Sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe bardzo często mają podobne lub wręcz te same rozwiązania funkcjonalno-techniczne. Zebraliśmy je, aby zaprezentować Państwu, jak urządzenia te ułatwiają obsługę i zwiększają komfort pracy.
Zazwyczaj wspólnym mianownikiem możemy objąć panel sterowania, z którego możemy wybrać prędkość obrotów czy gęstość soku, zbiorniki na sok i pulpę czy elementy i konstrukcje otworu wsadowego bądź blokady kapania.
Na rynku można spotkać się z systemami, które dzięki odwróconym sitkom w sokowirówkach czy inaczej skonstruowanemu pojemnikowi w wyciskarkach pozwalają zwiększyć efektywność urządzenia, a tym samym wydobyć więcej soku z owoców i warzyw. Producenci wspominają o skuteczności zwiększonej średnio na poziomie kilku, maksymalnie 10 proc.
Na rynku dostępne są zarówno urządzenia z małym wlotem (pozwalającym na wrzucenie połówki truskawki czy małej ćwiartki jabłka), jak i dużym, nawet 80-milimetrowym. Każdy z wlotów ma swoje wady i zalety. Na przykład mały wlot może i jest niepraktyczny, ponieważ większość owoców trzeba przez wyciśnięciem kroić, ale wiąże się to z mniejszą ilością tlenu, jaki dostaje się do pojemnika, i mniej napowietrzonym sokiem. Duży otwór z kolei jest wyjątkowo praktyczny, ponieważ pozwala na wrzucanie np. całych jabłek czy pomarańczy w całości, ale przewrotnie – szybciej oksyduje (natlenia) wytarzany napój.
Wiele słyszy się, że w danej sokowirówce lub wyciskarce zastosowano system łatwego czyszczenia lub autoczyszczenia. W praktyce sito ma specjalną konstrukcję, która lepiej zbiera sok i owoce, nie pozostawiając na ściankach osadu. Stosuje się także gładką powierzchnię sit, w których zwykle blokują się włókna owoców i warzyw. Podobnie jest z programami czyszczącymi, które dostępne są we wspomnianych urządzeniach.
Warto pamiętać, że nigdy urządzenie, w którym mogą zostać resztki jedzenia, nie wyczyści się w pełni samo. Możemy, oczywiście, urządzeniu pomóc, np. wlewając wodę do środka i włączając działanie, tak aby mechanizmy się przepłukały, jednakże manualna konserwacja jest naszym obowiązkiem i jednocześnie troską o zdrowie.
Element zabezpieczający urządzenie przed kapaniem soku jest dziś standardem w wyciskarkach i niektórych sokowirówkach. Za pomocą specjalnego zacisku element ten blokuje lejek i uniemożliwia kapanie soku. W niektórych modelach ten element może być odłączany, co pozwala dokładniej go doczyścić. Co ważne, niektórzy producenci stosują nawet blokadę ujścia odpadków.
Kiedy w wyciskarkach miąższ wypada do dołączonego pojemnika, w sokowirówkach zazwyczaj znajduje się on w środku urządzenia. Wtedy warto mieć urządzenie jak najmniej wymagające czyszczenia. Stosuje się np. pojemniki, które jednym ruchem ręki można opróżnić, lub takie, w których odpadki trafiają jedynie do danego pojemnika (bez brudzenia pokrywy). Ważne, aby pojemniki nie miały zakamarków, ponieważ czyszczenie takich elementów jest czasochłonne i może odebrać nam ochotę na kolejne wyciskanie soku.
Dostosowanie prędkości do jakości produktu jest wyjątkowo ważne i pozwala uzyskać nawet o kilka procent więcej soku. Znając tę zależność, producenci stworzyli urządzenia z kilkoma trybami, a nawet zaawansowanymi, elektronicznymi panelami sterowania, z których za pomocą delikatnych sensorów lub przycisków można wybrać odpowiedni program wyciskania. Do dyspozycji mamy programy do owoców twardych, miękkich, do ziół, do koktajli, do orzechów czy migdałów. W zależności od producenta możemy znaleźć naprawdę ciekawe kombinacje parametrów. Oprócz tego wiele urządzeń może mieć opcję turbo, zwiększającą liczbę obrotów do wartości maksymalnej. Jest to ważne, kiedy wyciskamy sok np. z twardej marchwi.
