Różnorodność dostępnych urządzeń

Różnorodność

Ludzie od lat szukali sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności. To właśnie skłoniło człowieka do wynalezienia lodówki, śmiało można powiedzieć – najpopularniejszego urządzenia domowego na świecie.

Oczywiście, nazywanie ich wszystkich lodówkami jest wygodnym, ale jednak znacznym uproszczeniem. Konkretna nazwa urządzenia zależy od tego, z jakich sposobów konserwowania żywności ono korzysta, oraz od jego budowy.

1) Chłodziarki

1)

Jedynie chłodzą żywność i nie mają możliwości jej zamrażania. Ewentualnie mogą być wyposażone w komorę niskich temperatur o niewielkiej pojemności. W niej przez krótki czas możemy przechowywać zamrożone produkty. Niektóre mogą być zestawiane z zamrażarkami szufl adowymi i tworzyć lodówkę side by side.

2) Chłodziarkozamrażarki z zamrażarką górną

2) Chłodziarkozamrażarki

Oprócz części chłodzącej są wyposażone w umieszczony na górze zamrażalnik, co pozwala na długie przechowywanie mrożonek, jednak w mniejszej ilości. Takie urządzenia mogą być dostępne ęp w wersji jedno- lub dwudrzwiowej.

3) Chłodziarkozamrażarki z zamrażarką dolną

3) Chłodziarkozamrażarki

Są bez wątpienia jednymi z najpopularniejszych urządzeń chłodniczych, co zawdzięczają przede wszystkim funkcjonalności. Umieszczona na dole zamrażarka charakteryzuje się znacznie większą pojemnością niż poprzedniczka, a strefa chłodząca również ma duże gabaryty. Przy tym wszystkim model z zamrażalnikiem dolnym nie zajmuje więcej miejsca niż ten z górnym, co czyni go idealnym wyborem dla większości rodzin.

4) Chłodziarkozamrażarki side by side

4) Chłodziarkozamrażarki

To prawdziwe giganty w świecie chłodnictwa. Oferują ogromną pojemność, która łącznie może wynosić nawet 600 l! Ze względu na gabaryty znakomicie sprawdzą się np. w dużych domach. W tradycyjnych modelach side by side występuje podział na części chłodzącą i mrożącą. Jednak tak duże gabaryty dają pole do popisu producentom. Dzięki temu side by side są urządzeniami szalenie wszechstronnymi z wieloma dodatkami, jak choćby strefa na wino. Występują dwa rodzaje konstrukcji: amerykańska – o jednolitej bryle i podziałem w pionie na dwie odseparowane części oraz europejska, gdzie w praktyce zestawiamy dwa oddzielne urządzenia o tej samej stylistyce oraz wysokości.

5) Chłodziarkozamrażarki french door

5) Chłodziarkozamrażarki

To kolejni przedstawiciele dużego chłodnictwa. Z pozoru są podobne do modeli side by side, jednak odróżnia je brak pionowej przegrody oddzielającej dwie części lodówki. Część zamrażająca jest w nich umieszczona na dole i może być ukryta za drzwiami lub w specjalnych szufl adach.

6) Chłodziarkozamrażarki typu door in door (drzwi w drzwiach)

6) Chłodziarkozamrażarki

To jeden z najnowszych typów urządzeń na konsumenckim rynku. Grupa charakteryzuje się specjalną konstrukcją podwójnych drzwi, które pozwalają na szybki dostęp do najczęściej używanych produktów. Dzięki temu, że użytkownik nie otwiera urządzenia całkowicie, lodówka może zachować równomierną temperaturę w całej komorze. To wpływa pozytywnie na energooszczędność modelu.

7) Zamrażarki szufladowe

7) Zamrażarki

Urządzenia te pozwalają jedynie na mrożenie żywności. Produkty przechowywane są w szufladach. Niektóre modele mogą być zestawiane z chłodziarkami, tworząc w ten sposób lodówkę side by side.

8) Zamrażarki skrzyniowe

8) Zamrażarki

Są mniej popularne niż szufl adowe, ale o wiele pojemniejsze. Również pozwalają tylko na mrożenie. Produkty umieszczane są w specjalnych koszach. Zamrażarka może otwierać się od góry (jak kufer) lub mieć rozsuwaną witrynę poziomą. Jest więc dość niska.

9) Lodówki turystyczne

9) Lodówki

Niewielkie chłodziarki przeznaczone do przechowywania żywności na wyjazdach czy kempingach. Dostępne modele mogą działać samodzielnie (z wkładem mrożącym) lub wymagać zasilania, np. z gniazda zapalniczki samochodowej (w niektórych modelach także zasilane są z sieci). Jak widać, podstawowe różnice między urządzeniami chłodniczymi sprowadzają się bezpośrednio do tego, jaką mają konstrukcję oraz na jakie przechowywanie (przygotowywanie) żywności pozwalają. Tak oto chłodziarki nie pozwalają na mrożenie produktów, podczas gdy jest to podstawowa i jedyna funkcja zamrażarek. Dla użytkowników poszukujących uniwersalnych rozwiązań przeznaczone są z kolei chłodziarkozamrażarki, bez wątpienia najpopularniejsze urządzenia w domach. Jeśli z kolei niezbędna jest duża przestrzeń i dodatkowe funkcje, np. winiarka, z pomocą przychodzą modele french door i side by side. Należy jednak pamiętać, że ze względu na duże gabaryty nie sprawdzą się one w małych mieszkaniach.

10) Chłodnictwo specjalistyczne

Warto wspomnieć o takich produktach, jak m.in. winiarki, humidory, kostkarki, lodziarki czy witryny chłodnicze. Mimo, iż są przystosowane do chłodzenia lub mrożenia, nie są standardowymi chłodziarkami dostępnymi w szerokiej dystrybucji. Nazywane są bardziej urządzeniami specjalistycznymi, ponieważ przystosowane są do danego typu produktu. Poniżej przedstawiamy specyfi kacje wybranych produktów.

a) Winiarki

a)

Specjalne chłodziarki przeznaczone do przechowywania wina. Dzięki wydzielonym strefom o różnej temperaturze niemal każdą butelkę można przechowywać tak, aby trunek nie stracił swoich walorów smakowych. W zależności od modelu mogą mieścić od jednej butelki do kilku.

b) Humidory

b)

To specjalistyczne urządzenia chłodnicze służące do przechowywania… cygar. Dzięki kontroli temperatury oraz wilgotności powietrza cygara zachowują znakomity smak i aromat.

c) Kostkarki

c)

Choć pełne lodu kostkarki mogą nam kojarzyć się głównie z amerykańskimi modelami, to w praktyce jest to urządzenie szalenie przydatne, np. na przyjęciu lub w domowym barku. Przygotowane kostki lodu pozwolą błyskawicznie schłodzić napoje.

d) Lodziarki

d)

Choć nie przez wszystkich zaliczane są do sprzętu chłodniczego, przybliżamy ja Państwu, aby uzmysłowić, jak wszechstronny i funkcjonalny jest sektor chłodnictwa. Lody zrobione w domu z prawdziwego mleka i świeżych owoców to smak, aromat i samo zdrowie!

e) Witryny chłodnicze

e) Witryny

To zaawansowanie produkty nie tylko pod kątem technicznym, ale przede wszystkim wzorniczym. Po zainstalowaniu wyglądają bardzo elegancko. Równie elegancko wyglądają same chłodzone produkty. Najczęściej witryny wykorzystuje się do chłodzenia trunków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby chłodzić w nich żywność, leki czy owoce.

2016-11-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket