KUCHNIE MIKROFALOWE

Odgrzewanie, grillowanie i... pieczenie

Odgrzewanie, grillowanie i...

Kuchnia mikrofalowa może służyć nie tylko do podgrzewania potraw, ale również do grillowania, a nawet pieczenia, tak jak w wypadku klasycznych piekarników do zabudowy lub tych wykorzystywanych w kuchniach wolnostojących. Możliwości obecnie produkowanych modeli są naprawdę spore.

Możliwości i funkcje dostępnych dziś modeli kuchenek mikrofalowych sprawiają, że klasyfikacja tych sprzętów przysparza niemałych trudności. Również sami producenci wprowadzają własne nazwy i oznaczenia, które sugerują, że np. jest to bardziej urządzenie do gotowania na parze z funkcją mikrofal niż tradycyjna mikrofalówka. W bogatej ofercie produktowej możemy znaleźć również piekarniki z funkcją mikrofal, ale też mikrofalówki, za pomocą których możemy np. piec chleb. Warto zatem przyjąć, że podstawą do zakwalifikowania danego sprzętu do konkretnej grupy jest jego pierwotna funkcja. Kuchenka mikrofalowa przede wszystkim ma podgrzewać, a piekarnik piec. Wśród urządzeń wykorzystujących mikrofale możemy wyróżnić modele wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze są znacznie popularniejsze na rynku. Łatwiej je zainstalować w kuchennym wnętrzu. Właściwie wystarczy ustawić je na kuchennym blacie i podłączyć do zasilania. W tym segmencie rynku dostępne są również modele, które po zakryciu ramką lub specjalną maskownicą wyglądają niemal jak zintegrowane z kuchenną zabudową. Kuchnie mikrofalowe przeznaczone pod zabudowę oferowane są w dwóch formach. Pierwsza z nich zakłada zabudowę za pomocą ramki, a takie sprzęty sytuuje się na pograniczu bryły wolnostojącej i do zabudowy. Mikrofalówka z ramką tworzy funkcjonalną zabudowę, bez niej – sprzęt wolnostojący. Są także modele opracowane tylko z myślą o kuchennej zabudowie. Ich cechą charakterystyczną są całkowicie inne wymiary frontu urządzenia względem otworu do zabudowy.

2019-11-12
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket