Rozdrabniacze i blendery

Rozdrabniacze

To niewielkie urządzenia, które spełniają ściśle określone zadania. W przeciwieństwie do pozostałych robotów nie są to produkty wielofunkcyjne – to propozycja dla tych, którzy potrzebują prostych urządzeń spełniających podstawowe funkcje.

Rozdrabniacze to urządzenia, dla wszystkich tych osób, które mają już w swojej kuchni bardziej rozbudowane roboty kuchenne. Klasyczny rozdrabniacz nie zastąpi miksera czy robota planetarnego. W przeciwieństwie do nich ma dużo mniej zastosowań. Najlepiej sprawdza się podczas przygotowywania pesto, rozdrabniania ziół, kruszenia lodu, rozdrabniania niewielkich ilości składników. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na parametry. Typowe rozdrabniacze różnią się mocą, pojemnością, a także rodzajami ostrzy. W zależności od modelu mogą mieć moc od 50 do ok. 550 W oraz pojemność od 0,3 do 1,75 l. Pojemniki mogą być wykonane z tworzywa sztucznego lub szkła, obowiązkowo wyposażone są w miarki. Jeśli kupować rozdrabniacz, to tylko taki z regulacją prędkości pracy, co pozwala dostosować tryb pracy urządzenia do rodzaju przetwarzanych produktów – najczęściej można spotkać dwa lub trzy tryby pracy i dodatkową funkcję pracy pulsacyjnej. Jeśli zależy nam na bardziej rozbudowanym modelu, warto przyjrzeć się takiemu, który ma dodatkowe pojemniki lub wymienne ostrza albo wybrać typowy blender.

Jak działa rozdrabniacz?

Rozdrabniacze to bardzo proste urządzenia zarówno pod względem budowy, jak i zasad działania. Aby je uruchomić, wystarczy zamontować w pojemniku odpowiednią końcówkę, dodać składniki i nałożyć pokrywkę ochronną. Nóż rozdrabniający montuje się na środkowy kołek. znajdujący się na dnie pojemnika, potem dodaje rozdrabniane produkty, nakłada pokrywkę oraz zespół silnikowy. Naciśnięcie odpowiedniego przycisku uruchamia urządzenie. Warto pamiętać, że źle nałożona pokrywka lub ostrza powoduje, że rozdrabniacz nie zostanie uruchomiony. Najczęściej użytkownik ma do wyboru dwa tryby pracy: ciągły lub pulsacyjny. Takie rozwiązanie pozwala dostosować tryb pracy do konkretnego produktu. Oprócz standardowych ostrzy wykonanych ze stali nierdzewnej, które służą do rozdrabniania, coraz częściej dostępne są także ostrza do kruszenia lodu czy specjalne dyski do ubijania piany. Duża część modeli ma także możliwość przygotowywania płynnych potraw oraz bezpieczny system zamykania.

Jak działa

Blendery – najpraktyczniejsi pomocnicy w kuchni

Blendery ręczne są wyjątkowo praktycznymi urządzeniami. Mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, jakimi są np. trzepaczka do ubijania piany, pojemnik do mieszania, pojemnik z wymiennymi tarczami tnącymi, nóż do mieszania, kruszenia lodu, a nawet młynek do przypraw, ziół i czekolady. Pracują z mocą od 150 W do 800, a nawet 900 W. W blenderach ręcznych prędkość może wynosić do 20 000 obrotów na minutę, którą można wybrać za pomocą programatora z poziomami prędkości lub płynnej regulacji.

Blendery

Warto zwrócić uwagę na…

To, czy poszczególne elementy urządzenia można myć w zmywarce. Najczęściej dotyczy to ostrzy i pojemnika. Plusem jest także możliwość nawinięcia przewodu czy elementy antypoślizgowe, zapobiegające przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy, a także ułatwiające jego trzymanie. Podkładka antypoślizgowa może służyć rów- nież jako pokrywka pojemnika, jeśli ktoś chce przechowywać przygotowane w urządzeniu potrawy w lodówce.

Sterowanie w blenderze

Sposób obsługi ma szczególne znaczenie w wypadku pierwszego typu urządzeń, które wymagają także ergonomicznego kształtu i muszą po prostu dobrze „leżeć w dłoni”. Tutaj najczęściej występuje sterowanie manualne, które ma formę pokrętła lub przycisku. Kupując model ręczny, warto wcześniej sprawdzić, czy aby na pewno odpowiada nam konkretny typ sterowania i czy zmiana ustawień za pomocą przycisków jest wygodna. Trzeba brać pod uwagę, że jedną dłonią trzymamy urządzenie i jednocześnie zmieniamy prędkość obrotów. W modelach kielichowych nie ma to aż takiego znaczenia. W ich wypadku najczęściej stosuje się klasyczne pokrętła z wydzieleniem trybu pracy pulsacyjnej, a także przyciski „+” i „-”. W niektórych blenderach stojących panel składa się z kilku przycisków – każdy przyporządkowany jest innej funkcji i innemu trybowi pracy. Obok włącznika można znaleźć przyciski wysokich, niskich obrotów, przycisk do kruszenia lodu czy przygotowywania koktajli.

Stosowane zabezpieczenia

Jeśli chodzi o blendery, to kłopotliwe może być przechowywanie akcesoriów do modeli ręcznych. Tutaj najczęściej producenci oferują stojaki, do których można przytwierdzić nie tylko końcówki, ale i samo urządzenie (np. Gorenje, Braun). Innym rozwiązaniem jest praktyczny kubek przytwierdzany do podstawy, który służy nie tylko do miksowania produktów, ale też do przechowywania blendera z końcówką. Ważną kwestią jest także przechowywanie przewodu. Część urządzeń wyposażona jest w specjalne schowki na przewód. W rozdrabniaczach przewód owija się wokół korpusu urządzenia tak, aby uniknąć jego splątywania się. Do modeli z tym rozwiązaniem dołączany jest także specjalny zaczep spinający kabel. W blenderach kielichowych można spotkać się ze zwijanym przewodem – w podstawie urządzenia znajduje się zwijacz, dzięki któremu przewód może być przechowywany w korpusie blendera. W blenderach bezprzewodowych bardzo często stosuje się zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem. Po naciśnięciu przycisku włącza się blokada, która uniemożliwia przypadkowe uruchomienie blendera.

Rozdrabniacze

W blenderach bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest uchwyt do wieszania urządzenia, a także regulacja prędkości pracy za pomocą siły nacisku.

2016-11-28
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket