Podział czajników ze względu na sposób dozowania wody wymusza różnice w budowie. Modele klasyczne generalnie różnią się jedynie kształtem oraz rodzajem podstawy. Bardziej zróżnicowane są urządzenie z dozownikiem wody.
Kolejne różnice dotyczą np. rodzaju podświetlenia czy wskaźnika poziomu wody. Klasyczne czajniki elektryczne przede wszystkim różnią się obecnością lub brakiem bardziej rozbudowanej podstawy. Generalnie ma to związek z tym czy dany model wyposażony jest w funkcję regulacji temperatury – w tym wypadku jej obecność nie determinuje określonego rodzaju podstawy. Na dobrą sprawę wszystko zależy od tego jak do tego zagadnienia podchodzą sami producenci. Część urządzeń ma bardziej rozbudowaną zawracającą uwagę bazę, która stanowi też ważny element designu, część panel regulacji ma umieszczony w uchwycie, co oczywiście pozwala zachować tradycyjną budowę urządzeń. Jeśli chodzi o modele z dozownikiem wyróżniamy kilka typów produktów mających różne rozwiązania techniczne. Warto zaznaczyć, że nie cieszą się one taką popularnością jak zwykłe czajniki i liczba dostępnych na rynku urządzeń zmienia się z każdym rokiem. Dlatego też skupimy się na opisie najbardziej uniwersalnego produktu.
Urządzenia z tej kategorii można śmiało zaliczyć do jednej z najbardziej jednolitych grup produktowych. Każdy czajnik składa się z kilku podstawowych elementów – co ważne, różnice w ich realizacji nie są tak duże jak w wypadku np. ekspresów. Urządzenia te składają się z:
Zdecydowanie odbiega od modeli klasycznych. Ze względu na dużą różnorodność produktów poniżej przedstawiamy najbardziej typową i uniwersalną budowę.
Popularna „kranówka”, choć spełnia rygorystyczne normy, nie zawsze jest tak przezroczysta i tak pachnąca, jak zwykło się o niej mówić. Zanieczyszczenia w niej zawarte to główny powód, dla którego sięgamy po filtry – mają nam one zapewnić wodę pozbawioną szkodliwych składników, które wpływają niekorzystnie także na jej smak, zapach czy barwę. Filtrowanie zmniejsza twardość wody, co wpływa na zmniejszenie ilości kamienia kotłowego, który z czasem osadza się m.in. w czajnikach, ekspresach, żelazkach czy pralkach. To także najprostszy i najskuteczniejszy sposób na przedłużenie trwałości urządzeń AGD, które są narażone na szkodliwe działanie zbyt dużego stężenia m.in. magnezu i wapnia. Stąd na rynku tyle rozwiązań, które chronią nasze zdrowie przed tymi substancjami. Oprócz dzbanków czy butelek filtrujących, w ofercie producentów znaleźć można także czajniki z filtrami. Przykładami takich modeli są Clarity czy Purity marki Russell Hobbs, w których zastosowano filtry niemieckiej marki Brita z 50-letnim doświadczeniem w tym segmencie. Wbudowane filtry Maxtra redukują ilość kamienia i chloru, a także wchłaniają jakiekolwiek cząstki miedzi i ołowiu, które mogą pojawić się w wodzie kranowej. Wybrane urządzenia oferują nawet elektroniczne przypomnienie o wymianie wkładu filtrującego.
© 2024 InfoMarket