Ślimak, śruba wyciskająca oraz dodatkowe pojemniki na miąższ i sok to elementy charakterystyczne wyciskarek wolnoobrotowych, których nie znajdziemy w sokowirówkach.
Urządzenia nazywane wyciskarkami wolnoobrotowymi, wyciskarkami ślimakowymi, śrubowymi czy wyciskarkami wyciskającymi sok „na zimno”, działają w oparciu o śrubę, a niekiedy nawet dwie (w zależności od modelu). To one, kręcąc się i mając budowę ślimakową, ściskają, a następnie przeciskają produkty przez sito. Dzięki temu sok oddzielany jest od miąższu i możemy cieszyć się prawdziwą bombą witaminową z niemal każdego owocu, warzywa czy ziół. Tutaj przewagą w stosunku do sokowirówki jest zakres prac, jakie możemy wykonać wyciskarką. Argumenty zaś (o czym mówimy także w innych rozdziałach) o wyższości jednego rodzaju urządzeń i uzyskiwanego przy ich pomocy soku należy pozostawić na dalszym planie. Nie są one do końca prawdziwe, a w wielu wypadkach są po prostu nie słuszne i nierozsądne – np. trywialny „argument” przegrzewania soku przez sokowirówki. Reasumując, każde z rozwiązań mechanicznych ma swoje wady i zalety, ale nie mają one wpływu na jakość soku od strony prozdrowotnej. O wiele ważniejsze są higiena urządzeń i świeże, sprawdzone owoce i warzywa.
© 2024 InfoMarket