Zagraj w kolory

Kolor posiłków to nie tylko piękny wygląd, ale również wskaźnik ich jakości. Łącz warzywa i owoce tak, by w Twojej diecie pojawiały się produkty we wszystkich kolorach: żółtym, czerwony, fioletowym, zielonym i białym. Domowe soki i koktajle warzywno-owocowe to wspaniały patent, by kolory na zawsze zagościły w Twoim codziennym menu.

Zastanawiasz się jak rozpoznać, czy Twoja dieta jest pełnowartościowa i dostarcza odpowiednich składników odżywczych? Możesz oczywiście liczyć kalorie, przeliczać porcje, ważyć, mierzyć i dodawać, ale pewnie nie masz na to czasu. Jest na szczęście inny i dużo prostszy sposób na ocenę jakości diety. Markerem może być kolor, a dokładniej ilość kolorów! Okazuje się, że im bardziej wielobarwne są posiłki, im więcej kolorów można znaleźć na talerzu, tym więcej cennych składników dostarczasz organizmowi. Pora zatem pograć w kolory!

Zagraj w kolory

Barwne smaki

Warzywa i owoce można podzielić na 5 grup kolorystycznych. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i dostarcza innych cennych składników. Najlepsze efekty dla zdrowia przynosi natomiast łączenie ich ze sobą w jednym posiłku. - Czerwone warzywa i owoce (pomidory, jabłka, buraki, maliny, truskawki, czerwona papryka czy granat) to bogate źródło antocyjanów, a przede wszystkim likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga walczyć z niektórymi nowotworami – opowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska. Grupa zielona, czyli wszystkie liściaste warzywa, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi są źródłem roślinnego żelaza, witamin A, E, C i K. To również bogactwo kwasu foliowego. - Fioletowe bakłażany, czarne porzeczki, jagody i winogrona to prawdziwa bomba antynowotworowa. Swoją niezwykle intensywną barwę zawdzięczają antocyjanom, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami w naszym ciele – opowiada dietetyczka. Czwarta grupa to warzywa i owoce w kolorach żółtym i pomarańczowym, czyli dynia, marchewka, kukurydza, melon, pomarańcze, banany, cytryny czy brzoskwinie. - Dostarczają nam betakarotenu, który dba o nasz wzrok oraz skórę, pomaga pięknie się opalać oraz odmładza nasz wygląd. Ponadto to wspaniałe źródło królewskiej witaminy C, która zarządza naszą odpornością - mówi Agata Ziemnicka-Łaska. Na koniec grupa biała - wcale nie tak nudna, jakby się wydawało! - Znajdziemy tu czosnek, cebulę, por, cykorię czy kapustę. Dzięki allicynie działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, chronią nasze serca oraz naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu – dodaje Agata Ziemnicka-Łaska.

Barwne smaki

Zamiast dodawać, mnóż

Spożywając tylko jedną lub niewielką grupę warzyw i owoców, korzystasz tylko z niewielkiego procenta ich prozdrowotnych właściwości. Natomiast jeżeli jesz różnorodnie, czyli kolorowo, składniki zawarte w warzywach i owocach działają na zasadzie synergii. - Dobroczynne substancje współpracując ze sobą, zwiększają swoje działanie, a my każdego dnia wypłacamy sobie zysk w postaci młodego wyglądu i zdrowia. Dlatego trzeba mieszać, mieszać, mieszać. Bez umiaru. Czyli nie dwa, trzy warzywa w różnych kolorach, ale cztery, pięć, sześć, siedem. Im bardziej kolorowo, tym lepiej – przekonuje Agata Ziemnicka-Łaska.

Zamiast dodawać, mnóż

Kolorowe soki i koktajle

A jak przygotowywać dania, by było nie tylko zdrowo i kolorowo, ale również smacznie? Doskonałym pomysłem jest przyrządzanie domowych soków i koktajli! Wyciskając z warzyw i owoców sok lub przygotowując koktajl, serwujesz warzywa i owoce w wygodnej i przystępnej dla organizmu formie. Do przygotowywania zdrowych soków szczególnie nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której wyciśniesz sok zarówno z twardych składników, jak i miękkich owoców i warzyw. Dodatkowo, technologia MicroMasticating zastosowana w wyciskarkach Philips Avance pozwala wycisnąć do 90% owoców. Jeśli wolisz gęste koktajle i smoothie, wypróbuj blender kielichowy, np. nowość Philips Innergizer HR3868, który uwalnia aż 97% składników odżywczych ze środka komórek warzyw i owoców, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne!

W sokach i koktajlach z łatwością połączysz składniki w taki sposób, że nawet nie poczujesz, że właśnie zjadasz szpinak, seler naciowy czy buraka, bo przecież będziesz pić smakowity napój. To zatem także świetny pomysł na przemycenie cennych witamin i minerałów w płynie Twoim dzieciom! - Dodaj do warzyw intensywne w smaku owoce (pomarańczę, banana, ananasa), garść mięty i kilka kostek lodu, a otrzymasz orzeźwiający napój wypełniony po brzegi antyoksydantami i witaminami – radzi Agata Ziemnicka- Łaska.

Kolorowe soki i koktajle

Źródło: informacja prasowa

2017-07-18
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket