Wykorzystanie pary wodnej

Wykorzystanie pary wodnej

Z kuchenki mikrofalowej mogą wyjść naprawdę zdrowe posiłki. Idealnym przykładem są kuchenki z funkcją gotowania na parze. Potrawy przygotowane na parze są bardziej delikatne i lekko strawne. Produkty zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat oraz prawie wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie na parze zachowuje w potrawach wszelkie witaminy i sole mineralne, które podczas gotowania w wodzie są z nich wypłukiwane. Na parze można gotować i odświeżać prawie wszystko: warzywa, ryż, mrożonki, mięso i ryby. Producenci kuchenek mikrofalowych nie pozostają obojętni wobec tego trendu. Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których użytkownik może gotować za pomocą specjalnych naczyń parowych, dostępnych razem z kuchenką. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary (podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika można użyć do gotowania w wodzie). W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso z drobiu czy jajka. Są też modele z funkcją gotowania na parze – w kuchence zamontowany jest pojemnik na wodę, wystarczy tylko wybrać opcję „gotowanie na parze” z menu. To jednak nie koniec możliwości. Warto również zwrócić uwagę na kuchenki parowe z funkcją mikrofal.

2018-01-22
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket