Klienci poszukujący piekarników gazowych mają twardy orzech do zgryzienia. Obecnie na polskim rynku jest tylko kilka firm, które oferują tego typu urządzenia. Czy to oznacza, że era pieców zasilanych gazem się kończy? Absolutnie nie.
Poprosiliśmy o komentarz prezesa firmy Freggia w Polsce, Dariusza Andrzejewskiego, który udowodnił, że modele gazowe nadal dobrze się sprzedają. Niedawno też firma powiększyła ofertę tych modeli a także wprowadzi kolejne w ciągu kilku następnych miesięcy 2018 r. Można więc powiedzieć, że gaz jest i w cenie, i na czasie. Warto zauważyć, że w ostatnich latach, dzięki wprowadzonym systemom bezpieczeństwa i wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań, piekarniki gazowe czy kuchnie zyskują coraz to nowe funkcje, a mniejszy koszt ich eksploatacji sprawia, że są ciekawą propozycją dla osób i gospodarstw, które przygotowują większe ilości posiłków czy po prostu preferują pieczenie z użyciem ognia, bo i takich osób jest niemało.
Marka Freggia może pochwalić się bogatym wachlarzem wzorniczym swych piekarników gazowych. Do dyspozycji klienta pozostają więc nie tylko modele nowoczesne (np. seria Primo), ale także zachowane w bardziej klasycznym stylu (Classico).
Zwolennicy piekarników gazowych uważają, że potrawy, które są w nich przygotowywane, wychodzą lepiej i także lepiej smakują. Z czego to może wynikać? Przede wszystkim z tego, że gaz ma większą wartość opałową w stosunku do energii elektrycznej. Dzięki zastosowaniu w nich tzw. płomienia resztkowego, który tli się przez cały czas działania urządzenia, piekarnik ciągle dostarcza taki sam poziom ciepła, bez skoków temperatury. Stabilniejsze utrzymywanie ciepła, dzięki któremu naczynie jest ogrzewane cały czas w takim samym stopniu, wpływa na jakość przygotowywanej potrawy. Zatem jedną z głównych zalet piekarników gazowych w porównaniu do elektrycznych jest przede wszystkim brak wahań temperatury.
Zdaniem Polaków piekarniki gazowe są bardziej skomplikowane w obsłudze, trudne w instalacji, a na rynku występuje coraz mniej takich modeli, co wiąże się z potrzebą dłuższych poszukiwań i dłuższym czasem oczekiwania. Jednak trzeba pamiętać, że współcześnie produkowane urządzenia to już nie te same, znane wszystkim modele sprzed kilkunastu lat.
– Urządzenia gazowe faktycznie mogą wydawać się bardziej skomplikowane w obsłudze niż te elektryczne. Jednak, jak podkreślają zwolennicy piekarników gazowych, aby nauczyć się przygotowywać w nich dobrej jakości potrawy, trzeba nabyć doświadczenia w ich obsłudze i nie bać się próbować. Pieczenie w takim piekarniku wymaga tylko poznania urządzenia, nauczenia się optymalnej regulacji temperatury, dobrania odpowiedniego rodzaju blach do pieczenia i właściwego ich rozmieszczania. Piekarnik elektryczny jest dobry do pieczenia dań i podgrzewania potraw, gazowy natomiast lepiej sprawdza się przy pieczeniu wszelkiego rodzaju ciast – mówi Dariusz Andrzejewski.
Duże znaczenie przy wyborze piekarnika mają jego elementy wykończeniowe. Freggia postawiła na analogowy zegar, a także pokrętła w stylu retro.
Obawy zawsze są kontrargumentem zakupu. Jednak nie ma się czego obawiać. Współczesne piekarniki gazowe wyposażone są w zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu, które w razie zgaszenia lub niezapalenia płomienia w palniku gazowym automatycznie odcina dopływ gazu. Jednocześnie niezależne zabezpieczenie uniemożliwia uruchomienie piekarnika z zamkniętymi drzwiami, w którym mógłby się skumulować gaz. Dodatkową funkcję ochronną zapewniają wentylacja obudowy i pokręteł, która chroni sąsiadujące meble, jak również ochrona użytkownika przed oparzeniem od pokręteł czy obudowy.
