Higieniczność mrożenia oraz zachowanie względów bezpieczeństwa są dziś bardzo ważne. Dużo mówi się o chorobach układu pokarmowego, dlatego też trzeba ograniczać ryzyko, zwłaszcza ze strony mrożonej żywności. Poniżej przedstawiamy wskazówki postępowania z mrożonkami.
- Nie należy zamrażać ponownie już lekko lub całkowicie rozmrożonych produktów. Można zamrozić je znowu dopiero po przygotowaniu (ugotowaniu lub usmażeniu).
- Zakupione mrożonki warto wkładać od razu do toreb termoizolacyjnych. Przedłużą one niską temperaturę produktów. Po zakupie takie produkty należy niezwłocznie włożyć do komory mrożenia.
- Świeże produkty takie jak warzywa, owoce, krewetki czy potrawy typu ravioli czy pierogi warto mrozić na najwyższej półce (tam panuje zwykle najniższa temperatura). Często producenci stosują tacę do szybkiego mrożenia. Dzięki temu produkty nie skleją się. Po zamrożeniu można przenieść takie produkty do niższych szuflad.
- Należy unikać sytuacji, w której świeże (ciepłe) produkty stykają się z mrożonkami.
- Szefowie kuchni, ale również producenci zaznaczają, że aby warzywa zachowały pełnię wartości odżywczych, zwłaszcza kolor i aromat, przed zamrożeniem należy je blanszować (nie dotyczy to np. papryki, cukinii czy szparagów).
- Po włożeniu produktów do zamrażania warto włączyć funkcję szybkiego mrożenia. Średnio w ciągu 5 godz. produkty zamrożą się bez utraty witamin, smaku, wyglądu czy wartości odżywczych. Rekomenduje się jednak wybór tej funkcji kilka godzin przed włożeniem ich do komory (np. przed dużymi zakupami).