Różnorodne konstrukcje w chłodnictwie

Różnorodne konstrukcje

Oczywiście, nazywanie wszystkich urządzeń chłodniczych lodówkami jest wygodnym, ale jednak znacznym i ostatecznie niewłaściwym uproszczeniem. Konkretna nazwa urządzenia zależy od tego, z jakich sposobów konserwowania żywności ono korzysta, oraz od jego budowy. (Fot. Sharp)

Ludzie od lat szukali sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności. To właśnie skłoniło człowieka do wynalezienia lodówki, śmiało można powiedzieć – najpopularniejszego urządzenia domowego na świecie.

Prezentujemy najpowszechniejsze konstrukcje tych sprzętów (z uwzględnieniem ich gabarytów). Podstawowe różnice między urządzeniami chłodniczymi sprowadzają się bezpośrednio do tego, jaką mają konstrukcję oraz na jakie przechowywanie (przygotowywanie) żywności pozwalają. Tak oto chłodziarki nie pozwalają na mrożenie produktów, podczas gdy jest to podstawowa i jedyna funkcja zamrażarek. Dla użytkowników poszukujących uniwersalnych rozwiązań przeznaczone są z kolei chłodziarkozamrażarki, bez wątpienia najpopularniejsze urządzenia w domach. Jeśli z kolei niezbędna jest duża przestrzeń i dodatkowe funkcje, z pomocą przychodzą modele french door i side by side. Należy jednak pamiętać, że ze względu na duże gabaryty nie sprawdzą się one w małych mieszkaniach. Oprócz najpopularniejszych konstrukcji, stosowanych praktycznie w każdym gospodarstwie domowym, nie należy też zapominać o takich urządzeniach, jak m.in. winiarki czy witryny chłodnicze, które również mogą mieć naprawdę duże gabaryty. Tego typu urządzenia nazywane są bardziej specjalistycznymi, ponieważ przystosowane są do danego typu produktu. Przedstawiamy najważniejsze cechy wybranych urządzeń.

CHŁODZIARKI

CHŁODZIARKI

Fot. Vestfrost

Chłodziarki dostępne są zarówno w wersji wolnostojącej, jak i do zabudowy. Jedynie chłodzą żywność i nie mają możliwości jej zamrażania. Ewentualnie mogą być wyposażone w komorę niskich temperatur o niewielkiej pojemności. W niej przez krótki czas możemy przechowywać zamrożone produkty. Niektóre mogą być zestawiane z zamrażarkami i tworzyć lodówkę side by side.

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI SIDE BY SIDE

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI

Fot. Concept

To prawdziwe giganty w świecie chłodnictwa. Oferują ogromną pojemność, która łącznie może wynosić nawet 600 l! Ze względu na gabaryty znakomicie sprawdzą się np. w dużych domach. W tradycyjnych modelach side by side występuje podział na części chłodzącą i mrożącą. Jednak tak duże gabaryty dają pole do popisu producentom. Dzięki temu side by side są urządzeniami szalenie wszechstronnymi z wieloma dodatkami i opcjami, jak choćby strefa na wino. Występują dwa rodzaje konstrukcji: amerykańska – o jednolitej bryle i podziałem w pionie na dwie odseparowane części oraz europejska, gdzie w praktyce zestawiamy dwa oddzielne urządzenia o tej samej stylistyce oraz wysokości.

ZAMRAŻARKI SKRZYNIOWE

ZAMRAŻARKI

Fot. Electrolux

Są mniej popularne niż szufladowe, ale mogą też być o wiele pojemniejsze. Również pozwalają tylko na mrożenie. Produkty umieszczane są w specjalnych koszach. Zamrażarka może otwierać się od góry (jak kufer) lub mieć rozsuwaną witrynę poziomą. Jest więc dość niska.

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI FRENCH DOOR

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI

Fot. Sharp

To kolejni przedstawiciele dużego chłodnictwa. Z pozoru są podobne do modeli side by side, jednak odróżnia je brak pionowej przegrody oddzielającej dwie części lodówki. Część zamrażająca jest w nich umieszczona na dole i może być ukryta za drzwiami lub w specjalnych szufladach.

ZAMRAŻARKI SZUFLADOWE

ZAMRAŻARKI

Fot. Vestfrost

Urządzenia te pozwalają jedynie na mrożenie żywności. Produkty przechowywane są w szufladach. Niektóre modele mogą być zestawiane z chłodziarkami, tworząc w ten sposób lodówkę side by side.

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI DOOR IN DOOR

CHŁODZIARKOZAMRAŻARKI

Fot. LG

Jest to jeden z najnowszych typów urządzeń na konsumenckim rynku. Grupa charakteryzuje się specjalną konstrukcją podwójnych drzwi, które pozwalają na szybki dostęp do najczęściej używanych produktów. Dzięki temu, że użytkownik nie otwiera urządzenia całkowicie, lodówka może zachować równomierną temperaturę w całej komorze. Wpływa to pozytywnie na energooszczędność modelu.

WINIARKI

WINIARKI

Fot. Vestfrost

Urządzenia te to chłodziarki przeznaczone specjalnie do przechowywania wina. Dzięki wydzielonym strefom o różnej temperaturze niemal każdą butelkę można przechowywać tak, aby trunek nie stracił swoich walorów smakowych. W zależności od modelu mogą mieścić od jednej butelki do kilkudziesięciu.

WITRYNY CHŁODNICZE

WITRYNY

Fot. Liebherr

To zaawansowane produkty nie tylko pod kątem technicznym, ale przede wszystkim wzorniczym. Po zainstalowaniu wyglądają bardzo elegancko. Równie elegancko wyglądają same chłodzone produkty. Najczęściej witryny wykorzystuje się do chłodzenia trunków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby chłodzić w nich żywność, leki czy owoce.

2020-04-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket