Zasady działania wyciskarek

Zasady działania wyciskarek

W wypadku wyciskarek bardziej niż szybkość obrotów liczy się dokładność. W przeciwieństwie do sokowirówek należą one do urządzeń wolnoobrotowych. Dzięki temu w trakcie wyciskania produktów nie dochodzi m.in. do utlenienia soku.

Jest to szczególnie ważne dla tych konsumentów, którzy nie zawsze chcą pić sok zaraz po przygotowaniu i chcieliby przechowywać go w lodówce. Brak utlenienia wpływa także na jakość napoju. Przede wszystkim sprawia, że wszystkie witaminy i minerały, które były w owocach, nie zostaną utracone.

Zasady działania wyciskarek są proste. Produkty wkłada się przez otwór wlotowy do komina, który odprowadza je do obracającej się śruby. Śruba miażdży owoce i przepuszcza je przez sitko. Co ważne, wałek wyciska sok z całego owocu nie pomijając także przestrzeni międzykomórkowych – to także odróżnia wyciskarki od sokowirówek. Miąższ zostaje odprowadzony do specjalnego pojemnika, a sok wypływa za pomocą lejka.

Na całkiem innych zasadach działają wyciskarki do cytrusów. Inna jest także ich budowa. Ich podstawą są blok silnika i korpus oraz charakterystyczny stożek, odpowiadający za wyciskanie cytrusów. Pod wyciskaczem znajduje się sitko, umieszczone nad pojemnikiem na sok. Zasady działania urządzenia są podobne do tradycyjnych wyciskarek mechanicznych z tym, że tutaj rolę mięśni użytkownika przejmuje silnik z wyciskaczem. Aby otrzymać sok, trzeba połówkę cytrusa przyłożyć do stożka. Urządzenie uruchomi się automatycznie po przyciśnięciu owocu i wyłączy po jego zdjęciu.

Integralną częścią wielu wyciskarek do cytrusów jest pokrywka, która jest bardzo przydatnym dodatkiem. Często jej funkcję spełnia rączka z praską, którą opuszcza się na owoc. Ważną kwestią jest przede wszystkim stożek (wyciskacz) oraz to, w jaki sposób się porusza. Najczęściej porusza się on naprzemiennie, co gwarantuje maksymalne wyciśnięcie owoców. Ważny jest także jego rodzaj. Na rynku dostępne są urządzenia ze stożkiem uniwersalnym, którym można wycisnąć zarówno duże, jak i małe produkty, oraz ze stożkiem wymiennym. Wymienne wkładki mają różną średnicę, którą w zależności od potrzeb można dostosować do wielkości owoców.

Ważne parametry

W zależności od typu urządzenia różna jest moc wyciskarek. Modele do wyciskania owoców i warzyw mają moc od ok. 100 do 450 W, a do cytrusów od ok. 28 do 85 W (dostępny jest też model o mocy 140 W). Równie ważny jest materiał wykonania. Klasyczne wyciskarki, podobnie jak sokowirówki, najczęściej mają obudowę z tworzywa sztucznego lub ze stali. Z kolei w wypadku modeli do cytrusów najczęściej wykorzystywanym materiałem jest tworzywo sztuczne.

Ważne parametry
2017-02-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket