W kwestii pojemności, ergonomii oraz komfortu korzystania z lodówki duże znaczenie mają zastosowane półki, balkoniki oraz szufl ady do przechowywania owoców, warzyw lub mięsa i ryb.
Wyposażenie wnętrza jest o tyle ważne, że to właśnie wspomniane wyżej półki czy szufl ady zapewniają odpowiednie ułożenie produktów. Zyskujemy dzięki nim nie tylko porządek, ale przede wszystkim więcej miejsca w komorze. Jeśli mówimy zaś o specjalnych szufl adach o obniżonej temperaturze, w grę wchodzi także przedłużenie czasu przechowywania artykułów spożywczych nawet o miesiąc! Warto zwrócić uwagę na ten aspekt.
W najtańszych modelach standardem są druciane półki żeberkowe, które może nie są najwygodniejsze w czyszczeniu, jednak zapewniają naprawdę dobry przepływ powietrza, a przy tym nie zabierają wiele miejsca w komorze chłodzenia. W modelach z chłodzeniem statycznym jest to duża zaleta. Standardem obecnie są jednak półki szklane. Mogą być one wykonane ze szkła hartowanego lub zwykłego. Przewaga tych pierwszych to oczywiście większa wytrzymałość, ale za to wyższa jest także cena urządzenia. Dużymi zaletami półek szklanych są ich łatwiejsze czyszczenie i większa stabilność. Dodatkowo po rozlaniu produktu nie zabrudzi on całej lodówki. Oprócz tego na szklanych półkach mogą być zastosowane specjalne bariery na brzegach, które zabezpieczą przed zalaniem całego wnętrza chłodziarki. Zazwyczaj liczba półek wynosi od 2 do 6 sztuk z możliwością ich wyjęcia lub złożenia (częściowego). Ciekawymi rozwiązaniami są systemy łatwego demontażu półek, a także regulacji wysokości. Coraz bardziej komfortowymi rozwiązaniami są systemy półek i szufl ad umieszczonych na prowadnicach teleskopowych. Równie popularnym zabiegiem jest stosowanie systemów balkoników typu slider. Przykładami wyżej wymienionych rozwiązań są SimpleSlide marki Gorenje, Easy Lift marki Amica, varioZone marki Siemens, EasyLift Shelf marki Bosch, VarioBord czy FullAccess marki Miele, VarioBox marki Liebherr, EasyStore marki Zanussi czy asymetrycznie regulowana półka marek Gaggenau oraz Samsung.
Szuflady zapewniające dłuższą świeżość warzyw i owoców lub mięsa czy ryb zdobywają coraz większą popularność wśród konsumentów. Pozwalają przedłużyć świeżość tych produktów nawet o miesiąc!
Oprócz systemów regulacji półek we wnętrzu znaleźć się mogą specjalne elementy do komfortowego przechowywania napojów, a także stojących produktów. Dzisiaj producenci oferują odpowiednie miejsca dla jajek, dla wina, dla leków i kosmetyków, dla sera, konserw, a nawet dla puszek.
Miłośników pieczenia z pewnością zainteresuje rozwiązanie marki Samsung: szerokość lodówki jest idealnie dopasowana do blachy do pieczenia. Dzięki temu zamarynowane produkty trafią prosto z lodówki do... piekarnika.
Jak wspominaliśmy, na trwałość produktów największy wpływ mają dwa czynniki: wilgotność oraz temperatura. Odpowiednie zrównoważenie tych czynników możliwe jest dzięki specjalnym strefom dostępnym w chłodziarkach. Przykładem takiej strefy jest szufl ada z możliwością niezależnej regulacji temperatury oraz/lub wilgotności. Pojemniki te służą do przechowywania wymagających produktów, np. warzyw i owoców (wymagane niska temperatura i duża wilgotność) czy mięsa, ryb lub owoców morza (wymagane niska temperatura i mała wilgotność). Takie rozwiązanie zastosowano m.in. w szufl adzie Bio FreshPlus marki Liebherr, FreshProtectBox marki Siemens, HydroFresh marki Bosch, MasterFresh oraz PerfectFresh Pro marki Miele, ProFresh Plus marki AEG, a także VitControl marki Amica oraz Magic Cool marki Franke. Ponadto wiele urządzeń dostępnych na rynku wyposażonych jest w komorę zero, która pozwala na przechowywanie produktów w temperaturze zbliżonej do 0 °C. W zależności od producenta szufl ady mają różne nazewnictwo. Przykładami takiej szufl ady są Active 0° marki Whirlpoool, Chef Zone marki Samsung, coolBox oraz crisperBox marki Siemens, CrispZone marki Gorenje, FreshBox marki AEG, Fresh Zone marki Hoover, Komora Bio marki Teka oraz Komora Zero marki Beko, VitaFresh marki Bosch, a także Fresh Holder marki Franke i Biosafe marki Candy.
Ze względu na duże gabaryty oraz funkcjonalność lodówki typu side by side, french door oraz door in door są urządzeniami, którym warto przyjrzeć się bliżej i dokładniej – nie tylko od strony wielu niezaprzeczalnych zalet, ale i z powodu faktu, że bardzo często są ze sobą mylone.
Urządzenia tych typów zdecydowanie różnią się rozwiązaniami konstrukcyjnymi. Dla konsumenta korzyści z tego typu lodówki to przede wszystkim ogromna pojemność, która może wynosić nawet 600 l! Bierze się to oczywiście z rozmiarów, a zwłaszcza szerokości, która może wynosić nawet 120 cm. Lodówki tego typu wymagają więc nie tylko dużo miejsca, ale i odpowiedniej aranżacji wnętrza kuchni. Ale w zamian dają niezrównany komfort i przyjemność użytkowania.
© 2024 InfoMarket