Przede wszystkim w naprawdę dobrym piekarniku. Nie ma co ukrywać, że rodzaj i funkcje piekarnika mają duży wpływ na efekt końcowy.
Talent, doświadczenie i odpowiednie akcesoria, to niestety nie wszystko. Do wyboru mamy dwa typy urządzeń: piekarniki do zabudowy oraz piekarniki będące elementem kuchni wolnostojącychy. Najbardziej różnorodna jest pierwsza grupa. To właśnie w niej wyróżniamy tradycyjne piekarniki elektryczne, modele, funkcją pary, parowe, z funkcją mikrofali, kompaktowe i o powiększonych rozmiarach. Decydując się na zakup piekarnika warto wziąć pod uwagę nie tylko typ urządzenia, wymiary, czy zastosowane rozwiązania, ale przede wszystkim dodatkowe programy ułatwiajace pieczenie. A tych jest naprawdę dużo. Im bardziej zaawansowany piekarnik, tym więcej dodatkowych funkcji posiada. Każda z nich sprawdza się przy przygotowywaniu innego rodzaju potraw, wymagających innych parametrów pieczenia. Stosuje się także tzw. programy automatyczne – to opcja, która bardzo ułatwia pracę w kuchni. Wystarczy wybrać rodzaj potrawy, a piekarnik sam dobierze odpowiednie parametry i poinformuje o konieczności obrócenia potrawy albo dolania wody. Dlatego też poniżej przybliżamy najciekawsze propozcyje producentów piekarników.
- Funkcja pieczenia chleba – to automatyczny program, który dobiera różne fazy pieczenia, a także ustala właściwy czas i temperaturę.
- Funkcja pieczenia na kamieniu – ta opcja do niedawana dostępna była jedynie w modelach profesjonalnych. Sposób działania jest bardzo prosty. Piekarnik rozgrzewa kamień, który z kolei, oddając ciepło, piecze potrawę i pomaga utrzymać jej temperaturę. Pieczenie na kamieniu jest polecane do przygotowania np. pizzy.
- Rozmrażanie – po uruchomieniu aktywuje piekarnik wraz z odpowiednią temperaturą, by rozmrozić porcję mięsa albo potrawę.
- Pieczenie ryb – to specjalna opcja do pieczenia delikatnych mięs lub ryb. Dodatkowo warto wspomnieć, że pieczenie ryby w piekarniku jest znacznie zdrowsze niż smażenie na patelni, podczas którego potrawa nasiąka tłuszczem.
- Pieczenie mięsa – to program lub programy rozróżniające rodzaje mięsa i dostosowujące czas i temperaturę do danego gatunku.
- Pieczenie wielofunkcyjne – to program automatyczny, który łączy w sobie kilka funkcji. Gdy użytkownik nie ma szczególnych wymagań co do temperatury i rodzaju wykorzystanej funkcji (np. termoobieg, para oraz grzałka górna), może wybrać ten program.
- Suszenie – służy do suszenia pokrojonych owoców, warzyw czy grzybów.
- Pizza – to program, który pozwoli wypiec idealną pizze, miękką na górze i chrupką na dole.
- Pasteryzowanie – to program, który wykorzystuje się do pasteryzowania przetworów, np. ogórków czy grzybków.
- Wyrastanie ciasta – służy do delikatnego podgrzewania ciast z dodatkiem drożdży, które potrzebują równomiernej temperatury. Oprócz tego w piekarnikach można znaleźć szereg rozwiązań ułatwiajacych przygotowywanie najróżniejszych potraw. To właśnie dzięki nim pieczenie staje się bardziej profesjonalne i co ważne komfortowe.
- Mały grill o zmiennej powierzchni – dzięki temu programowi możliwe jest stopniowanie mocy grzania, co pozwala uzyskać doskonałe wyniki w grillowaniu niedużych porcji mięsa lub szaszłyków.
- Duży grill o zmiennej powierzchni – w urządzeniach wyposażonych w ten program wykorzystywana jest specjalna górna grzałka grillowa, która sprawdza się w opiekaniu i zarumienianiu, m.in. mięsa. Ponadto użytkownik może grillować równocześnie kilka dań na jednym ruszcie na kilku różnych stopniach mocy.
- Automatyka wagowa – jest to rozwiązanie będące dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Rolą użytkownika jest wybranie masy oraz rodzaju dania, zaś piekarnik dostosuje automatycznie właściwy czas i rodzaj pieczenia, a także odpowiednią temperaturę.
- Funkcja zapamiętywania ustawień – jest to opcja, w którą wyposażonych jest wiele urządzeń. Pozwala ona piekarnikom zapamiętywać automatycznie wprowadzane przez użytkownika ustawienia, by odtworzyć je w razie potrzeby.
- Pieczenie 3D – jest to nowa metoda pieczenia, w której aktywowane są wszystkie elementy grzewcze, dzięki czemu działa wielowymiarowo. Górna i dolna grzałka oraz grzałka owalna w połączeniu z wentylatorem funkcjonują równocześnie, aby ciepło było równomiernie rozłożone w całym wnętrzu. Pieczenie 3D pozwala jednocześnie piec kilka potraw – nawet do trzech różnych dań. Niektórzy producenci oferują piekarniki, w których można przygotować w jednym czasie nawet cztery dania. Należy podkreślić, że aromaty i smaki każdego z nich nie przenikają się. Ponadto każdą z potraw można piec w różnej temperaturze.
- Termosonda – nie jest to nowe rozwiązanie, ale w nowoczesnych piekarnikach powraca się do niego, bowiem jest bardzo praktyczne. Termosonda pozwala na sprawdzanie wewnętrznej temperatury pieczonego mięsa lub ryb. Gdy zostanie osiągnięta żądana temperatura, piekarnik wyłączy się automatycznie, a sygnał dźwiękowy poinformuje o tym użytkownika.
- Zegar elektroniczny – daje możliwość indywidualnego zaprogramowania piekarnika. Pozwala ustawić automatyczne włączenie/ wyłączenie urządzenia.
- Elektroniczne sterowanie redukcją wilgotności – specjalne czujniki kontrolują poziom wilgoci przygotowywanych potraw.
- Wskazanie aktualnej temperatury – umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz piekarnika, informuje również o właściwym momencie na włożenie potrawy.
- Funkcja utrzymywania ciepła – dzięki niej po zakończeniu gotowania potrawy mogą być utrzymywane w cieple jeszcze przez ok. 15 min.
- Tabela potraw – niektórzy producenci umieszczają na wewnętrznej stronie drzwiczek piekarników praktyczną tabelę, dzięki której zawsze można sprawdzić temperaturę polecaną do przygotowania najpopularniejszych potraw.
- Rożen obrotowy – to opcja, która jest przydatna szczególnie podczas pieczenia drobiu. Rożen obrotowy ułatwia szybkie i wygodne przyrządzanie dużych porcji mięsa, a potrawy przygotowane w ten sposób są soczyste wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Dlatego w nowych modelach piekarników często wraca się do tego rozwiązania.