Regulacja gęstości soku zazwyczaj działa na zasadzie przełącznika, który zwiększa lub zmniejsza oczka w sicie. Jeśli sprzęt nie jest tak zaawansowany, można regulować gęstość soku manualnie. Jeśli chcemy, aby sok miał mniej błonnika i wolimy nieco bardziej „wodniste” napoje, wystarczy przelać wyciśnięty uprzednio sok nad szklanką przez sitko z małymi oczkami.
Mowa o praktycznej blokadzie przed uruchomieniem. Podczas testowania dziesiątków wyciskarek, wielokrotnie mieliśmy do czynienia z problemem podczas aktywacji urządzenia. Finalnie, po spojrzeniu do instrukcji obsługi, okazało się, iż mimo że każdy z elementów „leżał jak ulał”, montażu części dokonaliśmy w zły sposób. Po próbie włączenia sprzęt nie działał. Jeśli mieli Państwo lub będą mieć z takim problemem do czynienia, nie warto wzywać serwisu. Znaczy to po prostu, że któryś z elementów został niepoprawnie dociśnięty, źle włożony w korpus lub po prostu jakiejś części brakuje. Zadziała wtedy blokada przed uruchomieniem, która zapobiega m.in. skaleczeniom i rozpryskiwaniu przygotowywanego soku.
Wiadomo, że sprzęt działa z dużą siłą, zwłaszcza kiedy przygotowujemy sok z owoców twardych. Urządzenie wówczas może nie tylko głośniej działać, ale także mogą występować problemy ze stabilnością. Wtedy na pierwszy plan wysuwają się gumowe stabilizatory, które utrzymają sprzęt w jednym miejscu i nie pozwolą na wypadek przy pracy. Element ten zawsze należy sprawdzić i obejrzeć.
Wyciskarki do cytrusów oprócz wyjątkowego wzornictwa (na rynku są naprawdę ciekawe stylistycznie sprzęty) mogą pochwalić się kilkoma rozwiązaniami, raczej niedostępnymi w sokowirówkach czy wyciskarkach wolnoobrotowych. Wyciskarki mogą mieć metalowe sito lub takie, które wykonane jest z tworzywa. Mogą także być wyposażone w blokadę kapania, która podobnie do konkurentów konstrukcyjnych jest wyjątkowo praktyczna i zapobiega plamom z soku na blacie czy stole. Co ciekawe, niektóre modele mają także pokrywę chroniącą przed kurzem, przydatną szczególnie, jeśli trzymamy sprzęt na blacie kuchennym lub zrobiliśmy sobie przerwę w wyciskaniu.
Blokada kapania to wyjątkowo praktyczny element niemal każdego urządzenia. Za pomocą specjalnego zacisku (lub przesuwanego zamknięcia zintegrowanego w urządzeniu) element ten blokuje wylot soku.
W sokowirówkach, a także wybranych wyciskarkach stosuje się specjalny dzbanek, który można zintegrować z wylotem soku. To idealna propozycja dla dużych rodzin, w których sok przygotowuje się dla kilku osób i rozlewa wprost z dzbanka.
Im większy otwór, tym z pewnością wkładanie produktów jest praktyczniejsze i wygodniejsze. Małe otwory z kolei wymuszają na użytkownikach wcześniejsze krojenie warzyw i owoców. Ciekawostką jest fakt, że wybrane urządzenia mogą mieć nawet dwa otwory wlotowe.
W sokowirówkach można spotkać się z systemem, który pozwala zmniejszyć zabrudzenia podczas gromadzenia się odpadków. Przetworzone odpadki nie ubrudzą obudowy lub innych elementów urządzenia, a wpadną do specjalnego pojemnika. Wystarczy je wyrzucić, a element przepłukać pod bieżącą wodą i gotowe.
Wśród ciekawszych funkcjonalności można znaleźć zwijany w podstawie kabel, albo przykrywkę zapobiegającą gromadzeniu się kurzu na urządzeniu.
Do wyciskarek, a także wybranych sokowirówek dołącza się akcesoria, mające ułatwić obsługę, a także czyszczenie sprzętu. Wśród nich m.in. szczoteczka, popychacz do owoców i warzyw, a także pojemniki na sok i odpadki.
© 2024 InfoMarket