Dużym plusem jest przede wszystkim cena eksploatacji w porównaniu z urządzeniami elektrycznymi. Jeśli więc klient często używa piekarnika, zasilanie gazowe z pewnością odciąży jego domowy budżet. Co więcej, ze względu na nie najlepszy stan techniczny sieci elektrycznych w wielu budynkach urządzenia gazowe nadal są popularne wśród posiadaczy domów, działek czy letnich daczy. To często jedyne wyjście, gdy dostawy prądu mogą być zablokowane. Warto jednak wiedzieć, że piekarniki gazowe są nieco droższe od tych elektrycznych. A dlaczego? Zapytaliśmy specjalistę w sprzedaży tych urządzeń.
– Technologie i podzespoły wykorzystywane w masowej produkcji piekarników elektrycznych są dużo prostsze i tańsze. W przypadku piekarników gazowych mamy sytuację odwrotną – proces produkcji jest dużo bardziej skomplikowany i dłuższy, urządzenie składa się z mniej popularnych i droższych technologii, a finalny produkt musi przejść szereg specjalistycznych testów funkcjonalności i bezpieczeństwa. Dlatego też na rynku dużo trudniej znaleźć piekarnik gazowy niż elektryczny, a na dodatek różnica w zakupie może być spora. Widoczne oszczędności odczujemy więc dopiero po pewnym czasie użytkowania urządzenia na gaz. Inaczej ma się sytuacja w wielu miejscach w Polsce, gdzie gaz jest zryczałtowany – w takim przypadku użytkowanie urządzenia gazowego jest już tylko czystą przyjemnością – tłumaczy Dariusz Andrzejewski.
Bez wątpienia piekarniki elektryczne są bardziej zaawansowane technicznie, ponieważ elektronika i cyfrowe zarządzanie funkcjami, niedostępnymi w modelach gazowych, z każdym rokiem są udoskonalone. Jednak warto wiedzieć, że i piekarniki zasilane gazem mają wiele udogodnień, na które chętnie zwracamy uwagę przy zakupie. Są nimi z pewnością rożen, grill czy termoobieg, niezastąpione i najbardziej doceniane funkcje grzewcze. Dodatkowo warto wiedzieć, że piekarniki gazowe mogą mieć także funkcje elektryczne, które pozwalają na zastosowanie automatycznej zapalarki gazu, elektronicznego wyświetlacza czy wspomnianych funkcji takich jak termoobieg czy obrotowy rożen.
– Ogromną zaletą takich hybrydowych urządzeń jest także niezależność. W momencie, gdy skończy się dla przykładu gaz w butli, potrawę można przygotować, korzystając z ciepła wytwarzanego przez górną grzałkę elektryczną, w przypadku braku prądu potrawę będzie można przygotować, tylko korzystając z gazu – mówi Dariusz Andrzejewski, prezes firmy Freggia w Polsce.
Oprócz tego piekarniki gazowe marki Freggia mogą mieć systemy wspomagające ich czyszczenie po zakończonym pieczeniu czy grillowaniu. Mowa o specjalnych panelach katalitycznych czy wyjmowanej szybie wewnętrznej, znacznie ułatwiającej czyszczenie. Urządzenia gazowe marki Freggia można opcjonalnie wyposażyć w boczne panele katalityczne, mające szorstką i porowatą strukturę. To właśnie dzięki niej pod wpływem wysokiej temperatury (200 °C i więcej) brud ulega rozkładowi do węgla, wody i nieszkodliwych pozostałości organicznych. Po tym procesie mogą być one łatwo usunięte z ochłodzonej powierzchni. Panele katalityczne nie wymagają szczególnej ostrożności podczas użytkowania urządzenia. Także za sprawą łatwej w czyszczeniu emalii, którą pokryte jest wnętrze piekarnika marki Freggia, utrzymanie czystości nawet najbardziej niedostępnych miejsc w urządzeniu nie będzie już problemem.
© 2024 InfoMarket