Oczywiście, nazywanie wszystkich urządzeń chłodniczych lodówkami jest wygodnym, ale jednak znacznym i ostatecznie niewłaściwym uproszczeniem. Konkretna nazwa urządzenia zależy od tego, z jakich sposobów konserwowania żywności ono korzysta, oraz od jego budowy.
Prezentujemy więc najpowszechniejsze konstrukcje tych sprzętów. Podstawowe różnice między urządzeniami chłodniczymi sprowadzają się bezpośrednio do tego, jaką mają konstrukcję oraz na jakie przechowywanie (przygotowywanie) żywności pozwalają. Tak oto chłodziarki nie pozwalają na mrożenie produktów, podczas gdy jest to podstawowa i jedyna funkcja zamrażarek. Dla użytkowników poszukujących uniwersalnych rozwiązań przeznaczone są z kolei chłodziarkozamrażarki, bez wątpienia najpopularniejsze urządzenia w domach. Jeśli z kolei niezbędna jest duża przestrzeń i dodatkowe funkcje, z pomocą przychodzą modele french door i side by side. Należy jednak pamiętać, że ze względu na duże gabaryty nie sprawdzą się one w małych mieszkaniach. Oprócz najpopularniejszych konstrukcji, stosowanych praktycznie w każdym gospodarstwie domowym, nie należy też zapominać o takich urządzeniach, jak m.in. winiarki, humidory, kostkarki, lodziarki czy witryny chłodnicze. Mimo, iż są przystosowane do chłodzenia lub mrożenia, nie są standardowymi chłodziarkami dostępnymi w szerokiej dystrybucji. Nazywane są bardziej urządzeniami specjalistycznymi, ponieważ przystosowane są do danego typu produktu. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy wybranych.
© 2024 InfoMarket