Aby idealnie upiec mięso, potrzebujemy nie tylko dobrej jakości produktu, ale także - umiejętności kulinarnych. Mięso nie może być zbyt surowe, lub wręcz przeciwnie - wysuszone. Możemy korzystać z programów automatycznych, przykrycia mięsa (ochroni je przed wysuszeniem), albo... z termosondy.
- Termosondy – są elementami, które zdecydowanie zasługują na miano pomocników kuchni. Kiedyś tradycyjne modele mierzyły temperaturę w środku mięsa, dziś po osiągnięciu pożądanej wartości wyłączają grzanie, informują użytkownika o zakończeniu procesu, a najbardziej innowacyjne dokonują pomiaru w trzech różnych miejscach mięsa i dostosowują do niej parametry pieczenia. Zaawansowanymi przykładami czujników są PerfectRoast marki Bosch, Termosonda Plus marki Siemens, bezprzewodowy pieczeni omierz Food- Probe marki Miele, Temperature Probe marki Gorenje. Dodatkowo termosondy można znaleźć w modelach marek np. AEG, Amica, Electrolux, Gaggenau, Franke, Fulgor Milano, Freggia czy Samsung.