Zanim zdecydujemy, jaki zlewozmywak wybrać, dobrze jest poznać pewne dane dotyczące, np. materiału, z jakiego jest zrobiony, od tego, bowiem zależy trwałość i odporność urządzenia. Warto również dobrze wymierzyć miejsce, w którym będzie zamontowany, by wybrać model odpowiedniej wielkości.
Cieszy fakt, że coraz częściej konsumenci wymieniają nawet całkiem dobrej jakości urządzenia czy sprzęty na nowe, bo pojawiają się jeszcze lepsze rozwiązania, a poza tym zmienia się moda. Niezależnie od tego, czy jesteśmy innowatorami i lubimy nowości, czy kupujemy sprzęt bardziej tradycyjnie, czyli na wiele lat, jedno powinno nas łączyć: wiedza o najważniejszych cechach produktów, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Oczywiście, nie wszystko, co istotne w zlewach czy bateriach, da się określić za pomocą cyfr i liczb (bo przecież wzornictwa nie określimy parametrem), tym niemniej zwróćmy uwagę na kilka ważnych wskazówek:
- rodzaj materiału – jeśli wybieramy stal, to powinna ona być przede wszystkim jak najgrubsza. Oszczędnościowe trendy i grubość poniżej 0,5 mm to – powiedzmy wprost – farsa. Im grubsza stal, tym lepsza, jej grubość powinna się zatem wahać się między 0,8 a 1 mm. Pamiętajmy też, że stal nierdzewna w wypadku np. zlewozmywaka będzie miała kontakt z żywnością, więc musi być bezpieczna. Na pewno dobra jest stal gatunku X5CrNi18-10, który należy do jednych z najczęściej stosowanych i jest odporny na korozję. Gatunek ten potocznie określany jest także, jako stal „18/8”, „18/10” lub „V2A”. Oznaczenie zgodne z normą PN-EN 10088 to właśnie X5Cr- Ni18-10/1.4301, a swoją popularność zawdzięcza chemicznej obojętności w kontakcie z wieloma rodzajami pożywienia, a także z różnego rodzaju detergentami stosowanymi przy oczyszczaniu. Zazwyczaj używana jest stal chromowoniklowa w stosunku 18/10 – ten symbol często się pojawia w wyrobach stalowych, a obrazuje stosunek chromu do niklu. Chrom powyżej 13 proc. wpływa na to, że stal zaczyna się nazywać nierdzewną, zaś udział niklu zwiększa jej odporność na korozję, a także sprawia, że nie jest zbyt krucha. Stal tego typu odporna jest na korozję elektrochemiczną w środowiskach kwasów organicznych i nieorganicznych, jak również związków azotu i roztworów soli, a co najważniejsze, na agresywne kwasy pochodzące z wyrobów spożywczych. Jeśli chodzi o kompozyt, to im większy jest w nim procent kamieni naturalnych (np. 80 proc. cząstek granitowych, kwarcowych, czy krzemowych, reszta zaś, czyli 20 proc., to dobrej jakości spoiwo, np. żywice akrylowe), tym jest wytrzymalszy i odporniejszy na wysokie temperatury. Szkło zaś musi być bezpieczne, czyli hartowane. Zarówno nowoczesna ceramika, jak i emalie pokrywające stal mają zastrzeżony skład i technologię produkcji, dlatego nie da się określić konkretnych liczb czy wzorów. Trzeba jednak dobrze się z danym rozwiązaniem i składem zapoznać, zważywszy że coraz częściej producenci wzbogacają skład o jony srebra czy antybakteryjne związki;
- wielkość – są o tyle ważne, że pozwalają dobrać urządzenie do konkretnego miejsca. Te najczęściej spotykane w sprzedaży mają: jednokomorowe – szerokość ok. 40– 45, z ociekaczem – 50 cm; dwukomorowe i półtorakomorowe – ok. 60 cm; dwukomorowe i dwukomorowe z ociekaczem – ok. 80 cm szerokości; oczywiście, mogą też być szersze, zwłaszcza te przeznaczone dla gastronomii. Ważnym wyznacznikiem, z którym koniecznie należy się zapoznać, jest wielkość (szerokość) szafki, do jakiej zlew pasuje. Producenci zwykle podają ten parametr. Ważną informacją jest możliwość odwracania zlewozmywaka (nie każdy model!) i np. mocowania ociekacza z lewej bądź prawej strony;
- sposób montażu – zlewozmywaki do pracy stojącej najczęściej mocuje się na szafkach o wysokości uwarunkowanej wysokością samego mebla, która wynosi 85 lub 90 cm, zaś te, do pracy siedzącej, np. w stołówkach, należy montować na wysokości 75 cm;
- podejście wodociągowe – sposób jego rozwiązania, podobnie jak kanalizacyjnego, zależy od rodzaju baterii zlewozmywakowej oraz syfonu. Pod baterię robi się je średnicą ½ cala, tak w wypadku wody zimnej, jak i ciepłej. Jeśli w kuchni jest także zmywarka, średnicę podejścia dla wody zimnej należy przeliczyć, gdyż konieczność jej zwiększenia o jeden wymiar może pojawić się np. przy baterii bez perlatora i stosunkowo długim podejściu (zwłaszcza niekorzystnie położonym względem pionu). W pozostałych wypadkach oba urządzenia można zasilać średnicą ½ cala.
- podejście kanalizacyjne – wykonuje się za pomocą przewodu o średnicy minimum 50 mm. Jeśli przewidujemy instalację zmywarki czy suszarki, ważne, aby odpływ miał syfon dla tych urządzeń (obecnie staje się to już standardem, ale należy się upewnić);
- bateria – trzeba wiedzieć, że wielkość i ciężar baterii muszą być dopasowane do wystroju kuchni, wielkości oraz rodzaju zlewozmywaka, niezwykle istotne jest także to, żeby bateria była wyposażona w napowietrzacz, dzięki któremu możliwa jest oszczędność zużycia wody nawet o 50 proc. Bateria powinna także mieć blokadę gorącej wody, która zapewni bezpieczeństwo najmłodszym użytkownikom;
- ujęcie wody – ciepłej, jak i zimnej powinno zostać zlokalizowane na wysokości około 60 cm od podłogi w centralnej części szafki zlewozmywakowej;
- odprowadzenie wody – instalację odpływową można przeprowadzić w ścianie albo na niej (mniej estetyczne rozwiązanie), nie zaleca się rur mniejszych niż 40 mm średnicy. Niezwykle też istotne jest zachowanie minimum 5 proc. spadku, co pozwoli na sprawne pozbycie się z kuchni resztek trafi ających do odpływu zlewozmywaka. Odpływ nieczystości powinien się znajdować ok. 45 cm od podłoża.