Etykieta efektywności energetycznej to cenna wskazówka związana z podstawowymi parametrami oraz cechami urządzeń AGD. Szczególny wymiar kładzie się tu na aspekty ekologiczne, ale także ekonomiczne.
Dla konsumenta są to więc dość istotne kwestie. Trzeba jednak pamiętać, że obecnie klasy efektywności energetyczne znaleźć można tylko w segmencie piekarników do zabudowy (bez parowych) oraz kuchni wolnostojących.
Od 1 stycznia br. zaczęły obowiązywać nowe przepisy, a dokładniej ustawa (nr 65/2014) o etykietowaniu piekarników i kuchni wolnostojących. Ustawodawca przewiduje, że w ciągu kilku następnych lat zauważymy wyraźne zminimalizowanie zużycia energii elektrycznej, a także zapotrzebowania na zużycie energii w ujęciu globalnym. Dlatego najnowsza etykieta przewiduje zmodyfi kowaną skalę klas efektywności energetycznej: od A+++ do D (urządzenie pracujące w klasie A+++ jest najbardziej energooszczędnym modelem, a w klasie D – najmniej). Nowe etykiety energetyczne piekarników oraz kuchni elektrycznych zawierają takie informacje jak:
Uwaga: Po zapoznaniu się z treścią kilku etykiet możemy porównać, ile dane urządzenia zużywa energii, jaką ma pojemność czy jakie jest źródło jego zasilania. Informacje te zawarte są na specjalnych ikonkach umieszczonych na etykiecie.
© 2024 InfoMarket