
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket