Wszelkie maszynki do strzyżenia czyści się po każdym użyciu. Pozostałości włosów można usunąć z urządzenia pod bieżącą wodą (o ile to możliwe) lub ręcznie za pomocą specjalnych pędzli lub szczotek czy miękkiej ściereczki. W tym celu można też zdemontować ostrze i po wysuszeniu zamontować je na miejsce. Równie prosta jest sama konserwacja sprzętu, która pozwoli długo i optymalnie korzystać z dobrodziejstw techniki. Po wyczyszczeniu ostrzy i nakładek należy na ostrza maszynki nałożyć kilka kropel specjalnego olejku. Po tym zabiegu należy maszynkę włączyć, aby olejek rozprowadził się. Olej może być dołączony do opakowania ze sprzętem lub można go nabyć w sklepach internetowych producentów lub hurtowniach kosmetycznych. Olejek ma nasmarować ostrza, dzięki czemu nie będą się zacierać ani stawiać oporu – nie będą także szarpać przez przypadek włosów. Ostrza maszynki do strzyżenia należy smarować dość często, najlepiej po każdym strzyżeniu. Zapewni to także dłuższą trwałość ostrzy.
Rada: Oznaką tego, że ostrza wymagają nasmarowania olejkiem, jest podwyższona temperatura tych elementów podczas pracy.
Wśród dostępnych na rynku urządzeń występują modele z samosmarującym systemem ostrzy. Nie znaczy to jednak, że maszynka nasmaruje się sama. W takich modelach należy wlać olej do zbiorniczka pod ostrzem, a urządzenia automatycznie pobierze odpowiednią ilość.
© 2024 InfoMarket