To jeden z najważniejszych aspektów użytkowania nie tylko sokowirówek. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest oczywiście systematyczne czyszczenie, którego nie zastąpią nawet najlepsze środki czyszczące.
W wypadku sokowirówek i wyciskarek jest to o tyle ważne, że urządzenie ma ciągle kontakt z produktami, które mają różnego rodzaju barwniki. Soki zawarte w warzywach i owocach często barwią powierzchnie, z którymi mają styczność. Czyszczenie samego korpusu nie wymaga dużego wysiłku. Obudowę wystarczy wytrzeć tylko wilgotną szmatką lub z domieszką niewielkiej ilości płynu do naczyń i natychmiast wytrzeć do sucha. Po pierwsze zapobiega to powstawaniu zacieków, po drugie stosowanie delikatnych środków czyszczących chroni obudowę przed zarysowaniami. Te elementy sokowirówki, które można zdemontować najczęściej można również myć w zmywarce. Popychacz, pokrywa, pojemnik na miąższ oraz na sok czy separator piany to tylko niektóre części urządzenia, których czyszczenie nie stwarza żadnych problemów. Trochę bardziej skomplikowana jest konserwacja sitka. Użytkownicy stosują mniej lub bardziej skuteczne metody walki z gromadzącymi się w mikrootworach pozostałościach po owocach. Zwłaszcza że tak naprawdę tarcze i sitko należy myć po każdorazowym użyciu. Na szczęście dla konsumentów wielu producentów w zestawie do sokowirówki dołącza m.in. specjalną szczotkę do jego czyszczenia. Jeśli nie, warto polecić zwyczajną, miękką szczotkę. Potem wystarczy tylko dokładnie przepłukać sitko pod bieżącą wodą. Najprostsze sposoby są najskuteczniejsze również wtedy, gdy dojdzie do przebarwień na częściach z tworzywa sztucznego, np. z marchewki czy czerwonych buraków. Wtedy zaleca się zastosowanie kilku kropel oleju jadalnego, który wywabi wszystkie zabarwienia.
© 2024 InfoMarket